Gå til innholdGå til kassen

Ut på tur, aldri sur!

Stormberg har lang erfaring med å kle mennesker etter nordiske forhold. De har turklær, turutstyr og alt du trenger til små og store turer. Om turen er lang eller kort, så kan små uhell og skader fort oppstå. Vi har alt du trenger av apotekfavoritter, uansett hvor turen bærer hen. Er du på tur, er det smart å ha litt førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig i topplokket på sekken eller siderommet på en bag. Hva slags førstehjelpsutstyr du bør ha med deg, avhenger av hva slags tur du skal på, og hvilke utfordringer som kan oppstå dersom uhellet er ute.

Solkrem

Vi kommer ikke utenom å minne om solkrem, enten turen er på fjellet, i skogen eller til stranda. Solbeskyttelse er viktig, også de dagene det er litt overskyet. Pakk med deg varianter som dekker de ulike familiemedlemmenes behov.

Småskader


Sommeren er sesongen for skrubbsår, og et lite plaster på såret kan utgjøre en stor forskjell. En ferdig pakket sårpakke med produkter til rens og beskyttelse av såret, eller barneplaster med oppmuntrende motiver, kan være det som redder turen. Ønsker du et litt større turapotek, kan en førstehjelpsmappe være det rette produktet. Her har du det du trenger av utstyr både til rensing og beskyttelse av kutt, sår og brannsår lett tilgjengelig. En litt større mappe med mer utstyr er fin å ha i båten eller på hytta.

For mange er ispose en nødvendighet på tur for rask nedkjøling etter en overbelastning eller annen skade. Festes for eksempel med en selvheftende bandasje. En elastisk støttebandasje har mange bruksområder. Får man en brannskade, er det viktig at nedkjøling begynner så raskt som mulig. Om du ikke har tilgang til vann, er Burnaid branngele et alternativ til umiddelbar behandling for å redusere skadeomfanget. Festes eller dekkes med et elastisk bind eller bandasje. Ved større brannskader bør lege kontaktes. Les pakningsvedlegget før bruk.

Pass på føttene


En tur i terrenget er godt for sjelen, men ikke alltid like godt for føttene. Et gnagsår kan høres ut som en bagatell, men det kan ødelegge turen for deg. Compeed har produkter i flere størrelser, både til forebyggende behandling, og til trykkavlastning og smertelindring når et gnagsår har oppstått. Sportstape kan brukes til mye! Den forebygger gnagsår, kan brukes til å stive opp en forstuet ankel og til å holde bandasjer på plass. Den kan til og med brukes til å reparere utstyr. Klipp tapen til i ønsket lengde, og pass på at den legges på tørr og varm hud. Obs! Pass på at tapen ikke får krøll på seg eller skarpe bretter.

Allergi


En rennende nese og hovne øyne kan være plagsomt, kanskje særlig på tur. Det kan derfor være lurt å pakke med seg både lommetørklær og allergimedisiner slik at ikke turen ødelegges av plagsomme symptomer. Noen ganger kan det være nok lindring å bare skylle med saltvann.

Hold mygg og flått unna


Myggspray sprayes direkte på huden eller ev. tekstiler for å holde myggen unna. Flått kan overføre alvorlig sykdom til mennesker, og om du har fått en flått på deg, skal den fjernes så raskt som mulig. Bruk fingrene, en vanlig pinsett eller flåttfjerner. Oppholder du deg i områder der du vet det er mye flått, bør du beskytte deg med klær og et flåttmiddel til å spraye på huden. Sjekk produktteksten på spraymidlene for aldersanbefalinger før eventuell bruk på barn.

Stikk og bitt


Myggen trives best i fuktige områder som ved myrer og innsjøer, men kan være plagsom i perioder de fleste andre steder også. Folk reagerer ulikt på myggstikk, noen har få reaksjoner, mens andre får kraftig kløe og hevelse. Kløestillende gel, og de reseptfrie legemidlene Eurax* (kløestillende) og Xylocain* (lokalbedøvende), kan være lurt å ha i sekken. Aloe Vera og andre produkter som demper ubehag ved sviende og irritert hud, er også gode alternativ å pakke med seg. Lokalbedøvende og kløestillende midler kan komme til nytte også etter kontakt med for eksempel brennesle, brennmanet eller etter stikk av veps eller andre insekter.

*Reseptfrie legemidler, les pakningsvedlegget før bruk.

Enkel hygiene på tur


Lettvinte produkter å ha med i sekken for enkel vask på turen.

Mat og drikke på tur


Pass på å ha med nok væske, og drikk regelmessig. Hold av plass i baggen eller sekken til en av drikkeflaskene av rustfritt stål, som finnes i mange ulike design. Flasken tåler både varme og kalde drikkevarer, også brus og boblevann. Kalde drikker holdes kalde i 24 timer, og varme drikker holdes varme i 12 timer.