Gå til innholdGå til kassen

Skabb - en kløende hudinfeksjon

Skabb er en hudsykdom som skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg. Symptomene skyldes en allergisk reaksjon mot midden og dens avfallsprodukter.

Skabb forårsakes av små dyr som kalles skabbmidd, og er under 0,5 mm lange. Skabben lever og legger egg som klekkes etter 3–4 døgn. 3–6 uker senere kommer en sterk kløe, og det kan sees skabbganger i huden. Skabb gir ofte småkulete utslett (nupper og blemmer).

Skabbganger ses oftest mellom fingrene, på siden av fingrene, på undersiden av håndleddene, armhulene, mellom lårene, rundt navlen og rundt kjønnsorganene. Små barn kan få skabb under fotsålene, og spedbarn kan få skabb i hodebunnen. Skabb smitter lett, er plagsom, men ufarlig.

Først og fremst er skabb en hudinfeksjon med utslett som klør. Skabb er vanligst blant unge voksne i 18-25 års alderen.

Behandling av skabb

Ved mistanke om skabb bør fastlegen kontaktes for å stille riktig diagnose. 

Skabben forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles med midler som tar knekken på midden. Man kan enten bruke Nix/Peremetrin krem eller Benzylbenzoat 33% liniment som kan kjøpes uten resept på Farmasiet. Behandlingen bør gjentas etter en uke, da det har vist seg at det ikke holder med en runde. Siden skabb overføres til andre svært lett, må alle familiemedlemmer og nære kontakter også behandles, selv om de ikke har symptomer, og for at man ikke skal smitte hverandre på nytt. Det anbefales å starte behandlingen om kvelden.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

NB! Barn under 2 år, gravide, ammende og eldre skal kun bruke Nix krem i samråd med lege. Benzylbenzoat kan brukes til gravide, ammende og barn over 2 år. 

Kløen kan vedvare i opptil 4-6 uker selv om behandlingen er vellykket. Dette er normalt, og betyr ikke at behandlingen ikke fungerte som den skulle. Hydrokortison krem og antihistamin som Zyrtec kan brukes mot kløe, men skal ikke brukes før skabbmidlene er vasket av. Dersom man fortsatt har symptomer fire uker etter behandling bør man oppsøke lege på nytt for ny undersøkelse og vurdering.

Hvordan smitter skabb?

Skabb er en hudinfeksjon der overføringen skjer ved direkte hudkontakt og seksuell kontakt med en som er smittet. Midden bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen og smitter derfor ikke når du håndhilser. I sjeldne tilfeller kan smitte overføres gjennom indirekte kontakt via sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte. Skabb kan altså smitte uten å ha sex.

Symptomer på skabb

  • Skabb gir plagsom kløe som er mest intens om natten, når kroppen er varm og ved svetting.
  • Røde prikker, små nupper eller blemmer oppstår i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen, som etterhvert blir skorpebelagt.
  • Typiske lokalisasjoner for skabbgangene er i tillegg til hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre genitalia.
  • 1-10 mm lange gråhvite, tynne, slyngende synlige skabbganger,
  • Midden kan være vanskelig å se og finne. Den kan evt. ses som en sort prikk i enden av skabbgangen (den er jo under 0,5 mm lang).
  • Hos små barn er ofte hodebunn, hals og fotsåler affisert. 

Som regel tar det 3-6 uker fra man får skabb til symptomdebut, men dersom man tidligere har hatt skabb, tar det ofte bare 1-3 dager til symptomene opptrer. 

Andre tiltak som må gjennomføres for en vellykket behandling

Det er ikke bare huden som må bli fri for skabb. Den må også ut av huset. Skabben dør etter noen døgn når den ikke er i kontakt med hud, men også om den blir utsatt for svært høy eller lav temperatur. Sengetøy, håndklær og klær som har vært nær huden, må vaskes på minst 60 °C. Større plagg, yttertøy, sko,dyner, tepper, puter og madrasser som ikke lar seg vaske på minst 60 °C bør oppbevares uten hudkontakt i en uke i romtemperatur. PC og mobiltelefoner kan være en mulig smittevei og anbefales derfor rengjort med et dertil egnet rengjøringsmiddel.

Ubehandlet kan skabb vedvare på kroppen i flere måneder.

Kilder: Helsenorge.no, Folkehelseinstituttet, Sex og samfunn og leverandørinfo.
Oppdatert Oktober 2020