Gå til innholdGå til kassen

Magnesium er et av våre viktigste mineraler og finnes i små megder i kroppen vår. Vi trenger magnesium til benstruktur og stoffskiftet. Mineralet er også viktig for å opprettholde en normal muskel- og nervefunksjon og for energiproduksjonen. Kroppen vår kan ikke lage magnesium, så det må tilføres gjennom mat og drikke.

Tilstrekkelig magnesium i kroppens celler gir økt energi, større utholdenhet, mykere muskulatur, velbehag og mange flere positive virkninger. Magnesium er som en «tennplugg» for de fleste av kroppens fysiologiske funksjoner og biokjemiske cellereaksjoner.

Hvorfor er magnesium viktig?

  • Magnesium bidrar til å opprettholde god beinstruktur og normale tenner, da magnesium er en av byggesteinene i både skjelett og tenner.
  • Magnesium er viktig for energiproduksjon og stoffskifte. Selv om vi ikke er i aktivitet, må hjertet fortsatt slå, nyre- og leverfunksjonene må opprettholdes, vi må puste konstant, maten må fordøyes, og kroppen må holde en jevn temperatur på 37 grader. Magnesium virker avslappende på alle typer muskulatur.
  • Magnesium er viktig for at nervesystemet skal fungere. Dette gjelder blant annet overføring av nerveimpulser til hjertet og muskulatur.
  • Magnesium er viktig for elektrolyttbalansen. Når du har trent, taper kroppen din noe magnesium fordi du svetter, og det er et tap som bør erstattes gjennom kosten.
  • Magnesium er viktig for celledelingsprosessen, og kroppen trenger magnesium for transport av næringsstoffer og signaler inn og ut av cellene.

Se alle produktene med magnesium her. Magnesium finnes i tillegg i de fleste vitamin-mineraltilskuddene.

Hvilken type mat inneholder magnesium?

Magnesium finnes i kaffe, mandler og nøtter (peanøtter, hasselnøtter og cashewnøtter), poteter, grønnsaker (spinat, salat og bladbete), frukt (banan, aprikos, avokado, fersken, plomme) og bær. Fullkornsprodukter, melk og meieriprodukter, kjøtt og fisk og skalldyr inneholder også en del magnesium.

Visste du forresten at mørk sjokolade har et høyt innhold av magnesium? Det kan være nyttig å merke seg at det kan være krevende å spise opp mot 100 gram av både frø og nøtter, og at en miks av disse sammen med grønne grønnsaker kan være det aller beste for å få i seg magnesium gjennom kosten. En håndfull mandler inneholder for eksempel ca. 50 mg magnesium.

Hvor mye magnesium trenger vi?

Anbefalt dose varierer med kjønn og alder. Helsedirektoratet anbefaler kvinner, gravide og ammende et daglig inntak av magnesium på 280 mg. Menn anbefales et daglig inntak på 350 mg. Hvor mye magnesium barn trenger, varierer med alderen, der de yngste trenger minst.

Hvem trenger magnesium?

Kostholdet er en av de viktigste nøklene til god helse og en sunn livsstil. Et variert og sunt kosthold, gjerne kombinert med fysisk aktivitet, vil normalt sikre dagsbehovet for magnesium. Når det er sagt, skal en være klar over at det moderne, industrielle jordbruket fører til at mange får i seg mer næringsfattige matvarer enn tidligere og dermed ikke tilstrekkelig med magnesium. Er du flink og spiser magnesiumrike produkter som bønner, frø, fisk, nøtter og grønne bladgrønnsaker?

I noen livsfaser kan stress og uro få innvirkning på appetitt og måltidsrutiner, hvilket gjør at du kan ha behov for et tilskudd. Tilstander som graviditet, amming eller toppidrett kan gi et økt behov for magnesium.

Er magnesiummangel vanlig?

Nei, magnesiummangel er ikke vanlig. Friske mennesker med normalt kosthold får sjeldent magnesiummangel. Men de som har en underliggende tilstand eller sykdom som gjør at man enten ikke får i seg eller at kroppen ikke tar opp tilstrekkelig med magnesium, eller at magnesium av ulike grunner tappes fra kroppen, kan utvikle en mangeltilstand.

Sykdommer eller medikamentell behandling som kan medføre magnesiummangel

Kronisk alkoholmisbruk (gjerne i kombinasjon med samtidig feilernæring), tarmsykdommer som Chrons sykdom, diaré (spesielt hos små barn), stoffskiftesykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt), nyresykdommer, svangerskapsforgiftning og diabetisk ketoacidose samt vanndrivende medisiner og misbruk av avføringsmidler kan gi magnesiummangel.

Kilder: Norsk helsinformatikk, leverandørinfo

Oppdatert: Juli 2023