Gå til innholdGå til kassen

Feriemage – unngå forstoppelse og turistdiaré

Ikke la «feriemagen» ødelegge ferien for deg. Diaré er et helseproblem som rammer mange turister, og det er heller ikke uvanlig å få treg mage når man er på tur. Turistdiaré forårsakes i hovedsak av forurenset mat eller drikkevann og dårlig håndhygiene. Vi gir deg råd om enkle forholdsregler og tips til produkter som er egnet å ha med på ferien.

Hva er turistdiaré?

Turistdiaré er en samlebetegnelse på alle former for akutt diarésykdom som oppstår i forbindelse med utenlandsopphold. Vi utsettes for en annen bakterieflora enn den vi er vant til, og magen kommer derfor lett i ubalanse. Turistdiaré forårsakes vanligvis av bakterier, og skyldes nesten alltid at du har fått i deg smitte fra dårlig mat og drikkevann av dårlig kvalitet. Vanlige symptomer er 4-5 løse avføringer per dag, mageknip, kvalme og eventuelt feber. Symptomene begynner fra et par timer, til et par dager etter du har inntatt den forurensede maten. Infeksjonen er ubehagelig mens den pågår, men krever sjelden legebehandling og er ofte overstått etter noen dager. Den største risikoen ved turistdiaré er et stort væsketap, noe som kan føre til at du får væskemangel med fare for uttørring. Sjansen for å få turistdiaré varierer med hvor i verden du reiser. Størst risiko er det i Syd-Asia, Afrika, Midtøsten og Latin-Amerika.

Det er lite hyggelig å få ødelagt ferien på grunn av diaré, men heldigvis kan man gjøre noe både for å lindre plager og å forebygge ved å ta forholdsregler.

Hva kan du gjøre for å unngå mage- og tarminfeksjoner?

 • God håndhygiene er det viktigste for å unngå smitte både hjemme og på ferie. Vask hender etter toalettbesøk, før måltider og sørg ellers for å ha god håndhygiene gjennom dagen for å fjerne bakterier og virus. Har du ikke såpe og vann tilgjengelig, så bruk alkoholbaserte desinfeksjonsmidler.
 • Ikke spis kjøtt, fisk, skalldyr eller fjærkre som ikke er gjennomstekt eller kokt.
 • Unngå ferske melkeprodukter hvis melken ikke er pasteurisert, kalde sauser, salat og mat tilberedt av rå egg.
 • Drikk kun vann på flaske med kork og forsegling intakt.  Unngå isbiter, da disse ofte lages av springvann.
 • Rå grønnsaker og frukt bør være skrelt, eventuelt vasket i rent vann. De viktigste forebyggende tiltakene gjelder mat og drikke. Det generelle rådet «Stek det, kok det, skrell det eller glem det» er en god rettesnor.
 • Daglig tilskudd med melkesyrebakterier (probiotika) kan forsøkes. Slike produkter kan bidra til å holde tarmsystemet i balanse.

Flere probiotika-produkter her.

Egenbehandling av diaré

Noen foretrekker å spise enkel mat, som brød, når de har diaré. Det kan også være nyttig å ta til seg godt med for eksempel salte snacks. Det finnes imidlertid ikke vitenskapelig forskning som kan bekrefte at en spesiell type mat gjør deg frisk fortere.

Hvis du har fått en mage-/tarminfeksjon, er det først og fremst viktig at du drikker like mye væske som du mister med oppkast og diaré, slik at du ikke blir dehydrert. En voksen person som ikke spiser noen ting, trenger daglig 2-3 liter væske som inneholder både salt og sukker. Det er bedre å drikke mange små slurker, som du beholder, enn å ta store munnfuller som du kanskje kaster opp igjen. Du kan for eksempel drikke rent vann tilsatt litt sukker og salt, eller juice og eplemost tynnet med vann. Koffeinholdig og svært søt drikke bør unngås, fordi det kan forverre diaréen.                                      

Det finnes flere typer balanserte sukker/salt-løsninger som kan kjøpes på apoteket og blandes i vannet. Disse er laget for å erstatte saltstoffene som du mister med avføringen. Resorb brusetabletter kan brukes fra 3 års alder for å gjenopprette salt- og væskebalansen. Gem pulver til mikstur er et reseptfritt legemiddel som kan brukes av alle aldre. Ved behandling av kraftig akutt diaré hos barn, bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget før bruk.     

Probiotika inneholder melkesyrebakterier som er ment til å gjenopprette bakteriebalansen i tarmen, og kan forsøkes mot turistdiaré.  

Medisinsk behandling

Generelt sett er det anbefalt at man lar diaréen gå over av seg selv uten bruk av legemidler som virker stoppende på magen. Legemidlet bremser diaréen, men virker ikke mot den egentlige årsaken, og skal brukes kun i meget kort tid. Det bør derfor benyttes kun i situasjoner hvor det er helt nødvendig, for eksempel ved lange flyreiser eller hvis du er på steder hvor det er vanskelige toalettforhold.

Imodium er et slikt legemiddel som virker stoppende, og som kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Om du i tillegg til diaré har mageknip, oppblåsthet og luftplager, er Imodium Comp et alternativ.

 • bør kun brukes ved sterk diaré
 • skal ikke brukes av barn under 12 år
 • skal ikke brukes ved blod eller slim i avføringen

Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Det er sjelden nødvendig å behandle en mage-/tarminfeksjon med antibiotika, for den går som regel raskt over av seg selv. 

Når bør lege kontaktes?

 • Hvis diaréen er så kraftig at du ikke klarer å få i deg nok mat og drikke.
 • Du har feber og dårlig allmenntilstand.
 • Du har blod i avføringen.
 • Diaréen gir seg ikke i løpet av en uke.
 • Du har kraftige magesmerter.

Det haster å få tak i lege dersom du er så dårlig at du ikke får i deg noe mat eller drikke i det hele tatt.

Spesielle forhold hos barn

Barn, og spesielt små barn, er svært utsatt for væskemangel. Selv om diaré vanligvis går over av seg selv uten legebehandling, skal det tas alvorlig fordi barnet kan miste mye væske på kort tid.

Erstatt væsketapet

Gi kun væske de første 4-6 timene etter at sykdommen er oppstått. Det er viktig å få barnet til å drikke mye. Heller mange små slurker enn én stor, som kanskje ender med oppkast. Drikke kan for eksempel gis med sugerør eller teskje. Gi væske som barnet er vant til og liker i første omgang, men man bør unngå sterkt sukkerholdige drikker som cola, brus og juice. Man kan for eksempel gi barnet en blanding av halvparten eplejuice og vann, saft eller fortynnet brus. Det viktigste er at de får i seg nok væske. Unngå melk da dette kan gjøre kvalmen verre. Barn under ett år skal fortsette å få morsmelk eller morsmelkerstatning. Et lite barn får nok væske når bleien blir våt. For større barn kan man kontrollere at barnet tisser hver 3. -4. time. Man kan gjerne måle temperaturen et par ganger i døgnet. Væskebehovet avhenger av væsketapet og er minimum:

 • Barn under 1 år: 1 dl væske per kg kroppsvekt i døgnet, det vil si ca 10 dl væske (=1 liter) i døgnet til et barn på ca 10 kg.
 • Barn over 1 år: 0,5 -1 dl væske per kg kroppsvekt i døgnet, dvs. Ca. 1-2 liter.

Etter at barnet har fått i seg tilstrekkelig væske i de første 4-6 timene, kan du la barnet få vanlig mat igjen hvis det er sultent. Normal kost gir best væsketilførsel og ernæring, og barnet blir fortere friskt. Du kan også gi barnet 5-15 ml Biola daglig, som inneholder melkesyrebakterier som er gunstig for tarmen, eller et melkesyreprodukt egnet for aktuelle alder.

Ved en kraftig og langvarig diaré, kan en balansert sukker/salt-løsning kjøpes på apoteket og blandes i drikken. Disse er laget for å erstatte saltstoffene som barnet mister med avføringen. Resorb brusetabletter kan brukes fra 3 års alder for å gjenopprette salt - og væskebalansen. Gem pulver til mikstur er et reseptfritt legemiddel som kan brukes av alle aldre. Ved behandling av kraftig akutt diaré hos barn, bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget før bruk.

Kontakt lege hvis barnet

 • er under 6 måneder
 • er påfallende urolig eller slapp
 • ikke vil ta til seg tilstrekkelig med væske
 • har sparsomt ned urin (tørr bleie i 4 timer)
 • har tegn på annen alvorlig sykdom (blod i avføringen, smerter eller nakkestivhet)
 • får mer enn 38,5 i feber
 • du føler deg utrygg på barnets tilstand

Hold magen i gang i ferien

Det er fort gjort at magen stopper opp når man er på ferie. Mange reagerer på annen mat som lette bakevarer, lengre tid mellom dobesøk enn vanlig, og ofte kan det være et roligere liv med mye stillesitting i solstolen. Litt aktivitet hver dag og regelmessig inntak av vann hjelper ofte mot forstoppelse. Fiberrik mat og tilskudd som Fiber og Frukt kan hjelpe med å holde magen i gang.  Reseptfrie legemidler som Movicol, Vi-Siblin og Laxoberal er enkelt å ha med seg hjemmefra hvis man har erfaring med at problemer kan oppstå. Les pakningsvedlegget før bruk.

Treg feriemage og uregelmessige måltider kan også føre til at mange får luftplager og føler seg ekstra oppblåste når de er på reise. Også når det gjelder luftplager, er det viktig at du prøver å ha så normale mat- og dovaner som mulig også når du er på ferie. Er du veldig plaget, kan du forsøke å bruke midler som virker lokalt i tarmen ved å bryte ned luftboblene, som for eksempel Redugas tyggetabletter, Dulcogas granulat eller de reseptfrie legemidlene Minifom eller Imogas kapsler. Les pakningsvedlegget før bruk.

Oppdatert: mai 2021

Kilder: Helsenorge, Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk, Foreldrebrosjyre pharmasafe UiO.

;