Det er mange som handler hos oss, og dessverre tar det to dager mer enn normalt før pakkene sendes fra lager. Vi er lei oss for problemene det skaper, og jobber hardt for å bli like raske som vanlig. (Gjelder ikke levering med Porterbuddy).
Gå til innholdGå til kassen

Medisinskap - dette bør det inneholde

Det er viktig å sjekke medisinskapet før jul for å sikre at du har alt du trenger.

En vet aldri når uhellet er der og de fleste uhell skjer i hjemmet. Alle hjem bør derfor ha et medisinskap tilgjengelig. Husk at medisinskapet bør oppbevares på et sikkert og godt sted utenfor barns rekkevidde. Medisiner har ikke ubegrenset holdbarhet så det er lurt å sjekke datoen med jevne mellomrom. Når produktene har gått ut på dato, skal du alltid fjerne dem fra medisinskapet. Ikke kast gamle medisiner i toalettet eller søpla. Lever de heller inn på et apotek eller send de til oss for sikker destruksjon

Når det gjelder medisinskapet, er det først og fremst to ting du bør tenke på. Det første er hva du har i skapet og hvordan du oppbevarer medisinene dine.

15 ting du bør ha i medisinskapet ditt

Smertestillende og febernedsettende medisin

Feber, hodepine, muskelsmerter og andre typer smerte kan dempes ved hjelp av smertestillende. Førstevalget er paracetamol, (som Paracet og Pinex) men det er også greit med ibuprofen (som Ibux og Ibumetin) for de som tåler det. Vær oppmerksom på at smertestillende i flytende form, som brusetablett, gir raskere virkning enn «vanlige» tabletter. Dersom du har små barn i huset, er det smart å også ha smertestillende og febernedsettende medisiner tilpasset barnas alder og vekt i huset. Slike medisiner kommer som stikkpiller, mikstur, smeltetabletter med smak og smeltegranulater.

Saltvannsløsning

Hvis noen i familien får noe i øyet, er det best å skylle med saltvannsløsning og bruke en øyebadekopp. Saltvann brukes også ved infeksjoner for å holde øyet rent. Har du eller barnet fått et sår og trenger å rense og vaske det kan saltvann brukes, men det vil svi litt i starten. Forkjølet kan man bli hele året. Saltvann er perfekt for å skylle og rense nesen din. Bruker du nesespray med virkestoff eller allerginesespray, så bruk saltvann først for å få bort «gørra». Saltvannsløsning kan også brukes til å rense og vaske sår.

Plaster, strips og kompresser

Plaster gir beskyttelse så vi ikke får infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår i huden. Har du barn i huset går det alltid MYE plaster. Strips er kjekt å ha i tilfelle kuttskader for å holde såret sammen. Det er sjelden at såret er likt fra gang til gang. Det er derfor smart å ha ulike størrelser av plaster og kompress. Alt-i-ett-kompress, selvklebende kompress, er klare til bruk med èn gang og gjør at du effektivt og raskt kan forbinde et sår.

Gnagsårplaster

Gnagsår er hverken farlig eller alvorlig, men gjør bare forferdelig vondt. Et gnagsårplaster vil lindre øyeblikkelig og danne et beskyttende lag over såret.

Sårrens

I mange tilfeller holder det å vaske såret med rent vann i fra springen. Det som er viktig er å vaske og rense såret med en gang, med rent vann eller annen sårrens. Sårrens kan enten være væske eller servietter som er mer hygienisk.

Sårsalve

En sårsalve kan være greit å ha hvis du ikke har klart å fjerne alle urenheter, for eksempel på et skrubbsår. Smøres den over såret og legg på plaster eller kompress. Sårsalve vil ikke få såret til å gro raskere, men forebygger infeksjon.

Saks og pinsett

Når du trenger å tilpasse plasteret eller sårtapen er det kjekt å vite at saksen ligger i medisinskapet så du slipper å lete gjennom hele huset når du trenger den. Pinsett er smart om noen får en flis.

Støttebandasjer

Elastisk bandasje kan være kjekt å ha dersom du vrikker foten eller skader deg slik at du får en hevelse. De er også praktiske å bruke over et stort plaster dersom du har fått deg et større sår som skal dekkes til. Det finnes egne støttebandasjer som er selvheftende uten lim. Bandasjen fester seg til seg selv, uten bruk av klips eller nåler og glir ikke ned.

Aloe Vera

Aloe Vera kjøler, beroliger, lindrer og virker gjenoppbyggende på solbrent hud, rifter, insektstikk, røde utslett og andre hudirritasjoner. Gel sprayen er perfekt førstehjelp å ha i medisinskapet! Hvis du brenner deg, skyll først under lunkent vann i noen minutter, og legg så på et lag med Aloe Vera.

Lokalbedøvende og kløestillende krem

Sommeren er vidunderlig, men sommer plagene kommer vi ikke unna - det stikker, svir og klør. Brennesle, brennmanet, insektstikk som mygg og veps er ubudne sommergjester som det ikke er så kjekt å hilse på. En krem vil lindre smertene og virke lokalbedøvende på det området den påføres.

Branngel

Kjølende gel til akutt behandling av brannskader, insektstikk og solbrenthet. Den gir rask smertelindring og reduserer skade gjennom kjøling.

Nesespray

Det er alltid kjipt å bli tett i nesen og spesielt når nesen blir tett ved leggetid. Nesespray er ikke et MÅ ha middel, men heller praktisk å ha i medisinskapet. Husk at nesespray ikke skal brukes mer enn en uke sammenhengende, og for å forhindre smitte bør ikke sprayen deles av flere. Har du barn i huset bør du i tillegg ha:

Medisinsk kull

Medisinsk kull kan være nyttig å ha ved forgiftningsuhell og brukes som motgift. Medisinsk kull binder mange legemidler, gifter og andre stoffer, og kan redusere opptaket av disse stoffene i kroppen. Dette kan forhindre alvorlig forgiftning. Det er viktig å gi kullet så raskt som mulig etter uhellet.

Febertermometer

Et febertermometer er et godt hjelpemiddel til å måle kroppstemperatur hos barn og voksne for å finne ut om man har feber. Det finnes ulike febertermometer. Vanlige digitale febertermometer, pannetermometer og øretermometer.

Lusekam

Plutselig får du en lapp med fra skole eller barnehagen om at der er lus. Da er det kjekt å ha en kam tilgjengelig som gjør at du kan sjekke hodet på barnet så raskt som mulig.

Hvor bør medisinskapet stå?

Medisinskapet bør plasseres slik at innholdet ikke blir påvirket av høye temperaturer, fukt eller sollys. Badet er derfor ikke et egnet sted. Velg heller å henge opp medisinskapet i et rom der det er jevn temperatur hele året, eks på et toalett i nærheten av inngangsdøren hvor tilgjengeligheten er optimal.

Uansett hvor du velger å henge medisinskapet så plasser det utenfor barns rekkevidde. Medisinskapet bør også være låsbart, og ikke med nøkkelen i låsen.