Gå til innholdGå til kassen

Covid-19, forkjølelse eller influensa?

Årstiden vi er inne i, er høysesong for smittsomme virusinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Det var lettere før, da hoste, tett i nesen eller at kroppen verket betydde at man enten var forkjølelet eller var smittet med influensa. Når vi nå har koronaviruset sirkulerende rundt oss kan det være vanskelig å skille på hva som er hva.

Symptomene på covid-19, forkjølelse og influensa kan være nokså like og alle er forårsaket av virus, men det er forskjellige virus som står bak. Koronavirus spenner fra ingen til veldig alvorlige symptomer og det er det som gjør det så utfordrende.

Koronavirus smitter gjennom dråpesmitte, ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt. Den vanligste smittemåten er at du puster inn dråper med smitte som svever i lufta eller at du får virus på hendene og får det i deg hvis du tar deg i ansiktet. Ved direkte kontakt overfører en syk person viruset til en frisk person for eksempel via håndhilsing (noe vi ikke har gjort på lenge). Ved indirekte kontakt har en syk person virus på hendene og tar for eksempel på et dørhåndtak som en ny frisk person så tar på.

Hovedregel for testing: får du symptomer på luftveisinfeksjon, bør du teste deg for korona. Dette gjelder også om du får en vanlig forkjølelse.

COVID-19

Covid-19 er en akutt luftveissykdom forårsaket av koronaviruset SARS-CoV-2. De vanligste symptomene er feber, tretthet, tørrhoste og tung pust. Andre symptomer kan være sår hals, hodepine, tap av smaks- eller luktesans, verk og smerter i kroppen. Nysing forekommer sjeldent. Noen blir også kvalm og uvel, og det er rapportert tilfeller med løs mage og magesmerter. 

I gjennomsnitt tar det 5–6 dager fra en person blir smittet av viruset, til vedkommende utvikler symptomer. Det kan imidlertid ta opptil 14 dager. Mer enn 80 prosent av alle med covid-19 får et mildt forløp med hoste, eventuelt sårhet i halsen og kanskje lett feber. I slike tilfeller er det vanskelig å skille sykdommen fra en lett forkjølelse eller influensa. 

Smitteoverføringen skjer når man holder på å bli syk og helt i starten av sykdomsforløpet. Det er gode holdepunkter for at smittsomheten er relativ høy en til to dager før man får symptomer.

Forkjølelse

Forkjølelse er en akutt luftveisinfeksjon, oftest forårsaket av såkalte rhinovirus. Forkjølelser gir de typiske symptomene sår hals, snørr og tett nese, og mange nyser. Små barn kan ofte få kortvarig feber, men hos voksne er feber uvanlig, og det er ikke vanlig at man blir tungpustet.

Man kan også ved en forkjølelse merke hodepine, slapphet og nedsatt lukte- og smakssans – på grunn av tett nese. Muskelverk er svært sjeldent tilfelle.

Influensa

Influensa er en akutt luftveissykdom forårsaket av ulike influensa-virus. De første symptomene er oftest irritasjon eller sårhet i halsen, litt hoste, men etter kort tid feber og muskelverk i hele kroppen, og man blir generelt medtatt. Hodepine og slapphet er vanlig, men du blir sjelden tungpustet,

Influensa er som covid-19 farligst for de eldre med underliggende sykdom. Begge virusene kan forårsake lungebetennelse, eller på grunn av svekket motstandskraft kompliseres av en lungebetennelse forårsaket av bakterier ("ettersykdom").

Har du hatt influensa en gang så vil du garantert vite det for ettertiden fordi du går ned for telling. Influensa er verre enn forkjølelse. Symptomer som feber, kroppssmerter, hodepine, ekstrem slitenhet og tørrhoste er mer intense. Ved influensa starter symptomene gjerne brått. Ved forkjølelse kommer symptomene gradvis. 

Når skal man teste seg for korona?

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19 bør teste seg. Følgende bør teste seg: 

  • Alle som får symptomer på luftveisinfeksjon; som feber, hoste, tungpustethet, tap av smak- eller luktesans, sår hals, eller sykdomsfølelse – også hvis det er milde symptomer.
  • Alle som hatt nærkontakt med en som er smittet med covid-19.
  • Alle som kommet til Norge fra røde land eller områder de siste 10 dagene.
  • Alle som er i smittekarantene og får symptomer på covid-19.
  • Andre grupper etter vurdering av lege.

Fra 2. januar 2021 innførte Regjeringen plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge. Testen skal gjøres så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst.

Kriteriene for testing av barn er litt annerledes enn for de voksne. Barn har en mindre rolle i smittespredning av covid-19 enn voksne. Når det gjelder barn med symptomer, skriver helsenorge.no at barn i barnehage- og barneskolealder med kun lette symptomer på luftveisinfeksjon, kan se an symptomene og holdes hjemme et par dager før eventuell test. Er det derimot snakk om feber og hoste bør barnet testes for covid-19.

Se oppdaterte råd om avstand, karantene og isolering fra Folkehelseinstituttet

I påvente av en vaksine mot covid-19 må vi fortsette å holde avstand, vaske hendene ofte og holde oss hjemme når vi er syke. Ditt bidrag er viktig for å forebygge smittespredning!

Kilder: Norsk helseinformatikk, Helsenorge og Folkehelseinstituttet.

Oppdatert: Januar 2021

;