Rosacea

Rosacea er en kronisk hudsykdom som gir betennelse i huden. De vanligste symptomene på rosacea er små utvidede blodkar i ansiktet og huden blir rød. Særlig sentralt i ansiktet som i pannen, på haken, over nesen og i kinnene. Kviser og hevelser kan også oppstå. Mange er bare lett angrepet og trenger ikke behandling, mens andre holder sykdommen i sjakk med medisiner. Hudforandringene er så typiske ved rosacea at man trenger ikke blodprøver eller andre tester for å stille diagnosen. To til fem prosent av befolkningen utvikler rosacea og sykdommen oppstår typisk i 30-50 års alderen. Kvinner rammes noe oftere enn menn. Nordeuropeere med sin lyse hud ser ut til å være mer disponert for rosacea enn folk fra andre områder.
Rosacea ses aldri hos barn.

Årsaken til rosacea

Rosacea er svært vanlig men man kjenner ikke årsaken til hudsykdommen. Det kan skyldes en kombinasjon av arvelig disposisjon og miljøfaktorer. Mye tyder også på at langvarig utsettelse for sollys, eller solskadet hud kan utløse sykdommen. Hudforandringene kommer ofte i utbrudd og enkelte ganger kan varm mat og drikke, sterkt krydder, alkohol, medisiner, kulde eller stress være det som utløser utbruddene, eller forverre tilstanden ved å øke blodstrømmen til hudoverflaten i ansiktet. Men disse er ikke selve årsaken til rosacea. En teori er at sykdom i blodårene får blodårene i ansiktet til å hovne opp. En annen teori er at kroppen reagerer og danner antistoffer mot bakterier som finnes naturlig på huden.
Hos ca. hver femte begynner sykdommen med øyesymptomene, såkalt okulær rosacea, og først senere setter sykdommen seg i huden. Eldre menn kan få vekst av talgkjertlene på nesen, som blir fortykket og deformert. Dette kalles for rhinofyma eller «potetnese». Sykdommen smitter ikke. Selv om det er betente knopper, er det ingen sykdomsfremkallende bakterier i huden.

Symptomer

Rosacea forløper seg forskjellig fra person til person. Mens noen bare får milde symptomer og lett rødme kan andre oppleve at de får mange symptomer og alvorlige hudforandringer. De vanligste symptomene på rosacea er små utvidede blodkar i ansiktet, og det kommer en vedvarende rødme i huden.
I alvorlige tilfeller får du også en kviselignende, betennelsesreaksjon i huden med røde og gule knopper. Prikking, stikking og en ubehagelig varmende følelse i huden. Ca. halvparten av de som er rammet av rosacea, er plaget av rødme i øynene med irritasjon, tørrhet eller fornemmelse av rusk på øyet, samt betennelse langs øyekanten. Området rundt øynene og munn er sjeldent angrepet.
Rosacea har ofte et svingende forløp med gode og dårlige perioder. Har man hatt rosacea i flere år er det ikke uvanlig at det dukker opp mange synlige blodkar ytterst i huden.

Hva kan du selv gjøre for å lindre rosacea

 • Unngå sollys og bruk solkrem hele året.
 • Velg en solkrem tilpasset sensitiv hud og med en konsistens som ikke tetter porene.
 • Bruk høy solfaktor, gjerne SPF 50 i sommerhalvåret.
 • En dagkrem med solfaktor er et godt alternativ i vinterhalvåret.
 • Bruk milde hudpleieprodukter og make-up tilpasset sensitiv hud, og helst tilpasset hud med rødme. De vil ta vare på huden og samtidig hjelpe deg med å dempe rødheten i huden din.
 • Unngå skrubbing og peeling – da dette kan irritere og gi sår hud.
 • En krem eller concealer med grønnaktig farge er nyttig for å kamuflere rødhet.
 • Begrens inntaket av sterkt krydret mat og alkohol.
 • Begrens varme bad eller badstue og unngå, hvis mulig, høy romtemperatur.
 • Ikke bruk kortisonkremer, det vil forverre tilstanden.

Behandling

Rosacea er en kronisk tilstand som kan forsvinne etter behandling, men hvor det er stor risiko for at du får nye utbrudd. Målet med behandlingen er derfor ikke å bekjempe sykdommen men å dempe hudbetennelsen, rødhet/synlige blodkar og lindre ubehag. Rosacea kan oppleves som svært sjenerende og behandling vil som oftest redusere symptomene. Men tålmodighet er viktig det kan ofte ta måneder før man ser en synlig effekt.

Ved mild rosacea med kviselignende elementer anbefales som oftest lokalbehandling foreskrevet av lege. Dersom utslettet ikke er kviselignende, men bare er rødt med utvidede blodårer, frarådes som regel behandling med lokale midler. Slike midler kan da føre til en forverring. Dersom lokalbehandling alene ikke hjelper kan det være aktuelt med antibiotika i tablettform. Det er vanlig å ta tablettene over flere måneder. Varige blodåreforandringer kan behandles med laserbehandling eller kosmetisk kirurgi.

Behandlingen blir gitt etter anbefaling fra lege eller hudlege. Ved bruk av visse typer medisiner er det viktig å være forsiktig med soling. Du kan lese mer om sol og legemidler her.

Selv om det ikke finnes noen måte å fjerne rosacea helt på, så kan behandling lindre plagene.
Oftest kreves en kombinasjon av reseptbelagte medisiner og visse tiltak som du selv kan gjøre.
Det er viktig at du er forsiktig med eller unngår situasjoner som du tidligere har erfart at medfører utbrudd.

Når bør du kontakte lege

 • Dersom du får kviselignende utslett i voksen alder. Flere sykdommer kan gi lignende symptomer, og det er viktig med en grundig undersøkelse for riktig diagnose og behandling.
 • Dersom du får utslett som kan minne om rosacea eller andre kviselignende utslett.
 • Dersom du har rosacea og ikke opplever noen effekt av behandlingen.

 

Ved behov for rask, enkel og trygg legehjelp anbefaler vi en av disse online legetjenestene som tilbyr videosamtale med lege via nett, hvor du kan få råd, resept og/eller henvisning til spesialist.

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, felleskatalogen, Aleris og leverandørinfo.