Gå til innholdGå til kassen

Ufrivillig urinlekkasje vil si at man ikke har full kontroll over evnen til å holde på urinen. Kroppens signaler om å fylle og tømme blæren fungerer ikke alltid som de skal, og når dette inntreffer vil man få problemer med å styre vannlatingen.

Årsaker til urinlekkasje?

1 av 3 kvinner over 35 år opplever urinlekkasjer en eller annen gang i livet. Det varierer hvor ofte man lekker eller hvor mye – det kan være alt fra noen dråper til større mengder. Svekket bekkenbunnsmuskulatur, som følge av svangerskap, fødsler, hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalder og kraftig overvekt er de vanligste årsakene. Den vanligste formen for urinlekkasje hos kvinner er stressinkontinens. Urinlekkasjer som oppstår når du hoster, nyser, hopper eller ler, kalles stressinkontinens (aktivitetsutløst lekkasje). Ved aktivitet øker buktrykket, og dersom bekkenbunnen ikke klarer å motstå denne trykkøkningen og holde urinrøret tett, kan du få lekkasje uten at du har trang til å tisse.

Hvilken behandling hjelper?

Stressinkontinens kan behandles ved hjelp av trening. Styrketrening av bekkenbunnsmuskulaturen har vist seg å ha svært god effekt. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen kan være en effektiv måte å redusere eller bli kvitt lekkasjene på. Undersøkelser viser at med riktig trening over en viss tid, kan 6 av 10 bli kvitt sin lekkasje. Trening av bekkenbunnsmuskulaturen er uten bivirkninger og kan også virke forebyggende. Det er aldri for sent å begynne med bekkenbunnstrening!

Ta også en prat med fastlegen din. Det er viktig å få kartlagt årsaken til lekkasjen, slik at man kan få riktig behandling. Dersom urinlekkasjen er av varig art, eller du trenger beskyttelse i en behandlingsperiode, kan legen din i de fleste tilfeller la deg få dekket inkontinensprodukter på blå resept.

Produkter for urinlekkasje

Dessverre medfører urinlekkasje at mange kvinner unnlater å delta i aktiviteter de normalt setter pris på. Dette er veldig synd, fordi det finnes ingen grunn til at urinlekkasjer skal hindre deg i å gjøre det du har lyst til. Ved bruk av riktig hjelpemiddel kan du føle deg helt trygg. TENA Discreet er en serie bind og truseinnlegg for dråpe- og små lekkasjer. TENA Silhouette Pants for større lekkasjer ser ut og føles som vanlig undertøy, med et feminint design. TENA truseinnlegg og bind sikrer en god nattesøvn.  

Kilde: leverandørinfo

Oppdatert: februar 2022.