Gå til innholdGå til kassen

Alle kan få hemoroider og de kan oppstå plutselig. Som regel er tilstanden kronisk og eldre rammes oftere enn yngre. Ca. 50 % av befolkningen vil plages av hemoroider i løpet av livet. Mange merker ingen symptomer, mens andre opplever irritasjon, kløe og smerter. Det er også vanlig å oppleve blødning i forbindelse med toalettbesøk. Det finnes heldigvis enkle behandlingstiltak som i mange tilfeller kan lindre plagene.

Hva er hemoroider?

Hemoroider er oppsvulmete blodårer i endetarmen eller rundt endetarmsåpningen. Store hemoroider kan komme ut av endetarmsåpningen.

Hva er årsaken til hemoroider?

Årsaken til at hemoroider oppstår er som oftest ukjent, men de synes å oppstå som følge av økt trykk i blodårene i endetarmsområdet. Dette økte trykket kan for eksempel skyldes høy alder, diaré, graviditet, prostataplager, langvarig sitting eller kraftig press mot endetarmen ved treg mage.

Alle kan få hemoroider, men det er vanligere blant eldre. Det er uvanlig at barn får hemoroider.

Typiske symptomer ved hemoroider er

  • blødning i forbindelse med toalettbesøk (friskt blod på toalettpapiret eller i toalettskålen)
  • smerter, ubehag, svie, utflod og kløe rundt endetarmen
  • følelse av ufullstendig tømming av tarmen ved toalettbesøk

Mange merker ingen symptomer ved små hemoroider, og det er ikke alle hemoroider som er synlige ved undersøkelse av endetarmen.

Hvordan behandles hemoroider?

Hemoroider kan behandles med reseptfrie legemidler og andre produkter. Hvis slik behandling ikke er tilstrekkelig kan det være nødvendig med behandling hos lege.

Scheriproct er et reseptfritt legemiddel som virker betennelsesdempende og smertestillende. Finnes som rektalsalve og stikkpiller. Kan brukes til behandling av hemoroider i og omkring endetarmsåpningen hos voksne over 18 år. Gravide og ammende må rådføre seg med lege før eventuell bruk.

Xylocain salve er et reseptfritt legemiddel som virker lokalbedøvende. Kan brukes til lindring av hemoroider. Gravide og ammende må rådføre seg med lege før eventuell bruk.

Ac3 Comfort gel er et medisinsk utstyr som lindrer, behandler og forebygger endetarmsplager. Nøytraliserer skadelige bakterier og påskynder den naturlige tilhelingsprosessen. Har en smørende og kjølende effekt. Kan brukes av gravide og ammende.

Alcos-Anal rektalsalve er et reseptfritt legemiddel som virker karsammentrekkende og kløestillende ved lett irritasjon. Kan blant annet brukes ved hemoroider. Kan brukes av gravide og ammende.

Det er viktig å unngå forstoppelse slik at du ikke trenger å presse så hardt når du er på toalettet. Forstoppelse kan forhindres ved tilstrekkelig inntak av fiber og vann samt ved å være fysisk aktiv.

Store hemoroider kan komme ut av endetarmsåpningen og da kan man forsøke å dytte dem inn igjen, men det er ikke alltid mulig.

Kan jeg bli kvitt hemoroidene?

Dessverre så er tilstanden kronisk og stadig tilbakevendende. Selv om du blir bedre og har lite besvær i lange perioder, er det en vedvarende svakhet i endetarmen som gjør at hemoroidene raskt kan dukke opp igjen etter en episode med økt trykk og press mot endetarmsåpningen, som ved forstoppelse. Det er derfor viktig å tenke på «riktig mat» med tilstrekkelig fiber og drikke, så du ikke får hard avføring og dermed større sjanse for hemoroider.

Når bør jeg kontakte lege?

Du bør kontakte lege hvis du blør fra tarmsystemet. Det er spesielt viktig hvis blodet er blandet inn i avføringen, du må på toalettet oftere eller sjeldnere enn vanlig eller du går ned i vekt uten åpenbar grunn. Du bør også kontakte lege hvis du er usikker på om det er hemoroider, plages av smerter/ubehag eller ikke har hatt tilfredsstillende effekt av behandling.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen, Helsenorge, Norsk Legemiddelhåndbok

Oppdatert: november 2022