Gå til innholdGå til kassen

Ut på tur, aldri sur!

Uhell og skader oppstår fort, så derfor er det smart å ha førstehjelpsutstyret lett tilgjengelig, i stedet for å ha det liggende nederst i sekken. Et godt utgangspunkt er å oppbevare førstehjelpsmateriell i topplokket eller i en sidelomme på ryggsekken

Det er viktig å pakke i ryggsekk når du skal på tur, ikke bærepose, bag eller skulderveske. Ryggsekk er best for ryggen og skuldrene og du har armene fri. Skal du ut å gå i fjellet med sekk er det greit å ikke pakke sekken for tung.

Hva bør du pakke med deg i sekken?

Det viktigste du bør ha med deg er: Mat og drikke, ekstra klær (sokker, undertøy), dopapir, fyrstikker, solkrem, kniv, kart og kompass hvis du er på ukjent område. For de fleste av oss er mobilen med og en fast følgesvenn på turen. Lad opp batteriet på mobiltelefonen før turen, og spar på batteriet underveis. Husk at store deler av fjellet kan være uten dekning.

I tillegg bør du ha med deg litt førstehjelpsutstyr hvis uhellet skulle være ute. Det viktigste med førstehjelpsutstyret er at du vet hvordan det skal brukes. Jo flere funksjoner utstyret har, jo bedre. Det må være lite og lett nok til at du tar det med deg hver gang.

Vi har samlet noen produkter som er smart å pakke med i sekken. Da er du i alle fall forberedt i tilfelle uhell.

*Gnagsårplaster

Gnagsår er hverken farlig eller alvorlig, men gjør bare forferdelig vondt! Pakk med deg gnagsårplaster i sekken, eller vær føre var og plastre hælene allerede før du legger ut på tur. Gnagsårplaster skaper en myk beskyttelse mellom foten og skoen, og minsker sjansen for å få gnagsår. Hvis skaden allerede har skjedd, vil gnagsårplaster lindre ubehaget.

*Gnagsårstift

Compeed stift er effektivt når det gjelder å forebygge friksjon og blemmedannelse. Tørk stedet som er utsatt før du gnir stiften over området. Stiften gjør huden glattere og gir dermed mindre friksjon.

*Sportstape

Sportstape kan brukes til mye! Den forebygger gnagsår, kan brukes til å stive opp forstuet ankel, holde bandasjer på plass og den kan brukes til å reparere utstyr. Klipp tapen til ønsket lengde og pass på at den legges på tørr og varm hud. Obs! Pass på at tapen ikke får krøll på seg eller skarpe bretter.

*Småskadepakken

Sårpakken har det du trenger av enkelt førstehjelpsutstyr, og inneholder, plaster, sterile kompresser, sterile bandasjer, sårvask og litt tape. Liten plass tar den og! Ønsker du ett litt større turapotek, har vi ulike førstehjelpsmapper.

*Solkrem til ansiktet

Den vinterbleke huden skal sakte men sikkert vende seg til solen. Ansiktet er et av kroppens mest utsatte steder når det gjelder eksponering for solens UV-stråling. Derfor er det viktig at du beskytter deg med en god solkrem spesielt tilpasset ansiktet. Ikke glem å smøre inn ører og nese nøye, siden det er lett å bli brent der.

*Smertestillende

Skulle uhellet være ute og du trenger smertestillende medisin, er legemidler som paracetamol førstevalget. I Norge markedsføres paracetamol som Paracet, Pinex og Panodil. Paracetamol gir lindring i løpet av ½ time, og finnes i ulike formuleringer som er tilpasset alder og vekt.

Dersom kroppen blir skadet ved forstuing eller forstrekning, reagerer den med å sette i gang en reaksjon som gir betennelse i det aktuelle området. Området kan bli rødt, hovent, ømt, smertefullt og ofte ubehagelig å bevege. I slike tilfeller vil legemidler som inneholder ibuprofen være et godt alternativ. Ibuprofen markedsførers som Ibux i Norge.

Vi har et vakkert land! Nyt naturen og kos deg ute. Det er lurt å ta med deg tilstrekkelig drikke eller kopp hvis du finner friskt vann i en bekk. Litt turgodt, som nøtter og sjokolade, er også kjekt å ha med i sekken.

God tur!

Oppdatert: Mars 2021