Gå til innholdGå til kassen

Halsbrann etter fet mat i ferier og høytider?

De fleste av oss er gode på å kose oss litt ekstra både når vi er på ferie og ellers i forbindelse med høytider som jul og påske. For mange er sprøstekt ribbe og medisterkaker tradisjonsrike retter som man gleder seg til i jula og det blir ikke skikkelig påskekos uten lammestek og lange påskefrokoster med masse pålegg. Vi koser oss rundt bordet eller ute rundt grillen med pølser og annen grillmat, og for kroppen kan det noen ganger bli litt for mye av det gode.

Hvorfor oppstår halsbrann?

Magesekken produserer stadig syre for å fordøye maten vi spiser, og det er normalt at litt syre slipper opp i spiserøret. Det er ulikt hvor ømfintlige vi er, men dette kan kjennes som en ubehagelig brennede følelse som vanligvis starter i brystet og beveger seg opp mot halsen, og kalles derfor halsbrann. Syren kan noen ganger komme opp i munn og svelg og også irritere luftveiene. Mange opplever økte plager med halsbrann i ferier og rundt høytider da man ofte har endrede matvaner. Kombinasjonen fet, krydret mat og alkohol øker sjansen for halsbrann og sure oppstøt.

 Hva kan du gjøre når halsbrann oppstår?

  • Unngå store, fete, sterkt krydrete måltider. Spis heller hyppigere og mindre porsjoner av gangen.
  • Ikke spis innen 3-4 timer før du legger deg ( sene måltider vil øke nattlig syreproduksjon)
  • Vær forsiktig med kaffe, te og alkohol.
  • Unngå både større fysisk aktivitet og å legge deg ned like etter måltid, en spasertur etter maten bidrar til at mageinnholdet beveger seg i «riktig retning».
  • Unngå mat og drikke  som irriterer slimhinnen i magen, som sitrusfrukt, tomater, sure bær, løk, kullsyreholdige drikker og juice.

 

Om disse rådene ikke hjelper , finnes det ulike medikamenter du kan kjøpe uten resept. Du velger legemiddel ut fra hvor hyppige og hvor store plager du har.

Hvilke produkter hjelper for halsbrann?

Ved milde symptomer holder det å ta medisiner ved behov eller regelmessig etter måltider. Ved store plager kan man ta medisiner fast daglig i en kort periode.

Les mer her for veiledning i valg av preparat og mer informasjon. 

Kilder: Helsenorge, Norsk Helseinformatikk. Felleskatalogen    

Oppdatert: Mars 2021

;