Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det en dag mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Enkle råd for å unngå halsbrann av julematen

De fleste av oss er gode på å kose seg litt ekstra i ferier og høytid. For mange er sprøstek ribbe og medisterkaker tradisjonsrike retter som man gleder seg til i jula. VI koser oss rundt bordet med god mat og drikke, men for kroppen kan det fort bli litt mye!

Hva er halsbrann?

Halsbrann er en ubehagelig, brennende følelse som vanligvis starter i brystet og beveger seg opp mot halsen. Dette skyldes at syre kommer opp i spiserøret fra magesekken. De fleste får halsbrann, men noen får det oftere enn andre og spesielt etter endringer i kostholdet.

Tips for å unngå halsbrann i jula

  • Nyt maten og ta deg god tid – det kan lønne seg å spise sakte
  • Små og hyppige måltider er bedre enn få og store
  • Beveg deg litt etter du har spist
  • Reduser inntaket av fet og sterkt krydret mat
  • Reduser inntaket av kaffe, te, alkohol og kullsyreholdig drikke

Tips til deg med halsbrann:

Hvis halsbrann er noe du sjeldent opplever, anbefaler vi syrenøytraliserende legemidler. Disse reduserer irritasjon fra magesyre og noen typer danner en barriere som hindrer magesyren i å komme opp i spiserøret. Disse virker raskt og er godt egnet for eksempel i forbindelse med halsbrann som følge av julemat.

Har du halsbrann flere ganger i uken er den beste behandlingen en type legemidler som kalles protonpumpehemmer eller H2 blokker – disse virker mer forebyggende og er altså lite egnet som anfallsbehandling.

Når bør du kontakte lege?

Dersom du er i tvil om hva som feiler deg skal du alltid kontakte lege.
Hvis du ikke opplever bedring etter to uker med bruk av reseptfrie legemidler anbefaler vi at du kontakter legen din. Noen ganger kan mageproblemer og brystsmerter være tegn på mer alvorlig sykdom som for eksempel magesår. Og som alltid: er du i tvil om hva som feiler deg, kontakt lege!

Oppdatert: November 2021
Kilder: Helsenorge.no, Felleskatalogen og leverandørinfo