Gå til innholdGå til kassen

Tenker du det er på tide å kutte røyken, eller i det minste redusere antall sigaretter? God tanke, og hvorfor ikke starte allerede i dag? Nikotinerstatningsprodukter er reseptfrie legemidler som lindrer nikotinabstinens og røykesuget.

Når man har røykt en tid og så slutter vil man raskt få abstinenssymptomer og andre plagsomme symptomer. Kroppen reagerer fordi den ikke får tilført nikotin som den har gjort tidligere. Nikotinsubstitutter vil tilføre kroppen en passe mengde nikotin, som gjør det enklere å kontrollere de fysiske abstinenssymptomene.

Ønsker du å slutte å røyke ved å trappe gradvis ned på røykingen, eller kutte røyken helt?

Hvilke nikotinerstatninger bør du velge?

Uansett hva du velger så er du på vei i «riktig» retning. Det finnes ulike merkevarer på markedet; Nicotinell, Nicorette og Zonnic. Kanskje du må prøve deg litt frem for å finne ut hvilke produkt som fungerer for deg. Du kan velge mellom munnspray, tyggegummi, sugetabletter, porsjonsposer til å legge under overleppen, inhalator og plaster. Plaster er gunstig å bruke dersom du trenger jevn tilførsel av nikotin i løpet av dagen, mens de andre brukes ved behov når røyksuget melder seg.

For mange vil en kombinasjon av produkter være gunstig. Et eksempel kan være å bruke plaster som gir jevn nikotintilførsel gjennom dagen, og i tillegg bruke munnspray, tyggegummi eller sugetablett for å dempe nikotinsuget som likevel plutselig kan komme.

Røyker du færre enn 20 sigaretter per dag?

·        Munnspray: 1 mg (Inntil 4 doser i timen)

·        Tyggegummi: 2 mg (8-12 tyggegummi per dag)

·        Sugetabletter: 1-2 mg (8-12 sugetabletter per dag)

·        Porsjonsposer: 2 mg (8-12 porsjonsposer per dag)

·        Inhalator: 10 mg (4-12 dosebeholder per dag)

·        Plaster: 14 mg/24t eller 15 mg/16t (1 plaster per dag som sitter på i 24 timer eller 16 timer avhengig av merke)

Røyker du mer enn 20 sigaretter per dag?

·        Munnspray: 1 mg (Inntil 4 doser i timen, maks 64 doser per dag.)

·        Tyggegummi: 4 mg (8-12 tyggegummi per dag)

·        Sugetabletter: 2-4 mg (8-12 sugetabletter per dag)

·        Porsjonsposer: 4 mg (8-12 porsjonsposer per dag)

·        Inhalator: 10 mg (4-12 dosebeholder per dag)

·        Plaster: 21 mg/24t eller 25 mg/16t (1 plaster per dag som sitter på i 24 timer eller 16 timer avhengig av merke).

Nikotintyggegummi finnes i ulike styrker og smaker, som lindrer røyksug og abstinens i løpet av kort tid.  For å få best effekt av nikotintyggegummi er det viktig at du tygger sakte.

Sugetabletter er et alternativ til tyggegummi, men er mer diskret. De kommer i ulike styrker og smaker. Effekten er lik tyggegummi.

Munnspray er det hjelpemidlet som virker raskest, effekt etter kun 60 sekunder.

Depotplaster gir en jevn tilførsel av nikotin og finnes i to varianter. Det ene har du på hele døgnet, mens det andre kun den våkne delen av døgnet. I tillegg finnes plasteret i ulik styrke avhengig av hvor mye du røyker.

Inhalator erstatter «hånd-til-munn» bevegelsen ved røyking og etterligner måten man bruker en sigarett på. Hver dosebeholder tilsvarer ca. 3-4 sigaretter.

Porsjonspose legger du under leppa og passer perfekt når det ikke passer å røyke, eller når du vil redusere røykingen.