- Innholdsoversikt
- Hva er hemoroider?
- Hvorfor får man hemoroider?
- Symptomer på hemoroider
- Ulike grader av hemoroider
- Behandling av hemoroider
- Kan jeg bli kvitt hemoroider?
- Forebygging av hemoroider
- Når bør jeg kontakte lege?
Hva er hemoroider?
Hemoroider er oppsvulmete blodårer i endetarmen eller rundt endetarmsåpningen.
Indre hemoroider sitter på innsiden av endetarmsåpningen, mens ytre hemoroider sitter i eller utenfor endetarmsåpningen. Hemoroider er blårøde, små kuler, ofte på størrelse med en lillefingernegl.
Så mye som en tredjedel av befolkningen vil plages av hemoroider i løpet av livet.
Hvorfor får man hemoroider?
Årsaken til at hemoroider oppstår er som oftest ukjent, men de synes å oppstå som følge av økt trykk i blodårene i endetarmsområdet. Dette økte trykket kan for eksempel skyldes høy alder, diaré, graviditet, prostataplager, langvarig sitting eller kraftig press mot endetarmen ved treg mage.
Les mer om hemoroider under graviditet og etter fødsel her.
Alle kan få hemoroider, men det er vanligere blant eldre mennesker. Det er uvanlig at barn får hemoroider.
Symptomer på hemoroider
- blødning i forbindelse med toalettbesøk (friskt blod på toalettpapiret eller i toalettskålen)
- smerter, ubehag, svie, utflod og kløe rundt endetarmen
- følelse av ufullstendig tømming av tarmen ved toalettbesøk
Mange merker ingen symptomer ved små hemoroider, og det er ikke alle hemoroider som er synlige ved undersøkelse av endetarmen.
Ulike grader av hemoroider
- Grad 1: blør, er ikke synlige og buker ikke ut
- Grad 2: buker ut ved trykk, men glir tilbake av seg selv
- Grad 3: buker ut ved trykk, og må skyves inn igjen
- Grad 4: buker ut og lar seg ikke skyve på plass (sjelden tilstand)
Grad 1 behandles vanligvis med reseptfrie legemidler, som vil ha effekt etter få dagers bruk. Grad 2-4 kan kreve inngrep eller operasjon. Ta kontakt med legen din dersom du er i tvil om hvilken grad av hemoroider du har.
Behandling av hemoroider
Hemoroider kan behandles med ulike reseptfrie legemidler - salve, krem, spray eller stikkpiller. Hvis slik behandling ikke hjelper, kan det være nødvendig med behandling hos lege.
Scheriproct er et reseptfritt legemiddel som virker betennelsesdempende og smertestillende. Finnes som rektalsalve og stikkpiller. Kan brukes til behandling av hemoroider i og omkring endetarmsåpningen hos voksne over 18 år. Gravide og ammende må rådføre seg med lege før eventuell bruk.
Xylocain salve er et reseptfritt legemiddel som virker lokalbedøvende. Salven kan brukes til lindring av hemoroider. Gravide og ammende må rådføre seg med lege før eventuell bruk.
Ac3 Comfort gel lindrer, behandler og forebygger endetarmsplager. Gelen nøytraliserer skadelige bakterier og påskynder den naturlige tilhelingsprosessen. Har en smørende og kjølende effekt. Kan brukes av gravide og ammende.
Alcos-Anal rektalsalve er et reseptfritt legemiddel som virker karsammentrekkende og kløestillende ved lett irritasjon. Salven kan blant annet brukes ved hemoroider. Kan brukes av gravide og ammende.
ActiProct kan virke lindrende på hemoroider og andre endetarmsplager som smerte og kløe. Finnes som spray og gel. Kan brukes av gravide og ammende.
Det er viktig å unngå forstoppelse slik at du ikke trenger å presse så hardt når du er på toalettet. Forstoppelse kan forhindres ved tilstrekkelig inntak av fiber og vann, samt ved å være fysisk aktiv.
Kan jeg bli kvitt hemoroider?
Dessverre så er tilstanden kronisk og stadig tilbakevendende. Selv om du blir bedre og har lite besvær i lange perioder, er det en vedvarende svakhet i endetarmen som gjør at hemoroidene raskt kan dukke opp igjen, for eksempel ved en forstoppelse.
Det er derfor viktig å tenke på «riktig mat» med tilstrekkelig fiber og drikke, så du ikke får hard avføring og dermed større sjanse for hemoroider.
Forebygging av hemoroider
Fiberrik kost, som for eksempel frukt og grønnsaker, fullkornsprodukter, belgvekster, frø og kjerner, gjør at avføringen får større volum, slik at det kan bli lettere å gå på toalettet.
Vann kan gjøre avføringen mykere. En voksen person bør drikke 2-2,5 liter daglig.
Du bør ikke holde deg for lenge før du går på toalettet, det kan gjøre avføringen hardere. Unngå å presse hardt eller å sitte på toalettet lengre enn nødvendig. Legg igjen telefonen utenfor og bruk gjerne en liten krakk under føttene.
Mosjon og fysisk aktivitet er viktig for å forebygge forstoppelse.
Når bør jeg kontakte lege?
Du bør kontakte lege hvis du blør fra tarmsystemet. Det er spesielt viktig hvis blodet er blandet inn i avføringen, du må på toalettet oftere eller sjeldnere enn vanlig eller du går ned i vekt uten åpenbar grunn. Du bør også kontakte lege hvis du er usikker på om det er hemoroider, plages av smerter/ubehag eller ikke har hatt tilfredsstillende effekt av behandling med reseptfrie legemidler.
Kilder: Norsk Helseinformatikk, Felleskatalogen, Store Medisinske Leksikon, Helsenorge, Norsk Legemiddelhåndbok
Oppdatert: april 2025