Gå til innholdGå til kassen

De fleste av oss er flinke til å huske på solbeskyttelse når vi skal en dag på stranda, men det er fort gjort å glemme solkremen når man egentlig ikke planlegger å sole seg. Dette gjelder for eksempel når man er ute og klipper gresset, eller tar seg en sykkeltur. Hvis du har blitt solbrent vet du kanskje at det kan være smertefullt, men visste du også at mye sol og solforbrenninger kan føre til hudkreft senere i livet? Beskytt deg med klær og solkrem, samt begrens tiden du oppholder deg i direkte sol når solen er på sitt sterkeste, slik at du unngår solbrent hud.

Hvorfor får man solbrent hud?

  • UVB-strålene fra sola gir oss brunfarge, men kan dessverre også gi oss solforbrenning hvis strålingen blir for intens.
  • Hudreaksjonene ved solforbrenning kommer gjerne ikke før flere timer etter eksponering for solen. Det betyr at selv om du følger med på huden din underveis i løpet av dagen kan det faktisk hende at du egentlig har blitt solbrent, selv om det ikke ser sånn ut ved første øyekast, og det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med huden sin når man soler seg.
  • Ved solbrenthet blir huden typisk rød, smertefull og hoven. I mer alvorlige tilfeller dannes det i tillegg blemmer. Etter noen dager går rødheten over, og huden begynner å flasse.
  • Hvor mye sol huden tåler er veldig individuelt. En lys hudtype, ofte blond eller rødhåret, blir lettere brent enn en mørkere hudtype.
  • Det er viktig å huske at både vann og snø reflekterer UV-strålene og øker intensiteten til solstrålene, slik at vi trenger mer solbeskyttelse. I tillegg er det lett å glemme at et tynt skydekke slipper gjennom mye UV-stråling selv om du ikke kan se solen.
  • Hvis vi smører et for tynt lag med solkrem får vi ikke den beskyttelsen som angis på tuben. Til en hel kropp trengs en god håndfull med solkrem.

Det er altså flere muligheter for at vi feilberegner behovet for solbeskyttelse, slik at solforbrenning oppstår. Å være solbrent er ikke bare veldig ubehagelig, det mest alvorlige er at det på lang sikt kan øke faren for å få hudkreft. Hver gang man blir solbrent oppstår det en skade i huden som etter mange år kan utvikle seg til hudkreft.

Nærbilde av en solbrent skulder

Foto: iStock.com/Iuliia Burmistrova

Behandling av solbrent hud

  • Avslutt solingen så fort du oppdager tegn på at du har blitt solbrent. Fortsetter du å sole deg vil solforbrenningen forverres og kan utvikle seg til en annen eller tredje grads forbrenning. Dekk til med klær eller hold deg i skyggen.
  • Du kan lindre plagene ved å kjøle ned huden. Ta en kjølig dusj eller legg på kalde omslag, for eksempel våte håndklær. Kildevann på sprayboks har kjølende og beroligende egenskaper på huden.
  • Smør deg med en kjølende krem som after sun eller aloe vera for å lindre plagene.
  • Aloe vera har en lindrende og gjenoppbyggende effekt på solbrent hud.
  • Bepanthen salve beskytter og bygger opp huden og er også egnet til behandling av lett solbrenthet.
  • Xylocain 5 % salve er et reseptfritt legemiddel som virker lokalbedøvende, og kan brukes for å dempe smerte og kløe i huden. Salven kan brukes på et begrenset hudområde i noen få dager ved større plager.
  • Hydrokortison 10 mg/g salve er et reseptfritt legemiddel som kan påsmøres i et tynt lag i en kortere periode, for å dempe betennelsen i huden og lindre smerte og kløe.

Når bør lege kontaktes?

En lett solforbrenning trenger ikke mer behandling enn tiltakene som er nevnt over. Har du derimot fått en kraftig solforbrenning med blemmer og sårdannelse bør lege kontaktes.

Forebygg solforbrenning

  • Bruk solkrem med faktor 30 eller høyere. Hvor høy solfaktor du trenger avhenger blant annet av hudtypen din og hvor du oppholder deg.
  • Ikke vær gjerrig med solkremen. Skal den gi den beskyttelsen som er lovet på tuben må du sørge for at du bruker nok. Til en hel kropp anbefaler Kreftforeningen at du bruker en god håndfull med solkrem. Til kun ansiktet anbefales det en mengde som tilsvarer cirka en teskje (5 ml).
  • Smør deg før du går ut. Gjenta påsmøringen ca. hver 2. time, og hvis du har badet, svettet eller tørket deg.
  • Begrens tiden du er i solen. Ta pauser fra solen, spesielt midt på dagen når den er på sitt sterkeste.
  • Bruk også klær, noe på hodet og solbriller for å beskytte deg mot sterk sol.

Uventet reaksjon i huden etter soling?

Enkelte legemidler kan gjøre huden din mer ømfintlig for sollys enn normalt. Dette viser seg som oftest som en solforbrenning med rød hud, hevelse og blemmer. Om du er usikker på om dette gjelder for noen av dine legemidler anbefaler vi at du tar kontakt med legen din eller oss på apoteket.

Soleksem eller solbrenthet?

Soleksem skyldes at huden reagerer unormalt på sollys, og omtales derfor også som en allergi. Utslettet viser seg fra etter noen timer, til opptil to døgn etter at man har vært i sola. Soleksem skiller seg også fra solbrenthet ved at symptomene kan oppstå etter kun kort tid i sola, og dessuten kan soleksem bli en mer kronisk tilstand. Les mer om soleksem.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Kreftforeningen, Felleskatalogen, Helsenorge, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, leverandørinformasjon

Oppdatert: juni 2023