Gå til innholdGå til kassen

Sjekk brystene dine jevnlig. Hvis du oppdager forandringer må du kontakte lege, for å få avklart årsaken til disse forandringene.

Bli kjent med egne bryst

Alle bryst er forskjellige. Det betyr ikke noe at ett bryst er større eller henger noe lavere enn det andre hvis det alltid har vært slik. Du skal imidlertid reagere på selv små forandringer fra det som er normalt for deg. Brystene føles ofte småknudret og er gjerne ømme – særlig før menstruasjon. Dette er helt vanlig.

Oppdager du forandring i brystene, så ta kontakt med legen din. Enhver forandring som ikke har en åpenbar forklaring, bør undersøkes med tanke på brystkreft. Det er bedre å gå en gang for mye, enn en for lite.

Det er enkelt å lære å undersøke brystene selv. Undersøkelsen tar bare noen minutter.

Når skal man begynne å undersøke brystene sine?

Kreftforeningen anbefaler å undersøke brystene selv fra 30-35 årsalderen. Få kvinner får brystkreft i den alderen, men du lærer å kjenne brystene dine og kan raskt oppdage forandringer. Det er best at du hver gang undersøker dem på samme tidspunkt i menstruasjonssyklusen, ca. én uke etter siste menstruasjon. Før og under menstruasjon blir brystene mere klumpete og er vanskeligere å vurdere.

Slik undersøker du brystene dine

Kreftforeningen anbefaler å undersøke brystene annenhver måned.

1. Still deg foran speilet i bar overkropp

Stå rett, og la armene henge slapt ned. Se nøye på brystene. Har de forandret form siden sist du undersøkte dem? Se etter hevelser, søkk i huden og andre hudforandringer. Peker brystvorten slik som vanlig? Kommer det væske fra brystvorten?

2. Strekk armene i været

Se etter de samme tingene som ovenfor. Har brystene samme form også når du hever armene over hodet? Hvis du har store bryster, bør du gjøre resten av undersøkelsen liggende. Da blir det lettere å kjenne etter små klumper.

3. Kjenn på brystene etter klumper

Løft høyre arm over hodet og føl med lette trykk med venstre hånd rundt hele høyre bryst. Bruk strak hånd med flate fingre til å kjenne etter. Det er ofte lettere å kjenne når du er såpet inn, eller har tatt på bodylotion.

4. Undersøk hvert bryst "time for time"

Begynn på toppen (kl. 12) og kjenn etter fra kanten av brystet og inn mot brystvorten. Ta for deg ”time for time” etter klokka, rundt hele brystet. Gjenta på det andre brystet.

5. Ikke glem armhulene

Let etter kuler i armhulene. Gå systematisk gjennom begge armhulene slik du gjennomgikk brystene. Bruk venstre hånd på høyre armhule, og omvendt.

Viktig! Endringer i brystene trenger ikke nødvendigvis bety at du har kreft.

Gå likevel til legen hvis du oppdager endringer som ikke er normale for deg. Da øker du sjansen for å oppdage eventuell brystkreft tidligere.

Kilde: Kreftforeningen

Oppdatert: juni 2022