Allergi for dyr

Dyr, om det er katt eller hund, sies ofte er menneskets beste venn, men like fult kan disse kjæledyrene utløse allergisk reaksjoner. De aller fleste pelskledde dyr, og dermed de vanligste kjæledyrene som hund, katt og hest, kan utløse allergiske reaksjoner. Dyrehårsallergi kan bli et stort problem – spesielt dersom allergien utvikler seg når man allerede har et dyr i hus.

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr du ikke tåler.

Hva er det som gjør at en kan reagere allergisk overfor et pelsdyr?

Det er ikke pelsen i seg selv som forårsaker reaksjoner hos allergikere. Den allergiske reaksjonen skyldes proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin.

Proteiner er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. Når dyret slikker seg kan allergenene fra spyttet feste seg til pelsen og deretter på møbler, klær og tekstiler.

Det er vanlig at man utvikler dyreallergi i barneårene – det er spesielt høy forekomst blant astmatikere, og de som har middallergi.

Symptomer og behandling

Vanlige reaksjoner er tett, rennende nese, nysing, hovne, røde, kløende og rennende øyne og astma. Noen kan også få forverrelse av eksem og elveblest.

Å fjerne det allergifremkallende dyret fra dyreallergikerens omgivelser er den viktigste og mest effektive behandlingen. Hvis du vet at du vil komme i kontakt med kjæledyr du ikke tåler kan det være lurt å ta allergimedisin på forhånd.

Er du ekstra følsom og har sterke plager kan du vurdere allergivaksinasjon, der hund eller katteallergener sprøytes inn under huden. For å ha hjelp av dette forutsetter at det allergifremkallende dyret er fjernet fra allergikerens hjemmemiljø.

Forebygging og beskyttelse

Hvis du vet at du er allergisk overfor et dyr, vil det første forebyggende råd være ikke å anskaffe deg kjæledyret. Det er likevel ikke enkelt å unngå dyreallergenet helt fordi dyrehår fester seg til klærne som folk har på, og vil således finnes på skoler, i barnehager, buss, tog osv.

Å ha et kjæledyr gir mange gleder! Er du i risikosonen for å utvikle allergi (kanskje noen i familien din allerede har det), kan det være smart å teste seg gjennom prikktest eller blodprøve for å se hvorvidt man har lagd allergiantistoffer mot katt, hund eller hest uten foreløpig å ha fått allergiske symptomer. Dersom svaret på en slik test viser at du har slike antistoffer vil du ikke nødvendigvis få en allergisk reaksjon mot dyrene, men du er disponert for å gjøre det. Da kan det være greit å tenke grundig gjennom hvorvidt du/dere skal anskaffe dyr eller ikke. De eneste dyrene som ikke fremkaller allergi er skilpadde og akvariefisk.

Når bør lege kontaktes?

Det er kun legen som kan sette en endelig diagnose ved å ta en blodprøve eller foreta en prikktest på huden. Legen vil og vurdere om du har behov for allergimedisiner. Allergivaksinasjon kan være aktuelt hvis plagene er utalte.

Allergivaksinasjon går ut på at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på, sprøytes inn under huden. I starten får man en lav dose som økes etter hvert inntil man når en maksimaldose. Denne dosen gis hver 8.uke i 3-5 år. På denne måten kan man utvikle toleranse mot de allergenene som benyttes i behandlingen.

Kilde. Norges astma og Allergiforbund, LHL