Gå til innholdGå til kassen

Tørt underliv etter overgangsalderen? Etter overgangsalderen opplever mange kvinner tørre og irriterte slimhinner i underlivet (vaginal atrofi), som skyldes redusert østrogennivå.

Overgangsalderen representerer et nytt kapittel i kvinnens liv, hvor blant annet hetetokter og nattesvette er kjente symptomer. Mindre kjent er en tilstand som heter vaginal atrofi. Denne tilstanden med vaginal tørrhet rammer omtrent halvparten av alle kvinner i årene etter at menstruasjonen opphører, og skyldes redusert egenproduksjon av østrogen i kroppen. Det er helt normalt at østrogennivået reduseres sakte men sikkert etter siste menstruasjon.

Tørre slimhinner (vaginal atrofi) nedentil kan typisk gi symptomer som kløe, tørrhet i skjeden og smerter ved samleie. Dette kan ha betydelig innvirkning på seksuell funksjon og livskvalitet. Går du lenge nok med tørre slimhinner og tørrhet i underlivet kan det igjen forårsake urinveisinfeksjoner, smertefull vannlatning eller overaktiv blære.

Hva skjer når østrogenproduksjonen reduseres?

Østrogen har viktige funksjoner i kroppen. Nedsatt østrogennivå i forbindelse med overgangsalder vil medføre tynnere, skjørere og sårere slimhinner, og risiko for blant annet urinveisinfeksjon øker.

Vagifem® - lokal hormonbehandling i skjeden

Lokal hormonbehandling er en måte å behandle symptomene ved tørrhet i skjeden på, men lindrer ikke generelle plager som hetetokter og nattesvette. Ved denne type behandling kan slimhinnene gjenopprettes, pH normaliseres og symptomer som kløe, svie og smerter ved samleie avta. Dette betyr også at risikoen for urinveisinfeksjon reduseres. Til denne typen behandling benyttes mye lavere hormondoser enn ved systemisk hormonbehandling.

Vagifem® er et reseptfritt legemiddel som inneholder østrogen – kalt østradiol – som er identisk med det som kroppen produserer selv. Legemiddelet virker ved å erstatte det østrogenet som normalt produseres i eggstokkene hos kvinner. Vaginaltabletten føres inn i skjeden slik at hormonet frigis der det er behov for det, og lindrer det lokale ubehaget.

Bedring merkes som regel etter 4-8 uker med behandling. Siden østrogenmangel er en kronisk tilstand må du fortsette behandlingen for å unngå at symptomene kommer tilbake.

Oppdatert: februar 2023

Kilder: leverandørinformasjon, felleskatalogen