Bruk støttestrømper på reise

Vi har alle opplevd å bli slitne i beina etter mye gåing eller sitting på fly. Heldigvis finnes det enkle løsninger. Støttestrømper gir bedre sirkulasjon og mindre ubehag ved lengre sittestilling. Man reduserer dessuten faren for å få hevelse i beina.

Stadig flere av oss reiser til fjerne feriemål. Flytid på 10-15 timer er ikke uvanlig. Du sitter tett og trangt, rett opp og ned, og med små muligheter til å bevege deg. Inneklemt mellom medpassasjerer kvier du deg for å be andre å reise seg når du føler trang til å strekke litt på bena.

Risiko ved sittestilling

Lange reiser hvor du sitter mye i ro kan føre til verkende, slitne og hovne bein. Som regel er dette helt ufarlig, men i verste fall kan det føre til blodpropp.  Dette skyldes at blodgjennomstrømmingen avtar i koppen vår under reise. Normalt presses blodet i beina tilbake når vi bruker lår- og leggmuskler. Blir du sittende lenge i ro, forstyrres blodomløpet. Blodet kan derfor samle seg i beina og føttene. Stillestående blod kan da levre seg (klumpe seg) og danne en blodpropp.

Uttørking av kroppen gjennom væsketap øker også risikoen for blodpropp. Blodet blir "tykkere", det flyter langsommere, og det vil lettere levre seg og danne blodpropp.

Støttestrømper, også kalt reisestrømper, stimulerer blodsirkulasjon og kan dermed forebygge hevelse og ubehag i beina, samt forebygge blodpropp og åreknuter.

Generelle råd ved flyreiser

Lange flyreiser kan være belastende for kroppen. Sel vom du bruker støttestrømper for å sikre god sirkulasjon i beina er det lurt å tenke på et par andre forhåndsregler.  

  • Vær så aktiv som mulig under flyreisen.
  • Det anbefales å gå rundt en stund hver time og å bevege føttene ofte når du sitter i setet.
  • Selv om du ikke merker det, er væsketapet stort når du sitter lenge i et fly.
  • Luften i flyet er tørr. Resultatet kan bli uttørking og økt risiko for levring av blodet.
  • Drikk rikelig underveis. Først og fremst bør du drikke vann. Vin eller øl til maten gjør ingen skade, men husk at både alkohol, kaffe og te er vanndrivende.
  • I tillegg er det også viktig at du ikke drikker så mye alkohol at du risikerer å sovne i uheldige stillinger! Av samme grunn bør du heller ikke ta sovemedisin.
  • Kildevann på spray virker oppfriskende og behagelig

 

Støttestrømper er laget stramme 

Det kan føles stramt første gang du bruker strømpene. Strømpene er laget stramme, og skaper et mottrykk i anklene og rundt leggene. Det gjør at blodet helt naturlig strømmer tilbake mot hjertet i steden for å hope seg opp i beina.

Støttestrømpene tas på morgenen når du har stått opp og ikke på toalettet rett før flyet skal ta av. Strømpene kan brukes så lenge du er våken. Det betyr at du tar de av når du skal legge deg.

Strømpene kan vaskes for hånd i lunket vann, eller på 40 grader i maskin, og henges opp til tørk så er de klare til dagen etter. Ikke bruk tøymykner for da ødelegges kompresjon.

Les mer utfyllende om kompresjon- og støttestrømper

En naturlig og selvfølgelig forandring gjennom svangerskapet er vektøkning. Bruk derfor støttestrømper.

 

Kilder: Leverandørinfo, Norsk helseinformatikk