Gå til innholdGå til kassen

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

Har du kjent en klump i endetarmen, eller at det svir og klør der nede?  Det kan være at du har fått hemoroider. Hemoroider er en ganske uskyldig lidelse, men hemoroider kan gi kløe, irritasjon og smerte. Er de plagsomme finnes det behandling. 

Hemoroider er svært vanlige endetarmsplager. Faktisk er det så mange som en tredjedel av befolkningen som plages av hemoroider. Men hva er egentlig denne lille klumpen? Endetarmen og endetarmsåpningen har mange blodårer. Hemoroider er utposninger av blodårer, det vil si en slags åreknute i og nær endetarmsåpningen. Hemoroider er uvanlig hos barn. 

Hva er årsaker til hemoroider?

Årsaken til hemoroider er oftest ukjent, men de kan oppstå på grunn av økt trykk i blodårene rundt endetarmen. Eksempler på tilstander som kan forårsake det økte trykket, kan være kraftig press ved tømming, forstoppelse, graviditet, mye sitting, langvarig ståing og tungt kroppsarbeid. 
 
Mange gravide får symptomer på hemoroider i tredje trimester eller rett etter fødselen. Hos gravide er det hormonelle endringer som gjør at blodårene lettere utvider seg («slapper av»). Den voksende livmoren presser mot endetarmen. Det øker trykket og hindrer god tømming av blodårene i endetarmen, hvilket kan føre til hemoroider. Treg mage eller forstoppelse er vanlige plager under svangerskapet. 

Typiske symptomer ved hemoroider er: 

 • friskt blod i avføringen eller på toalettpapiret
 • smerter, ubehag, svie eller kløe i endetarmen
 • følelse av fremmedlegeme i endetarmsåpningen, og det kan være en synlig utposning av blodårer

Ikke alle hemoroider er synlige eller følbare. Du kan ha både ytre (på utsiden av endetarmsåpningen) og indre hemorroider.

Hvordan behandles hemoroider?

Med forebyggende tiltak som riktig kosthold, fysisisk aktiviet og ulike arbeidstillinger på jobb. Dersom hemoroidene likevel skulle dukke opp, finnes det reseptfrie legemidler og andre produkter for å lindre plagene og for å dempe betennelse. Kirurgi kan være et alternativ hvis hemoroiden er stor eller du har mye plager.

 • Scheriproct er reseptfri salve og stikkpiller som virker smertestillende, lokalbedøvende og betennelsesdempende. Salven virker ved å trekke blodårene sammen og reduserer dermed smerten, kløen og ubehaget. Salven smøres på utvendige hemoroider eller føres inn i endetarmen ved innvendige hemoroider, og brukes som oftest morgen og kveld og etter hver tarmtømming. Stikkpillene brukes ved innvendige plager og skal ikke brukes i mer enn fire uker sammenhengende . Gravide skal ikke bruke Scheriproct de 3 første månedene av graviditeten uten samråd med lege. Det er sannsynlig at fosteret kan påvirkes.
 • Xylocain er en reseptfri lokalbedøvende salve som kan påføre i tynt lag og virker kløestillende og smertestillende. Er du gravid må du rådføre deg med lege før bruk av Xylocain salve.
 • Har du lettere plager, kan du forsøke AC3 Comfort, som lindrer, behandler og forebygger. I tillegg har den en smørende og kjølende effekt. Kan brukes av gravide.

 Les pakningsvedlegg før bruk.

Slik kan du forebygge hemoroider

Egenbehandling og forebygging er det viktigste i kampen mot hemoroider! Følgende tips kan hjelpe og kan lindre plagene:

 • Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og du trenger derfor ikke å trykke så hard når du er på toalettet. Det er viktig å drikke tilstrekkelig med vann, hvis ikke vil fiberen gjøre avføring hardere.
 • Tilstreb å holde avføringen myk. Dersom det ikke er tilstrekkelig effekt av fiberinntak fra grovt korn, grønnsaker, frukt eller fullkornsprodukter kan du forsøke reseptfrie legemidler som Movicol eller Duphalac. Volumet av tarminnholdet øker, og konsistensen blir bløtere. Du får også kjøpt ulike fibertilskudd på Farmasiet.
 • Gå på do når du føler for det – ikke hold igjen.
 • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring når du er på do. Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest!
 • Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing.
 • Mosjon er viktig, og fysisk aktivitet stimulerer tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Hvis du har hemoroider som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Dette kan gjøres mens du sitter på do eller i sideleie med bøyde knær og hofter. Ta på deg en gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin eller olje, og dytt den inn.

Er hemoroider smittsomt?

 Nei, hemoroider er ikke en infeksjon, men en forandring i blodårene dine. Hemoroider kan ikke smitte på noen måte. Det kan ikke smitte gjennom samleie eller på noen annen som helst måte.

Blir en kvitt hemoroidene?

Dessverre så er tilstanden kronisk og stadig tilbakevendende. Selv om du blir bedre og har lite besvær i lange perioder, er det en vedvarende svakhet i endetarmen som gjør at hemoroidene raskt kan dukke opp igjen etter en episode med økt trykk og press mot endetarmsåpningen, som ved forstoppelse. Det er derfor viktig å tenke på «riktig mat» med tilstrekkelig fiber og drikke, så du ikke får hard avføring og dermed større sjanse for hemoroider. 

Når bør du kontakte lege?

 • dersom symptomene er litt annerledes enn det du vanligvis forbinder med hemoroider, og du ønsker en avklaring om det er hemoroider eller noe annet. 
 • dersom du har smerter og/eller kraftig kløe i endetarmen og rundt endetarmsåpningen. 
 • dersom du ikke har kommet i mål med lokalbehandlingen etter to til tre uker. 
 • dersom du går ned i vekt uten åpenbar grunn. 
 • dersom du opplever blødninger. Dette er vanlig ved hemoroider, men også kan være et tegn på betennelse i tarmen eller, i noen tilfeller, kreft. 

 Kilder: Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen, Helsenorge

Oppdatert: februar 2021