Gå til innholdGå til kassen

Skabb - en kløende hudinfeksjon

Skabb er et hudutslett som skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg. Skabb gir sterk kløe, spesielt om natten.

Skabb forårsakes av små dyr som kalles skabbmidd, og er under 0,5 mm lange. Hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den legger egg som klekkes som larver etter 3-4 døgn. Som regel tar det 3-6 uker fra man får skabb til symptomdebut, men dersom man tidligere har hatt skabb, tar det ofte bare 1-3 dager. 

Skabb gir KLØE, ofte med forverring om natten og ved svetting, og små nupper eller blemmer i huden, oftest først på hender, siden på større deler av kroppen. Typiske lokasjoner for skabbganger er i tillegg til hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår, rundt navlen og ytre kjønnsorganene. Hos små barn er ofte hodebunn, hals og fotsåler affisert. Skabb smitter lett, er plagsom, men ufarlig. Skabb er vanligst blant unge voksne i 18-25 års alderen.

Behandling av skabb

Ved mistanke om skabb bør fastlegen kontaktes for å stille riktig diagnose. 

Skabben forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles med midler som tar knekken på midden. Man kan enten bruke Nix/Permetrin-krem eller Benzylbenzoat-liniment, som kan kjøpes uten resept hos Farmasiet. Behandlingen skal gjentas med samme middel etter en uke, ifølge de nyeste anbefalingene. (Pakningsvedleggende er ikke oppdatert i henhold til dette enda.)

Selv om denne informasjonen avviker fra pakningsvedlegget, er det viktig å lese det nøye før bruk. 

Siden skabb overføres svært lett til andre, må alle familiemedlemmer og nære kontakter også behandles, selv om de ikke har symptomer. Dette for at man ikke skal smitte hverandre på nytt. Det anbefales å starte behandlingen om kvelden. 

Hvor mye legemiddel trenger jeg? 

For Nix/Permetrin-krem 30 g: Behandling av en person krever 2-3 tuber. 

Benzylbenzoat-liniment: For en voksen person er det anbefalt 100 ml for hver behandling, som består av to innsmøringer. Det vil si 200 ml til hele kuren.

Selv ved vellykket behandling kan kløe vedvare inntil 4 uker etter siste behandling. Dette er normalt, og betyr ikke at behandlingen ikke fungerte som den skulle. Tørr og irritert hud kan lindres med en mild fuktighetskrem, og mild kløe i små hudområder kan behandles med reseptfri Hydrokortisonkrem. Dette skal ikke brukes før skabbmidlene er vasket av. Kraftig kløe eller kløe over store områder bør behandles av lege. Dersom man fortsatt har symptomer fire uker etter behandling, bør man oppsøke lege på nytt for ny undersøkelse og vurdering. 

Hvordan smitter skabb?

Skabb er en hudinfeksjon der overføringen skjer ved direkte hudkontakt og seksuell kontakt med en som er smittet. Midden bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen og smitter derfor ikke når du håndhilser. I sjeldne tilfeller kan smitte overføres gjennom indirekte kontakt via sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte. Skabb kan altså smitte uten å ha sex.

Fremgangsmåte for innsmøring

 • Dusj og tørk deg godt.
 • Fingerneglene klippes og renses.
 • Start innsmøringen på kvelden ca 15 minutter etter dusjen, når hudtemperaturen har blitt normal igjen.
 • Kremen eller liniment smøres over hele kroppen inkludert ansikt (utelatt øynene og munn) fra hårfestet og ned til føttene. Husk at hos små barn er ofte hodebunnen affisert og må behandles. Vanskelig tilgjengelige steder på kroppen, som ryggen, ørene og bak ørene, mellom fingrene og tærne, fotsålen, neglebåndene, under neglene, navlen, de ytre kjønnsorganer og rundt endetarmen, må også smøres.
 • Det bør smøres ekstra nøye og godt med krem på hendene, håndledd, føttene og anklene da det er oftest de mest utsatte steder for skabb. Hvis du vasker hendene før du skal vaske midlene av kroppen igjen, må du passe på å smøre hendene på nytt. Du bør derfor spare litt krem/liniment til dette. 
 • Ved bruk av benzylbenzoat skal middelet påføres 2 ganger med 5-10 minutters mellomrom. Linimentet kan påføres for eksempel med tørre kompresser.
 • Ta på deg rent tøy/nattøy
 • Etter 12 timer, dusj eller vask av kremen (etter 24 timer med benzylbenzoat-liniment) og bytt sengetøy
 • Ta på rent undertøy og klær
 • Samme prosedyre med smøring med samme middel (permetrin eller benzylbenzoat) gjentas etter en uke.
 • Nix-krem (permetrin) er førstevalg ved behandling av gravide og ammende. Eldre mennesker og barn under 2 år skal behandles etter avtale med lege. Hvis barn mellom 2 og 7 år skal behandles med Benzylbenzoat-liniment, må linimentet tynnes ut. Dette må gjøres etter avtale med hudlege. 

Andre tiltak som må gjennomføres for en vellykket behandling

Det er ikke bare huden som må bli fri for skabb. Den må også ut av huset. Skabben dør etter noen døgn når den ikke er i kontakt med hud, men også om den blir utsatt for svært høy eller lav temperatur. Sengetøy, håndklær og klær som har vært nær huden, skal vaskes på minst 60 °C. Større plagg, yttertøy, sko, dyner, tepper, puter og madrasser som ikke lar seg vaske på minst 60 °C bør oppbevares uten hudkontakt i en uke i romtemperatur. PC og mobiltelefoner kan være en mulig smittevei og anbefales derfor rengjort med et dertil egnet rengjøringsmiddel.

Man kan returnere til barnehage, skole og jobb dagen etter første behandlingsrunde er gjennomført. 

Kilder: Helsenorge.no, Folkehelseinstituttet, Sex og samfunn og leverandørinfo.

Oppdatert: mars 2021

;