Gå til innholdGå til kassen

Røykeslutt

Har du som mange andre tenkt på å kutte røyken for godt eller redusere forbruket ditt? Hvorfor ikke starte allerede i dag? Husk at hver sigarett du velger bort er en seier!

Å slutte å røyke er bra for deg og kroppen din. Noen av gevinstene ved røykeslutt merker du allerede etter 20 minutter.

Nikotinsug og abstinens er vanlig når du skal slutte å snuse eller røyke. Hold ut! Den verste tiden er over allerede noen få uker etter at du har sluttet. Du kommer til å kjenne suget etter røyk eller snus i perioder, eller under visse omstendigheter, men det er vanligvis kortvarig. Det varer sjelden mer enn noen minutter.

Røykeslutt gir helsegevinst - Gjør deg klar til å stumpe røyken!

Ønsker du å vite hva som skjer i kroppen når du kutter røyken?

Klarer du å slutte å røyke uten hjelpemidler er det helt klart det beste. Det har midlertidig vist seg at det er enklere å slutte ved bruk av nikotinerstatningsprodukter som lindrer nikotinabstinensen.

Røykesluttprodukter som tyggegummi, munnspray, inhalator, eller plaster hjelper deg å kontrollere det fysiske røyksuget. De vil erstatte noe av det nikotinet du får fra sigarettene. De vil tilføre kontrollerte mengder med nikotin, slik at du gradvis kan redusere inntaket av nikotin og bli kvitt vanen. Det er mange produkter på markedet og hva skal du velge? Munnspray er spesialutviklet for rask lindring av røyksug og virker etter kun 60 sekunder.

Nikotintyggegummi, -sugetabletter eller -inhalatorer virker også innen få minutter. Nikotinet tas opp via slimhinnene og føres raskt over i blodbanen. Dette hjelper deg å takle røyksuget så snart det oppstår, slik at du raskt får kontrollen tilbake.

Ønsker du hjelp til å finne ut hvilket røykesluttprodukt du skal velge?

Munnspray

Ønsker du rask lindring av røykesuget, er munnspray aktuelt for deg. Hold ut i ett minutt! Munnsprayen begynner å virke etter 60 sekunder, og hjelper deg raskt med å overvinne røykesuget. Dette hjelper deg å takle røykesuget så snart det oppstår, slik at du raskt kan gjenvinne kontroll og føle deg mer trygg på at du vil lykkes i røykesluttforsøket.

Munnpulver

Zonnics små porsjonosposer er et nikotinlegemiddel som passer perfekt når det ikke passer å røyke, eller når du vil kutte ned på røykingen, en sigarett av gangen. De små, diskrete posene med mild og frisk mintsmak passer for deg som vil legge noe under leppen.

Tyggegummi

Hver tyggegummi frigir en kontrollert mengde nikotin til kroppen din – noe som er nok til å tilfredsstille røykesuget, men ikke så mye som en ekte sigarett. Velg mellom styrkene 4 mg eller 2 mg avhengig av hvor mange sigaretter du røyker, eller hvor nikotinavhengig du er. Røyker du mindre enn 20 sigaretter om dagen, anbefales 2 mg. Mellom 20-30 sigaretter om dagen, anbefales 2-4 mg og mer enn 30 sigaretter om dagen anbefales 4 mg. Du får disse med nøytral smak i tillegg til Fruitmint, Icemint, Tropisk frukt, Frukt, Peppermynte, Lakris og Spearmint

Depotplaster

Plasteret festes på overkroppen og frigjør nikotin gradvis i løpet av dagen. Det finnes to typer plaster med ulik varighet på nikotinfrigjøring. Nicorette sitter på i 16 timer, den våkne delen av døgnet. Nicotinell kan sitte på i opptil 24 timer. Ved en 24 timers behandling har du nemlig nikotin i blodet når du våkner om morgenen. Begge plastrene finnes i ulike styrker avhengig av hvor mye du røyker. Plastrene festes på overarmen, høyt oppe på ryggen eller magen.

Sugetabletter

Sugetabletten har den store fordelen at den kan brukes diskret, som støtte når du har ambisjon om å slutte å røyke eller gå ned i antall sigaretter pr dag. Sugetabletten legges ikke merke til på samme måte som å tygge tyggegummi, men har mange av de samme egenskapene.

Inhalator

Hvis du tror at du vil savne den fysiske vanen med hånden som går til munnen med en sigarett, kan inhalatoren passe godt for deg. Ved å gjøre det mulig for deg å erstatte nikotin på en måte som etterligner selve røykingen, kan du hjelpe deg selv med å slutte uten å miste følelsen av å ta et drag av en sigarett.

Det finnes i tillegg et reseptpliktig legemiddel Champix som er spesielt utviklet for røykeavvenning. Champix demper eller fjerner nytelsen ved sigarettrøyking, og reduserer røykesuget og abstinenssymptomene. Legemiddelet inneholder ikke nikotin.

Oppdatert: Oktober 2020

;