Gå til innholdGå til kassen

Barnemark, også kalt småmark, er en infeksjon med marken Enterobius vermicularis i tykktarmen. Det er en liten, gulhvit mark og er en av de vanligste parasittene hos mennesker, og forekommer over hele verden. Barnemark er veldig smittsomt og kan være plagsomt, men er helt ufarlig. Barnemark går ikke over av seg selv, vi anbefaler derfor at hele husstanden behandles selv om kun et familiemedlem har fått det. Kraftig analkløe på kvelden og om natten er det vanligste symptomet på barnemark. Små barn er spesielt utsatt fordi de ofte putter fingrene i munnen.

Hvordan oppdager man barnemark?

Det er typisk at det først og fremst klør om kvelden og om natten, siden marken er mest aktiv da. Marken kryper ut på huden rundt endetarmsåpningen for å legge egg. Dette kan føre til lokal irritasjon i huden, og intens kløe. De fleste plages svært lite, og noen er uten symptomer. I noen tilfeller kan man observere marken direkte. Søvnvansker, rastløshet og irritabilitet er vanlige symptomer, særlig hos barn.

Legen kan ofte diagnostisere tilstanden bare ved å høre beskrivelsen av symptomene. Men noen ganger kan det være nødvendig med en "tape test". Dette betyr at du setter en liten bit av gjennomsiktig tape over huden rundt endetarmen. Prøven bør tas noen timer etter sengetid eller tidlig på morgenen før toalettbesøk. Tapen blir senere sjekket hos legen under et mikroskop for å se etter egg og mark, siden de vanligvis befinner seg i dette området. En negativ teipprøve utelukker ikke smitte.

Hvordan blir man kvitt barnemark?


Det finnes to legemidler som dreper barnemark, disse kan fås kjøpt uten resept. Legemidlene anbefales i de aller fleste tilfeller til hele familien, også de som ikke har symptomer, for å sikre at marken utryddes. Vermox er førstevalget og kommer som tablett og mikstur til barn fra 2 år. Behandlingen doseres som en enkeltdose og bør gjentas etter 2 uker. Bivirkninger er sjeldne, men noen får magesmerter eller diaré. 

Det er viktig med strenge hygieniske tiltak også dagen etter behandling. Man bør klippe neglene korte og skrubbe de, vaske hendene nøye før hvert måltid og kokvaske håndklær, sengetøy og undertøy som man har vært i kontakt med det siste døgnet.

Barnet kan vende tilbake til barnehagen etter igangsatt behandling. Det er ikke grunnlag for å behandle alle barn i en barnehage ved påvist enkelttilfelle hos et barnehagebarn.

Barnemark er lett å behandle, men det er vanlig å få en ny runde med smitte. Behandlingen er den samme. Barnemark er mindre vanlig når barnet blir eldre.

Hvordan smitter barnemark?

 • Direkte smitte med egg fra endetarm til munn. Ved at et barn klør seg bak og deretter putter fingrene i munnen.
 • Indirekte smitte av egg fra endetarmen til munn. Ved at et barn klør seg bak, deretter overføre eggene til en leke, kopp, mat eller lignende som et annet barn senere kan putte i munnen.
 • Luftbåren smitte ved at et egg fester seg på f.eks. sengetøy eller et håndkle som blir ristet og virvler rundt i luften og deretter innhaleres og svelges. Husdyr rammes ikke selv av småmark, men egg kan likevel finnes i pelsen.

Hvordan kan man selv forebygge barnemark?

 • God håndhygiene - om du ikke har tilgang til såpe og vann anbefales desinfeksjonsmiddel
 • Toaletthygiene - nøye vask av toalett, og igjen husk håndhygiene
 • Klipping og skrubbing av negler
 • Hyppig bytting av sengeklær og håndklær
 • Vask barnas leker en gang iblant

Når bør man kontakte lege?

 • Dersom barnet ditt har småmark og er under 2 år eller veier mindre enn 10 kg.
 • Dersom egenbehandling med medisiner ikke hjelper.
 • Dersom barnet har kløe nedentil uten kjent årsak.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Helsenorge og Relis.

Oppdatert: Januar 2021