Gå til innholdGå til kassen

Kondom er et tynt gummi eller plastomslag som rulles på en stiv penis. Den lukkede enden er enten avrundet eller har en liten beholder til sæd. De fleste kondomer er utstyrt med glidemiddel.

Hvorfor bruke kondom?

Kondomer er lett tilgjengelige og enkle å bruke. Dersom kondomet går i stykker eller sklir av, er nødprevensjon nødvendig innen 3 dager.

Kondomer fra RFSU er av høy kvalitet og har gjennomgått omfattende testing. Kondomer, som brukes riktig, er en veldig god beskyttelse mot uønsket graviditet og seksuelt overførbare sykdommer.

Hva gjør jeg hvis kondomet går i stykker?

Det er sjelden at kondomet går i stykker. Men ingen prevensjonsmiddel er 100 % sikkert, og bruker du kondom under samleie, har du gjort det du kan for å beskytte deg. Men hva bør du gjøre hvis kondomet ryker? Gikk kondomet i stykker da du hadde sex og du er redd for at du skal bli gravid? Da kan du bruke en såkalt nødprevensjonspille (angrepille). Dette kan du kjøpe uten resept hos oss i Farmasiet. Hvis kondomet ble ødelagt, innebærer det at du har hatt ubeskyttet sex, selv om du prøvde å beskytte deg. Derfor bør du teste deg for kjønnssykdommer og hiv.

Hvorfor går kondomet i stykker?

Det er uvanlig at kondomer går i stykker og du skal ikke være redd for å ha sex fordi dette kan skje. Men hvorfor hender det at et kondom går i stykker? Én årsak kan være at du bruker oljebaserte glidemidler sammen med kondomet. Det kan forårsake at kondomets styrke svekkes og at risikoen for at det går i stykker blir større. Det anbefales derfor å heller bruke vann- eller silikonbaserte glidemidler. En annen mulig årsak til at kondomet går i stykker, er at belastningen blir for stor. Dette kan skje hvis det ikke «glir godt nok» under samleie.

Når en jente blir opphisset blir hun våt i skjeden. Det kan kalles kroppens eget glidemiddel. Hvis jenta ikke er tilstrekkelig våt, oppstår det større treghet og friksjon som kan medføre at kondomet sprekker. Utgangspunktet er at du ikke bør ha samleie hvis du ikke er våt nok, da dette kan medføre skader i underlivet. Dere kan derfor bruke litt glidemiddel, så vil det gå som smurt.

Bruk av kondom ved analt samleie

Ved analt samleie er det svært viktig å bruke mye glidemiddel. Analen produserer ikke «naturlig» glidemiddel. Analt samleie uten glidemiddel innebærer risiko for at kondomet går i stykker. Dessuten vil mange synes at det føles mer behagelig med glidemiddel. Kondomet kan også bli ødelagt av uvanlig mye kjønnshår eller kvasse kjønnshår og stubber av hår som kan lage hull i kondomet. Da kan du barbere bort håret i området nærmest roten av penis og/eller rundt skjedemunningen.

Slikkelapp

Slikkelappen brukes for eksempel til å ha oralsex med en kvinne. Den beskytter mot kjønnssykdommer som kan smitte via munnen, som for eksempel klamydia og herpes.

Lag din egen slikkelapp:

1. Ta kondomet ut av emballasjen. Ikke brett den opp.

2. Klipp først av toppen, og deretter opp langs siden.

3. Du kan nå brette opp kondomet, og får en firkantet lapp.

4. Plassér over kjønnsorganet.

Kilde: RFSU

Oppdatert: mai 2024