Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Turapoteket

Om turen er lang eller kort, så kan små uhell og skader fort oppstå. Er du på tur, er det smart å ha litt førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig i topplokket på sekken. Hva slags førstehjelpsutstyr du bør ha med deg, avhenger av hva slags tur du skal på, og hvilke utfordringer som kan oppstå dersom uhellet er ute.

Førstehjelp ved småskader

Et lite plaster på såret kan bety en stor forskjell. En ferdig pakket sårpakke med produkter til rens og beskyttelse av såret, eller barneplaster med oppmuntrende motiver, kan være det som redder turen. Ønsker du et litt større turapotek, kan en førstehjelpsmappe være det rette produktet. Her har du det du trenger av utstyr til både rensing og beskyttelse av kutt, sår og brannsår lett tilgjengelig.

For mange er ispose en nødvendighet å ha med på tur for rask nedkjøling etter en overbelastning eller annen skade. Festes for eksempel med en selvheftende bandasje. Andre ting som er lurt å ha med i sekken, er pinsett og en elastisk støttebandasje. Sportstape kan brukes både til å forebygge gnagsår, til å stive opp en forstuet ankel og til å holde bandasjer på plass.

Hold flåtten unna

Ferdes du i skog og mark, må du være oppmerksom på muligheten for å få flåttbitt. I Norge finnes det flått i kystnære strøk fra Oslofjorden helt opp til Harstad i nord. I Norge regnes flåttsesongen fra april til november, men dette kan variere fra år til år. Så lenge det er et par plussgrader ute, kan flåtten være aktiv. Flått kan overføre alvorlig sykdom til mennesker, og om du har fått en flått på deg, skal den fjernes så raskt som mulig. Bruk fingrene eller en vanlig pinsett eller flåttfjerner. Er du på tur i områder du vet det er mye flått, bør du beskytte deg med klær og eventuelt et flåttmiddel til å spraye på huden. Sjekk produkttesten på spraymidlene for anbefalinger om det skal brukes på barn, gravide og ammende.

Les mer om flått her.

Førstehjelpstips som kan begrense brannskader

Brannskader er ofte svært smertefulle. Hurtig nedkjøling bidrar til smertelindring og er et viktig forebyggende tiltak for å begrense skadens omfang. Om du ikke har tilgang til vann, er Burnaid branngele et alternativ til umiddelbar behandling.                       

 • Brannskader må behandles så raskt som mulig.
 • Avkjøl det forbrente området øyeblikkelig ved å holde det under rennende vann i opptil 20 minutter. Vannet bør være kjølig, men ikke for kaldt. Barn skal ikke kjøles ned med annet enn lunkent vann. Ikke bruk is, dette kan skade huden ytterligere.
 • Har du ikke tilgang til vann, er Burnaid branngele eller brannbandasje et alternativ til umiddelbar behandling, og eventuelt også til fortsatt nedkjøling etter at kjøling med vann er avsluttet.
 • Dra ikke av klær som sitter fast i huden.
 • Ved større brannskader bør lege kontaktes mens nedkjølingen fortsetter. 

Du har alt du trenger til umiddelbar behandling, i Burnaid brannskadepakke. Burnaid finnes også som kompress og spray.  Les medfølgende informasjon om bruken av produktet.

Pass på føttene

Om du skal gå en tur i skogen eller en lang fjelltur, er det avgjørende at du har gode sko eller fjellstøvler som både sitter godt, gir god støtte og som ikke gnisser. Sko og støvler som er for store eller små, eller sokker som ikke sitter godt, kan fort bli plagsomt på tur. Det er kjedelig å få turen ødelagt på grunn av gnagsår, men du må være forberedt på å takle dette også. Gnagsår oppstår gjerne når huden utsettes for vedvarende gnissing. Den blir rød og varm, og etter hvert dannes det væskefylte blemmer som det til slutt går hull på.

Hvordan kan jeg forebygge gnagsår?

 • Unngå grove ullsokker nærmest huden, ved å bruke en tynn strømpe under.
 • Bruk en anti - gnagsårstift, silketape eller sportstape der skoen kan gnisse. Gnagsårstift gjør huden glattere og gir dermed mindre friksjon.
 • Ved lengre turer/- og frykt for gnagsår, kan det være lurt å legge på gnagsårplaster forebyggende fra starten av turen.

Behandling av gnagsår

 • Hvis huden er blitt rød uten at det er noen blemme, kan man legge på et gnagsårplaster for å hindre at det oppstår sår. Gnagsårplaster finnes i flere størrelser og tykkelser. Eventuelt kan man ha ekstra sportstape rundt for å unngå at plasteret forskyver seg.
 • Om det er blitt en blemme, kan det lett bli infeksjon i såret hvis denne punkteres. Legg heller på et gnagsårplaster og vent med å ta hull på blemmen til det er dannet ny hud under.
 • Dersom det går hull på blemmen, kan du rense med en sårserviett eller Klorhexidin eller Pyrisept og ta på gnagsårplaster. Om du legger et gnagsårplaster på en vannblemme eller åpent sår, er det viktig at det dekker hele såret, og at huden er tørr og varm.
 • La gnagsårplasteret sitte på til det faller av av seg selv.

Se flere gnagsårplaster her.

Enkel hygiene på tur

Lettvinte produkter til å ha med i sekken for enkel vask på turen.

Pass på å drikke nok

Husk å ta med nok væske, og at du drikker regelmessig under turen. Hold av plass i sekken til en av drikkeflaskene i rustfritt stål. De finnes i mange ulike design. Flasken tåler både varme og kalde drikkevarer, også brus og boblevann. Kalde drikker holdes kalde i 24 timer, og varme drikker holdes varme i 12 timer. Minstemann foretrekker kanskje en sølesikker kopp med sugerør.

God tur og nyt den flotte naturen!

Kilder: Leverandørinfo, Helsenorge

Oppdatert:  August 2021