Klamydia

Klamydia er en kjønnssykdom som stadig nevnes i media. Kanskje fordi det er den hyppigste kjønnssykdommen hos både kvinner og menn i Norge, og det er ikke bare de unge som smittes. Klamydia gir ikke alltid merkbare symptomer, og ubehandlet klamydia kan gi redusert fruktbarhet hos kvinner og dermed gi nedsatt evne til å få barn.

Hva er klamydia?

Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene som er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia er veldig vanlig blant unge opp til 25 år, men de siste årene har også flere voksne over 50 år blitt smittet.  Kondom beskytter mot smitte, og er derfor det viktigste du kan gjøre for å unngå sykdommen.

Hos kvinner kan bakterien infisere urinrør, livmor eller eggledere. Menn kan få infisert urinrør eller testikkel.

Smitteoverføring

Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie (både vaginalt og analt) eller oralsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene eller via sexleketøy. En av fem som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen.

Gravide med klamydiainfeksjon kan smitte barnet ved fødselen, og barnet kan utvikle øyeinfeksjon 5-12 dager etter fødsel.

Symptomer

De fleste som smittes med klamydia får ingen symptomer. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre. Dersom man får plager merker man disse tidligst 1–2 uker etter smittetidspunktet, men plagene kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

Siden klamydia kan forløpe uten symptomer i lang tid, kanskje år, behøver ikke nyoppdaget klamydia å bety utroskap.

 De vanligste plagene ved klamydia hos jenter i skjede:

  • Svie/smerter ved vannlating
  • Forandret utflod: økt mengde, annen farge, tykkere konsistens
  • Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon
  • Smerter ved samleie
  • Kløe/svie i skjede

De vanligste plagene ved klamydia hos gutter i penis/urinrør:

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod (puss eller slim) fra urinrør
  • Kløe i urinrør eller under forhud
  • Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode

De vanligste plagene ved klamydia i endetarm:

  • Kløe/svie/sårhet i endetarm

Kan klamydia være farlig?

Ubehandlet klamydiainfeksjon kan føre til bekkeninfeksjon (infeksjon i livmor og eggledere) for kvinner. En slik infeksjon kan gi helt eller delvis tette eggledere. Dette innebærer at kvinnen kan få problemer med å bli gravid. Risikoen for at du blir gravid utenfor livmoren er også større.

For gutter og menn kan ubehandlet klamydia føre til betennelse i sædlederne eller i selve testiklene.  Smertefull hevelse i pungen er symptom på infeksjon.

En person med klamydia vil også lettere kunne bli smittet med andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Som allerede nevnt er det nå flere voksne over 50 år som får klamydia. For denne gruppen er problemstillingen rundt det å bli gravid ikke like aktuelt lengre, men de kan fremdeles være smittebærere.

Hva kan du gjøre for å unngå smitte?

Det viktigste du kan gjøre for å unngå klamydia er å bruke kondom! Smitteoppsporing er også et viktig forebyggende tiltak.

Hvis du har mistanke om smitte er det viktig å få diagnosen tidlig bekreftet og behandlet.

Vi håper at å bruke kondom blir like vanlig som å ta på sikkerhetsbelte når man kjører bil eller ta på hjelm når man sykler. Når de unge viser vei nå, så håper vi også at de over 50 vil gjøre det samme!

Hvorfor er det flere over 50  som smittes med kjønnssykdommen?

Det er nok flere grunner for det. De voksne reiser mer, er mer seksuelt aktive og tester seg generelt oftere nå i forhold til tidligere.

Om ereksjonen begynner å svikte hos en godt voksen mann, og man har truffet en interessant partner, ønsker han jo å gjøre noe med dette. Noen har med seg en Viagra i lomma, men det er ikke alltid nok for å opprettholde ereksjonen. Og for enkelte kan et kondom gjøre at man får mindre følsomhet i penis, og dermed dropper kondom. Skal man ha sex og satse på at dette går bra? Vi Nordmenn tror stort sett at vi har sex med ålreite folk som er rene og fri for kjønnssykdommer. Når en da har en sviktende eller upålitelig ereksjon, dropper man kondomet og håper at det går bra.

Når bør du teste deg?

Hvis du har symptomer på klamydia, eller hvis du har hatt ubeskyttet sex med en person som har fått påvist klamydia, anbefaler Folkehelseinstituttet å ta en klamydiatest. Man kan teste seg for klamydia på helsestasjon, studenthelsetjeneste eller fastlege. Både test og eventuelt påfølgende behandling er gratis.

Har du testet positivt på klamydia, bør dine seksualpartnere de siste månedene også bli testet for sykdommen. Dette kan skje ved at du oppgir navn på dine partnere, og at legen/helsestasjonen inviterer disse til undersøkelse.

Hvis du ønsker en rutinemessig sjekk og ikke har symptomer kan du bestille klamydiatest fra Nettlegevakt her: Bestill klamydiatest

Behandling av klamydia

Klamydia kan behandles med antibiotika som forskrives av legen. Vanligvis tar man tabletter, Doxylin /Doxycyklin, en gang daglig i syv dager. Alternativt Azitromax tabletter som engangsdose.

I smittevernloven er klamydia definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden dekker derfor utgifter til legeundersøkelse, behandling og kontroll, og man slipper å betale egenandel.

Faste partnere skal også behandles uansett prøvesvar. Etter at du starter med tabletter mot klamydia, regnes du fortsatt som smittsom de første dagene. Derfor er det viktig at du bruker kondom hvis du har sex med andre frem til syv dager etter at du tok første tablett. Dersom din partner også har fått behandling, anbefales det at dere venter med å ha samleie til det har gått én uke fra den dagen den siste av dere startet med tablettkuren.

 

Kilder: Folkehelseinstituttet, Sex & samfunn, Norsk helseinformatikk