Er du avhengig av nesespray?

Det begynte med en forkjølelse og sprayingen fortsatte lengre enn de anbefalte 10 dager. All sprayingen ga betennelse som gjorde slimhinnen hoven – og enda mere hoven enn den var i utgangspunktet. Det endte med en runddans hvor du måtte spraye hver dag og flere ganger om dagen for å fungere i hverdagen. Du ble tett i stedet for åpen av nesesprayen. Antakelig er det flere hundre tusen i Norge i dag som er avhengig av nesespray. Er du en av dem?

Tett nese er noe de fleste av oss har et forhold til. Tett og rennende nese henger ofte sammen med forkjølelse og er mest hyppig i årets kaldeste måneder. Det kan bli vanskeligere å puste, spise, ubehagelig å ligge, og hodet føles som en stor bomullsdott.

Å bruke nesespray er en effektiv metode for å åpne luftveiene og hjelper nesen til å fortsette med en av dens viktigste jobber – å rense, fukte og temperere luften vi puster inn.

Virkestoffer i nesespray

Nesesprayer som Otrivin, Zymelin og Rhinox inneholder virkestoffene oksymetazolin eller xylometazolin og har veldig god avsvellende effekt. Felles for alle sprayene er at de får blodårene i neseslimhinnen til å trekke seg sammen og dermed åpne for fri pust.

Stoffene virker mot tett nese etter få minutter, og effekten varer i omtrent seks til åtte timer. Ved riktig bruk, er de svært lite skadelige. Nesesprayene brukes én til tre ganger i døgnet, og bør ikke brukes mer enn 7-10 dager av gangen. Opphold mellom behandlingsperiodene bør være minst to uker.

Når bruk av nesespray blir en vond sirkel

Problemet oppstår hvis du fristes til å spraye nesen litt ekstra lenge, på tross av hva du får beskjed om i pakningsvedlegget, som sier maks 10 dager. Det som skjer etter å ha brukt nesespray i mer enn 10 dager er at slimhinnene i nesen hovner opp og det blir betennelse. Da blir du tettere i nesen enn du noensinne har vært. Slimhinnen blir hyperaktiv og ekstra følsom. Du vil igjen føle deg tett i nesen, spraye på nytt, og vips så er du inne i en ond sirkel.  

Etter hvert som tiden med nesesprayer i lomma, i veska, på badet og på nattbordet går – opplever mange at de trenger dosen oftere og oftere. Kanskje så ofte som annenhver time.

Hva har skjedd? Jo det har oppstått en toleransesituasjon hvor du har blitt avhengig av nesespray for å fungere i hverdagen. Mange opplever nesten desperasjon hvis de ikke får spraye seg. De klarer ikke puste, konsentrere seg på jobben og de får ikke sove.

Ubehag ved bruk av for mye nesespray

Har du først kommet i den situasjonen at du er blitt avhengig av nesespray, kan det bli en tung vei tilbake til normale neseslimhinner. Den deilige nesesprayingen har sin pris- bl.a ved at luktesansen blir dårligere. Luktesansen er avhengig av at luft får fri ferdsel fra nesen og opp til luktecellene som sitter et sted mellom øynene. Dersom veien er blokkert av hovne og betente slimhinner vil du kunne oppleve at luktesansen blir dårlig. Den vil som regel komme tilbake hvis du holder ut tiden det tar for slimhinnehevelsen å gå ned igjen. Overdosering kan i tillegg gi dårlig søvn og du er trøtt og uopplagt på dagen. Blodtrykksstigning, følelse av hjertebank, rask hjerteaktivitet og nervøsitet.

Du vil slutte – hva gjør du?

Det er veldig individuelt hvor enkelt det er å slutte med nesespray. For utenforstående kan det virke latterlig at det er et stort problem for noen å være tett i nesen. I teorien burde det heller ikke være så vanskelig å bare slutte. Det handler litt om at vi mennesker er forskjellige. Ta likheten med å stumpe røyken; noen synes det er greit å slutte å røyke, mens andre synes det er vanskelig.

Det er viktig å vite at en må holde ut en stund før bivirkningen av overforbruket går over, og nesen fungerer normalt igjen. Det vil gå over, det tar bare tid. Men på et tidspunkt må du uansett gjennom en periode hvor du er tett i nesen, før du blir helt bra og ikke trenger nesespray lengre.

Første steg på veien er å bruke saltvannsspray, spesielt en med høy konsentrasjon av sjøvann. Den kan ha litt tilsvarende effekt som Otrivin. Det er saltet som gjør at det blir mer åpent. Vi vil spesielt nevne saltvannsprayen Miwana mentol der mentol og eukalyptus i tillegg gir en oppfriskende følelse i nesen.

Er ikke dette tilstrekkelig kan man i en overgang erstatte nesesprayen med en kortisonspray. Eks er Nasonex og Nasocort som begge er reseptfrie legemidler, eller Dymista som krever resept fra lege. Kortison demper nemlig betennelsen i neseslimhinnene, og vil etter hvert føre til at slimhinnene trekker seg sammen og tar mindre plass, som igjen gjør at du blir mer åpen i nesen.

Det er heller ikke så dumt å trappe ned før du «kutter snora for godt». Et tips kan være å gå over på barneversjonene av nesesprayen i en periode, spraye en side i en periode, spraye annenhver dag, så hver tredje og så videre.

Kilde: Norsk legemiddelhåndbok, leverandørinfo, Felleskatalogen