Skabb - en kløende hudinfeksjon

Skabb er en hudinfeksjon med en liten gulbrun midd som kan leve i huden hos mennesker. Den graver ganger i det øverste hudlaget, og legger egg i enden av disse gangene. Skabb forårsaker intens klør og er plagsomt, og det smitter, men det er ufarlig.

Skabbmidden er under 0,5 millimeter lang. Den lever og legger egg i ganger eller tuneller som den graver ut i hudens øverste lag. Skabb vil typisk leve i huden mellom fingrene, på undersida av håndleddene, på penis, mellom lårene, i underlivet, på brystvorter og rundt livet.

Behandling av skabb

Har du skabb, trenger du behandling som kan drepe midden. Om du opplever hudutslett og ubehagelig kløe (vanligvis mellom fingre, på håndledd eller i underlivet), bør du bestille time hos en lege som kan undersøke deg. Det er mye som kan klø på huden, så det er viktig å få sjekket om det er skabb man egentlig har. Siden skabb overføres ganske lett, må de du bor sammen med og eventuell seksualpartner også behandles, selv om de ikke har symptomer, og for at en ikke skal smitte hverandre på nytt.

Til behandling av skabb er Nix krem* førstevalg, Kremen smøres inn i tørr hud. Alternativt kan Benzylbenzoat 33% liniment brukes. Felles for begge er at en behandling er ofte tilstrekkelig, men ved behov kan behandlingen gjentas etter èn uke. Følg bruksanvisningen i pakken.

*Barn under 2 år, gravide, ammende og eldre skal kun bruke Nix krem i samråd med lege. *Benzylbenzoat kan brukes til gravide, ammende og barn. Barn under 2 år behandles under legetilsyn, og fortynnet liniment (10-15 %) benyttes.

Skabben dør etter noen døgn når den ikke er i kontakt med hud, men også om den blir utsatt for svært høy eller lav temperatur. Sengetøy, håndklær og klær som har vært i kontakt med huden, kan vaskes på 60 grader eller plasseres i fryser over natten. Alternativt kan en henge tøyet kjølig i en uke. Dyne, pute, madrass og yttertøy som ikke får plass i vaskemaskin eller fryseboks, luftes og plasseres kjølig i minst fire dager.

Etter behandlingen

Behandling mot skabb virker stort sett veldig bra, men det er vanlig å oppleve kløe i flere uker etter at du har tatt behandlingen. Skabb gir som regel ingen langvarige helseproblemer, men du kan få bakterieinfeksjon i huden hvis du klør og får sår.

Hvordan smitter skabb?

Skabb er en hudinfeksjon som overføres mellom mennesker, vanligvis ved hudkontakt. Midden bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen og smitter derfor ikke når du håndhilser. Skabb overføres ved nær kroppskontakt, og kan smitte ved sex eller annen naken kroppskontakt. Skabb kan altså smitte uten å ha sex!

Midden bor bare på mennesker, men kan overleve i sengetøy, håndklær og klær i noen dager. Det er mulig å bli smittet ved å håndtere infisert tøy, men dette er uvanlig.

Symptomer på skabb

Skabb gir ofte sterk kløe fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden, ofte med forverring om natten og ved svetting. Som regel tar det 3-6 uker fra man får skabb til symptomdebut, men dersom man tidligere har hatt skabb, tar det ofte bare 1-3 dager til symptomene opptrer. Et annet kjennetegn er utslett som ser ut som små innsektstikk eller småsår. Dersom du klør på utslettet, kan du få skorpebelagte sår.

Du kan klø over hele kroppen. Typiske lokalisasjoner for skabbgangene er i tillegg til hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre genitalia.

*Les pakningsvedlegget før bruk

Kilder: Helsenorge.no, Folkehelseinstituttet, Sex og samfunn og leverandørinfo.