Myggmidler - hva skal man velge?

Vi gleder oss over solstråler og høyere temperaturer, og venter utålmodig på den ordentlige sommervarmen. Dessverre, sommeren er ikke bare fryd og gammen. Men sommervarmen kommer også et stort irritasjonsmoment- Nemlig myggen!

Mer informasjon om mygg finner du her.

Det finnes et utall myggmidler på markedet, men hva er egentlig forskjellen?

Målet med myggmidler er at de skal holde myggen vekk fra huden. Både spray og roll-on påføres direkte på hud eller klær. Myggmidlene inneholder virkestoffet DEET, som Mygga og Cactuz, eller Icaridin som Autan.

Myggmidler virker! Noen har kortere virkningstid enn andre, men de virker. Man sier gjerne at stoffet DEET er gullstandarden innen myggmidler, og at det er det som fungerer aller best. Likevel er det noen som reagerer på stoffet. Dessuten er det forskjell hvor mye DEET som er i det enkelte myggmidlet, fra 9,5 % til 50%. 

Mange insekter bruker luktesansen for å finne mennesker og dyr, og forskning har vist at DEETs effektivitet skyldes at stoffet forvirrer insekters luktesans og gjør mennesker med påført DEET «usynlige» for myggen. DEET skal ikke brukes i ansiktet, og er ikke anbefalt å «smøres seg inn» med DEET.

DEET -  (N-dietyl-m-toluamid)

         

Icaridin

Velg myggmiddel avhengig hvor du skal og hvor sterkt du reagerer på myggen

Områder med malaria, dengua, zika- og gullfeber eller andre sykdommer som smittes via mygg:

Her anbefaler vi å bruke myggmidler som inneholder 20-50 % DEET. Bruk gjerne den sterkeste på kveld/natt hvor myggen er mest aktiv og en svakere på dagtid.

Områder der myggen er plagsom, men ikke overfører farlige sykdommer:

På de fleste feriemål og i Norge holder det å bruke et midlere myggmidler. Vi anbefaler å bruk Mygga spray eller Autan. Dersom myggen anser deg som en svært god venn, vil vi anbefale å bruke Mygga roll-on hvor innhold av DEET er sterkere.

Ha alltid noe lindrende på lur om myggen er ufin å stikker

Myggen spør ikke før den stikker. Selv om du bruker myggmidler og er flink til å dekke til deg, så er myggen dyktig til å finne smutthul hvor den kan stikke. Skulle så skje, så er det lurt å ha noe kjølende og lindrende på lur.