Gå til innholdGå til kassen

At du tar riktig mengde legemiddel på rett måte, er helt avgjørende for at du får riktig effekt og unngår bivirkninger. Det kan være nyttig å vite om ulike hjelpemidler som kan bidra til korrekt dosering av legemidlene dine.

Ta rett medisin til rett tid   

Det er fort gjort å glemme å ta faste medisiner og kosttilskudd hver dag. Det gjør det heller ikke enklere at det ofte ikke er likegyldig når på dagen de ulike preparatene skal tas. Noen legemidler kan tas sammen med mat, andre ikke. Bruk av flere legemidler samtidig kan føre til uheldige kombinasjoner, og det kan derfor være angitt fra legen at de skal brukes til ulik tid på døgnet.

En dosett gir deg god oversikt over medisinene dine. Den har atskilte rom for sortering av tabletter, og finnes med enten ett eller flere rom for hver dag. Slik finner du alle tablettene du skal ta til samme tidspunkt, i ett og samme rom i dosetten.  En ukesdosett har rom for istandgjøring av medisiner for en hel uke. En dagsdosett har rom for en enkelt dag, og er derfor mindre og lett å ha med dersom du bare skal være borte en dag eller deler av dagen. Dosetter finnes også med ulike størrelser på tablettrommene. Velg ut ifra behov, avhengig av størrelsen på tablettene og kapslene dine.

Vanskelig å svelge tabletter?

Tabletter kan være store eller vanskelige å svelge. Dersom du synes det er vanskelig å svelge tabletten hel, kan det være fristende å dele den opp i mindre biter. Tabletter er laget på forskjellige måter, og ikke alle tabletter er egnet til å deles eller knuses. Om det er en delelinje på tabletten din, tyder det på at det er greit å dele tabletten i to for å svelge den. Depottabletter er laget for å virke over lang tid, det vil si at de slipper ut virkestoffet litt etter litt over flere timer. Noen av disse depottablettene må man svelge hele, for at denne effekten skal bestå. Virkestoffer i medisiner kan være irriterende for mageslimhinnen, og er laget på en slik måte at de først løser seg opp i tarmen. Disse må derfor svelges hele.

For å finne ut om du kan dele eller knuse tabletten din, eller om den må svelges hel, kan du lese i pakningsvedlegget. Under avsnittet «Hvordan du bruker-…..» skal det være nevnt spesielt dersom tabletten eller kapselen skal svelges hel. Om du er usikker på dette, kan du ta kontakt med oss på apoteket. 

 • En tablettdeler er et nyttig redskap hvis tabletten skal deles i to eller fire deler.
 • En tablettknuser er praktisk hvis tabletten må knuses for å finfordeles i for eksempel mat før den kan inntas.

Ofte er det anbefalt å svelge tabletten hel på grunn av vond smak. Dersom du har problemer med å svelge en hel tablett som ikke er egnet til hverken å deles eller knuses, finnes det heldigvis andre løsninger du kan forsøke.

 • MedCoat tablettovertrekk kan brukes dersom man har problemer med å svelge tabletter eller at de smaker vondt. De gir tablettene en glatt overflate og stimulerer spyttsekresjonen slik at de blir lettere å svelge. Virkningen av selve legemidlet påvirkes ikke, og belegget løses raskt opp i magesekken.
  • OBS! Skal ikke brukes på tyggetabletter, tabletter som må løses opp i munnen eller løses i vann, eller tabletter og kapsler som ifølge pakningsvedlegget kun bør svelges sammen med vann (og ikke mineralvann eller noe annet). 
 • MedCoat kan brukes av både barn og voksne, men ikke før barnet er stort nok til å svelge tabletter. 
 • MedCoat kan foreskrives på blå resept som stønad til medisinsk forbruksmateriell til personer som har svelgevansker. Snakk med legen din om dette.
 • Gloup svelgegel er en velsmakende gel som letter svelging av tabletter og kapsler. Tablettene eller kapslene som skal inntas legges i en skje, og en passende mengde Gloup klemmes på.   Kan brukes til å innta legemidler i fast form som er ment til å svelges, som tabletter, kapsler og pulver.
  • OBS! Skal ikke brukes på tyggetabletter, eller tabletter som må løses opp i munnen eller løses i vann.

Gloup svelgegel kan brukes av både barn (over 2 år) og voksne, men ikke før barnet er stort nok til å svelge tabletter. Hvis det er anbefalt å ta tabletten med vann, må du drikke et glass vann etter at du har svelget tabletten og gelen.

Korrekt dose er viktig

Riktig mengde legemiddel er helt avgjørende for å få riktig effekt og å unngå bivirkninger. Skjeer fra kjøkkenskuffen varierer i størrelse, og er ikke egnet til å måle opp legemidler. Bruk alltid måleskje, målebeger eller målesprøyte som du får på apoteket til flytende legemidler for å få nøyaktig dose medisin.

Når barn skal ha medisin som smaker rart, kan det by på utfordringer. Små barn forstår ofte ikke hvorfor de trenger legemidler, og hvis smaken heller ikke er så altfor god, blir det ofte protester. En del medisiner finnes i flytende form så de er lettere å svelge for barn. Flytende medisiner skal gis med doseringssprøyte, måleskje eller målebeger, som gjør det mulig å måle opp nøyaktig dose medisin.

Miksturer gis enklest til små barn med doseringssprøyte. Sprøyt miksturen i små mengder inn på innsiden av kinnet, slik at svelgerefleksen blir stimulert, og risikoen for å få miksturen i vrangstrupen er mindre. Ved å gjøre det på denne måten, unngår du også at barnet smaker noe særlig av medisinen på tunga. Avslutt gjerne med noe å drikke som barnet liker, både som en belønning og som en måte å skylle vekk vond ettersmak.                                                                                          

 • EasyTran er en plastsprøyte utviklet for å gjøre det lettere å gi tran, flytende Omega 3, andre kosttilskudd og medisiner til små barn. EasyTran har den fordelen at den går helt ned i flasken og man slipper å helle væsken over i noe annet først.
  EasyTran doseringssprøyte er gradert til 2 ml.
 • DosettBabyMed gjør det mulig å gi flytende medisin på en enkel måte til små barn som bruker tåteflaske. En separat beholder for medisinen sikrer at barnet først får i seg denne ved de første sugene på flasken. Etter hvert flyter væsken fra flasken gjennom smokken inn i barnets munn. DosettBabyMed er en ny skånsom måte å gi barnet ditt medisin på.

Å få en liten øyedråpe til å treffe på rett sted, kan være utfordrende.

 • Droppy er en dråpestøtte som hjelper deg både med å klemme ut dråpen av flasken, og at den treffer øyet slik den skal.

Kilder: Helsenorge.no,  Foreldrebrosjyre/Farmasøytisk institutt UiO, leverandørinformasjon

Oppdatert juni 2021