Gå til innholdGå til kassen

Reseptfri – nå for salg

Nå er det mulig å kjøpe legemiddelet reseptfritt med veiledning på apotek og nettapotek fra 2020. 

Statens legemiddelverk har godkjent legemiddelet for behandling av impotens hos menn over 18 år. Du må i tillegg svare på noen standardspørsmål før medisinen kan kjøpes. Statens legemiddelverk har også bestemt at produktene kun kan selges i nettapotek når det er farmasøyt tilstede.

Hos oss er dette for tiden mandag til fredag kl. 09:00-11:00 og 12:00-15:30.

Hva er legemiddelet og hvordan virker det

Legemiddelet brukes mot impotens (også kaldt erektil dysfunksjon). Impotens er en manglende evne til å få eller opprettholde en ereksjon som er hard nok til å kunne ha sex. Impotens er en vanlig tilstand, og undersøkelser har vist at over 425 000 menn i Norge opplever å få ereksjonsproblemer. Studier har vist at legemidler som dette gir forbedret ereksjon hos 70 % av voksne menn.

Legemiddelet virker ved å hjelpe blodårene i penis til å utvide seg slik at blodet kan strømme til penis og gjør det lettere å få erigert penis. For at dette skal virke må man bli seksuelt stimulert. Det er viktig å poengtere at effekten er midlertidig. Legemidlet kurerer ikke impotens.

Legemiddelet har styrken 50 mg. Tablettene kan ikke deles. Trenger du lavere dose må du derfor ta kontakt med lege. Du kan kun kjøpe en pakning i gangen.

Ny ordning – Reseptfrie legemidler med veiledning

Politikere på Stortinget har åpnet for at enkelte legemidler som før har krevd resept, nå kan selges uten så lenge man får ekstra veiledning.

Det innebærer at man ikke trenger å gå til legen for å få en resept, men på apoteket og nettapoteket vil må man få en obligatorisk veiledning og må fylle ut en sjekkliste om egen helse. Dette er for at vi på apoteket skal være sikker på at du ikke har sykdommer eller bruker andre legemidler som kan være skadelig i kombinasjon med dette legemidlet.

Hva må til for å få kjøpt legemiddelet

Dette er et legemiddel som kan kjøpes uten resept dersom du tilfredsstiller noen kriterier. For å få kjøpt legemiddelet reseptfritt er det et krav at man må være over 18 år, og gå gjennom et spørreskjema med 7 spørsmål om mannens helse og bruk av legemidler. De samme kravene gjelder enten du oppsøker et fysisk apotek eller bestiller via nettapotek. Er du usikker på et av spørsmålene vil det automatisk være opprettet chat kontakt med farmasøyt slik at du kan få veiledning fra oss før du gjennomførerer kjøp. Du står selvsagt fritt til å avslutte chatten når som helst for å gå videre til handlekurven.

Gjennom spørsmålene vil apoteket sjekke om du bruker noen medisiner eller har sykdommer som gjør at du ikke kan bruke legemiddelet. Dersom vi avdekker dette, vil vi henvise deg til fastlegen din. Du vil ikke bli undersøkt i apoteket.

Slik bruker du legemiddelet

Ta 1 tablett ca 1.time før sex. Det tar 30-60 minutter før legemiddelet begynner å virke. Svelg tabletten hel med litt vann. Medisinen kan tas både med og uten mat, men hvis maten inneholder mye fett kan det ta lengre tid før du får effekt. Ikke ta mer enn ên tablett daglig. Les alltid pakningsvedlegget som følger med i esken.

Viktig:

Impotens kan være et tidlig tegn på sykdommer som hjerte- og karsykdom eller diabetes. Det er anbefalt å ta en helsesjekk hos fastlegen innen 6 måneder. Legemiddelet skal IKKE tas dersom du tar nitratmedisiner, har hjertekramper/brystsmerter (angina), lavt blodtrykk eller har hatt alvorlig synstap/arvelig øyesykdom. Snakk med lege før du tar legemidlet dersom du har høyt blodtrykk som ikke er godt behandlet eller uregelmessige hjerteslag/hjertebank.

Les pakningen og pakningsvedlegget nøye før bruk.

Bivirkninger

De mest vanlige bivirkninger er hodepine, fordøyelsesproblemer, nesetetthet, svimmelhet, ansiktsrødme og synsforstyrrelser.

Alvorlige bivirkninger kan forekomme hos enkelte pasienter, som brystsmerter, slag, nedsatt syn eller synstap eller kramper. Spør lege eller apotek om du er usikker og les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Hva er årsaken til at dette kan selges reseptfritt med veiledning?

Myndighetene ønsker å gjøre det enklere å få tak i sikre og effektive potenslegemidler og minske ulovlig import av slike produkter. Vi vet at det per i dag kjøpes over nett fra useriøse aktører i utlandet, der en aldri kan være sikker på hva en egentlig får. For mange menn er det ubehagelig å ta opp problemer med ereksjon. Terskelen for å skaffe seg Reseptfri vil nå blir lavere for menn, og det vil være lettere å få hjelp.

Kilder: Statens legemiddelverk, Pfizer (leverandørinfo), Felleskatalogen

Oppdatert: September 2020

2  Produkter