Start medisineringen i tide!
Det beste er å komme igang med allergibehandlingen helst før nesen renner og øynene klør. For å få best effekt av legemidlene mot pollenallergi bør du starte med behandlingen 1-2 uker før forventet pollensesong og fortsette med behandlingen til sesongen er over. Så om det nærmer seg tidspunktet for pollenspredning der du bor, er det på tide å finne fram medisinene eller i det minste sjekke om du har gyldig resept. Hva er egentlig pollenallergi?
Pollenspredning til ulik tid
De ulike artene blomstrer til forskjellig tidspunkt, og dessuten er det variasjoner i hva som vokser i ulike deler av det langstrakte landet vårt. Det kan være greit å følge med på pollenvarselet for der du oppholder deg, Norges Astma og Allergiforbunds pollenvarsel oppdateres daglig. Det finnes også en «pollenkalender» med oversikt over forventede spredningsperioder for de ulike artene. Du kan enkelt få pollenvarsel rett til din telefon ved å installere appen Pollenvarsel. Dette gjør det enklere for deg å planlegge behandlingen og ta eventuelle forholdsregler.
Pollenspredningen kan variere i intensitet fra år til år. Det er ikke nødvendigvis en sammenheng mellom hvor mye pollen som produseres, og hvor mye som spres. Er det mye regn, vil det rense luften for pollen. Er det imidlertid varmt og fint vær, vil det gjøre at pollenet spres effektivt, hvilket vil skape mer trøbbel for deg som er allergisk.
Lurt å starte med saltvann
Pollen spres med vinden og setter seg på slimhinnene i øyne, nese og svelg. Når du blir utsatt for et «pollenangrep», frigjøres histamin fra ulike celler i slimhinnene. Histaminet er hovedansvarlig for den akutte allergiske reaksjonen som kløe, nysing og rennende øyne og nese.
Vi anbefaler derfor at du jevnlig skyller med sterilt saltvann i pollensesongen. Skyllingen vil holde nese og øyne fri for pollen og støv gjennom dagen, og på den måten forebygge de verste allergiplagene før de oppstår. Saltvann kan brukes av både barn og voksne, så ofte man ønsker. Bruker du allergilegemidler til øyne og nese, anbefaler vi deg å bruke saltvann før du drypper øynene eller sprayer nesen. Legemidlene virker nemlig bedre på rene slimhinner, så å «vaske» med saltvann først gjør at legemiddelet kommer mer aktivt til.
Reseptfrie legemidler kan dempe symptomene!
Dersom det ikke er tilstrekkelig å skylle med saltvann, kan du bruke reseptfrie legemidler for å forebygge og dempe allergiplagene. Målet med behandlingen er at du skal ha det best mulig med minst mulig bruk av medisiner. Som regel starter man med lokalbehandling i det området man har symptomer.
- Er det øynene som klør og er røde så bruk øyedråper. Les mer om de ulike reseptfrie øyedråpene og deres virkemåte for å finne ut hvilken som passer best til deg.
*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemiddelet før bruk.
Huden rundt øynene er ekstra tynn og sensitiv og blir lett tørr og sår av kløende, rennede allergiske øyne. Det finnes sterile våtservietter til skånsom fjerning av pollen fra dette området. En lindrende og fuktgivende øyekrem som Avène Soothing gel og La Roche Posay Toleriane Ultra øyekrem virker beroligende og kan redusere ubehaget på huden rundt øynene. Her finner du flere gode råd om hvordan du kan ta vare på huden rundt øynene i allergisesongen.
- Er det nesen som klør og du får nyseanfall i serier, da er det nesespray som gjelder. Les mer om de ulike reseptfrie nesesprayene og deres virkemåte for å finne ut hvilken som passer best til deg.
*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemiddelet før bruk.
Kommer du ikke i mål med disse lokale midlende, kan du supplere med allergitabletter som er reseptfrie i små pakninger. Kontakt legen din dersom plagene vedvarer selv om du har brukt reseptfrie legemidler eller du har liten effekt av disse. Les mer om de ulike reseptfrie allergitablettene og deres virkemåte for å finne ut hvilken som passer best til deg.
*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemiddelet før bruk.
Allergimedisiner til gravide og ammende
Dersom du er mest plaget i øyne og/eller nese, regnes lokalbehandling med øyedråper og nesespray som førstevalg, på samme måte som hos ikke gravide. Gravide og ammende kan bruke alle typer øyedråper og nesespray som finnes på det norske markedet. Disse virker lokalt i øyne og nese, og lite av medisinen vil gå over i blodbanen og til morsmelken. Dersom slike medisiner ikke har god nok effekt, kan du forsøke med allergitabletter selv om du er gravid eller ammer. Noen allergimedisiner selges reseptfritt i små pakninger, mens andre kun selges på resept. Av tabletter som finnes i reseptfrie pakninger, kan Cetirizin og Zyrtec trygt brukes under graviditet og amming. Når gravide trenger å bruke allergimedisiner over tid, anbefales det å avtale dette med lege. Les mer om trygge allerimedisiner til gravide og ammende her.
*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemiddelet før bruk.
Viktig: Informasjonen vedrørende gravide og ammende er basert på artikler fra Relis og Tryggmammamedisin. Dette er trygge råd basert på oppdaterte medisinske risikovurderinger og bruk av preparatene over tid. Pakningsvedleggene kan inneholde en mer restriktiv informasjon.
Hvilken allergimedisiner kan barn bruke?
Barn med allergiplager fra nesen kan bruke Livostin nesespray. Om det er symptomer i øynene kan barn over 6 år bruke Zaditen og Livostin øyedråper. Allergitabletter som Cetirizin og Zyrtec kan brukes fra 6 år og oppover.
*Les pakningsvedlegget for det enkelte legemiddelet før bruk.
Ønsker du flere tips og råd som kan hjelpe deg gjennom allergisesongen så finner du det her.
Kilder: Trygg mammamedisin , Relis, Legemiddelverket, HelseNorge, Felleskatalogen, Norges Astma og Allergiforbund
Oppdatert: Mars 2021