Gå til innholdGå til kassen

Husk ballesjekken! 

Movember er en årlig kampanje for bevisstgjøring av menns helse og blant annet testikkel- og prostatakreft.

 #Sjekkdeg gjelder ikke bare jenter! Testikkelkreft er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene. Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen, eller du har merket ubehag i en testikkel.  Testikkelkreft er en sjelden kreftform som oftest opptrer i 20-40 års alderen. Hvert år rammes cirka 300 norske menn av denne krefttypen.

Hvilke symptomer har sykdommen?

Det finnes flere symptomer på testikkelkreft, men det er ikke uvanlig at testikkelkreft er en smertefri sykdom i tidlige stadier. Tyngdefornemmelse og endring i størrelsen på testiklene kan være eneste symptom. Andre tegn kan være lettere smerter. Kreftforeningen beskriver de vanligste symptomene slik:

 • En følbar kul i testikkelen. Testikkelkreft oppstår vanligvis som en smertefri, ensidig kul på testikkelen som pasienten oftest oppdager selv. 1/5 med testikkelkreft har smerter i pungen som første symptom.
 • Testikkelen øker eller avtar i størrelse. Det er helt vanlig at testiklene ikke er helt like i størrelse, men endring bør man reagere på. Kjenn jevnlig på testiklene. Ved å undersøke testiklene selv, kan du raskt oppdage forandringer som endret størrelse av testikkelen eller kul/endret form av testikkelen.
 • Konsistensendring i testikkelen. Testikkelen kan også endre konsistens, det vil si at den syke testikkelen blir hardere enn den friske testikkelen.
 • Lettere smerter, ømhet og tyngdefornemmelse i testikkelen.
 • Forstørrelse av brystkjertlene kan oppstå på grunn av produksjon av hormoner i svulsten.
 • Hoste kan være forårsaket av spredning til lungene.

Dersom symptomene varer over 3 uker, bør du ta kontakt med lege for videre undersøkelse.

Slik går du frem for å undersøke deg selv.

Det viktigste du kan gjøre for å oppdage eventuell testikkelkreft, er å sjekke deg selv jevnlig. Slik blir du også «kjent» med hva som er normal fasong og størrelse for dine testikler. En slik jevnlig kontroll vil også avdekke konsistensendring eller kul i testikkelen, det vil si at den syke testikkelen blir hardere eller mykere enn den friske testikkelen.

 1. Start gjerne undersøkelsen etter et varmt bad eller en varm dusj. Da er pungen mest avslappet, og det er lettere å undersøke testiklene.
 2. Stå oppreist, og skyv penis til side. Bruk begge hender, og undersøk en testikkel om gangen. Plasser tommelen på toppen av testikkelen, og to fingre på hver hånd bak testikkelen, og rull den mellom fingrene. Testiklene skal kjennes faste, men ikke helt harde.
 3. Kjenn etter om du kan finne kuler eller ujevnheter foran eller på sidene av testikkelen. En slik kul kan være på størrelse med en ert eller et riskorn.
 4. Vær oppmerksom på smerter, ubehag, hevelser, kuler eller andre endringer i farge og størrelse på testiklene. Da bør du raskt ta kontakt med lege.
 5. Bitestiklene (sædledende rør) ligger på toppen av baksiden til hver testikkel, og er formet som et tynt tau. Den kan kjennes litt øm når du trykker på den. Dette er altså en normal kul.
 6. Husk også at den ene testikkelen (oftest den høyre) vanligvis er større enn den andre, og at det er helt vanlig at den ene henger lenger ned enn den andre.

Finner du en kul i testikkelen betyr ikke dette nødvendigvis at det er kreft. Ofte er kulen godartet og skyldes brokk, hevelse i blodårene i pungen eller vannbrokk. Uansett vil det være nødvendig å få sjekket denne. Er du usikker, kontakt legen din. Det er bedre å gå til lege en gang for mye enn en gang for lite!

Kilder: Kreftforeningen, Kreflex og Norsk helseinformatikk, 

Oppdatert: Oktober 2020