Gå til innholdGå til kassen

Testikkelkreft er en sjelden kreftform som vanligvis gir lite symptomer, og oppstår vanligvis som en smertefri, ensidig kul på testikkelen som pasienten oftest oppdager selv. Det er vanligvis menn i 20–40 års alderen som rammes, men sykdommen har heldigvis veldig god prognose og ca. 98 % av alle norske menn blir helbredet.

Hva er testikkelkreft?

Testikkelkreft er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene. Sykdommen debuterer vanligvis med at man finner en kul i testikkelen, eller merker ubehag i testikkelen.

Symptomer

 • En følbar kul i testikkelen
 • Testikkelen øker eller avtar i størrelse
 • Konsistensendring i testikkelen
 • Lettere smerter, ømhet og tyngdefornemmelse i testikkelen
 • Forstørrelse av brystkjertlene (kan oppstå på grunn av produksjon av hormoner i svulsten)
 • Ryggsmerter (kan skyldes hevelse av lymfeknutene på bakre bukvegg ved spredning)
 • Hoste (kan være forårsaket av spredning til lungene)

Det er viktig å huske på at symptomene også kan være tegn på andre tilstander enn kreft. Ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over 3 uker.

Slik går du frem for å undersøke testiklene dine

Hvis du selv undersøker dine egne testikler regelmessig blir du kjent med normal størrelse og fasong, og kan raskere oppdage forandringer og uregelmessigheter.

 1. Start gjerne undersøkelsen etter et varmt bad eller en varm dusj. Da er pungen mest avslappet, og det er lettere å undersøke testiklene.
 2. Stå oppreist, og skyv penis til side. Bruk begge hender, og undersøk en testikkel om gangen. Plasser tommelen på toppen av testikkelen, og to fingre på hver hånd bak testikkelen, og rull den mellom fingrene. Testiklene skal kjennes faste, men ikke helt harde.
 3. Kjenn etter om du kan finne kuler eller ujevnheter foran eller på sidene av testikkelen. En slik kul kan være på størrelse med en ert eller et riskorn.
 4. Vær oppmerksom på smerter, ubehag, hevelser, kuler eller andre endringer i farge og størrelse på testiklene. Da bør du raskt ta kontakt med lege.
 5. Bitestiklene (sædledende rør) ligger på toppen av baksiden til hver testikkel, og kan kjennes ut som et tynt tau. Den kan kjennes litt øm ut når du trykker på den. Dette er altså en normal kul.
 6. Husk også at den ene testikkelen (oftest den høyre) vanligvis er større enn den andre, og at det er helt vanlig at den ene henger lenger ned enn den andre.

Finner du en kul i testikkelen betyr det ikke nødvendigvis at det er kreft. Ta kontakt med lege dersom du er usikker på symptomene dine eller føler deg usikker etter egenundersøkelsen.

Kilder: Kreftforeningen, Kreftlex, Norsk Helseinformatikk

Oppdatert: november 2022