Problemet få snakker om - Kløe i endetarmen.

At det klør rundt endetarmsåpningen er et vanlig problem og kan ha mange ulike årsaker. At det kan være temmelig sjenerende er det vel heller ingen tvil om. Endetarmskløe vil ofte holdes vedlike av at man klør. Når man klør seg i baken, vil det svært ofte utløse ny kløe etter få sekunder. Man kommer inn i en ond sirkel. Heldigvis er det hjelp å få som kan redusere kløen og plagene betraktelig.

De vanligste årsakene som forårsaker endetarmsplager er: Hemoroider (som er små blodåreutposninger i endetarmen) som gjør huden vanskelig å holde ren. Avføringsinkontinens (lekkasje fra tarmen). Sprekk eller rift i endetarmens slimhinne (kalles analfissur) som ofte kommer etter forstoppelse- hvor den harde avføringen har revet et hull i slimhinnen. Ved hyppig avføring som diaré vil endetarmsåpningen bli sår, fuktig og begynne å klø da huden er irritert.

Kløe kan også oppstå ved eksem ved endetarmen, soppinfeksjon eller småmark (spesielt hos barn).

Dårlig hygiene kan være en årsak, men enda hyppigere skyldes tilstanden overdreven renslighet. Kløen forverres av overdrevet vasking og intensiv tørking etter toalettbesøk. Hvis du vasker deg for mye med såpe, fjerner du nemlig hudens naturlige fettlag. Det gjør huden din irritert, slik at kløe oppstår.

Hva kan du gjøre selv for å lindre plagene eller helst bli kvitt?

Felles for alle ovenstående årsaker er altså at de klør ved endetarmsåpningen. Hygienen er som sagt også altavgjørende for et sunt endetarmsområde uten irritasjon og kløe. 

  • Bruk mild såpe uten parfyme eller bare vann. Rengjør området morgen og kveld, helst uten klut. Ikke gni! Bruk heller dusjhodet og skyll deg nedentil. Les mer om intimpleie
  • Bruk et mykt toalettpapir og ikke tørk deg for hardt. En vaskeserviett eller en vaskevott vil i perioder være et godt alternativ til toalettpapir.
  • Unngå å klø, det gjør bare vondt verre!
  • Ved plagsom svettetendens bør du bruk bomullsundertøy og unngå stramtsittende klær. Om mulig; unngå aktiviteter som medfører svette.
  • Ved menstruasjon bør du bruke tampong, ikke bind.
  • Ac3 Comfort er en fettfri gel som virker kjølende og smørende og kan gi lindring
  • Er hemoroider årsaken vil det hjelpe å behandle med et reseptfritt legemiddel som Scheriproct* eller Alcos-Anal* salve. Les mer om hemoroider her
  • Er huden irritert kan du anvende en barrieresalve/krem. Den vil legge seg som en hinne over huden og gir en beskyttende barriere.

*Reseptfritt legemiddel. Les pakningsvedlegget før bruk

Når bør du søke lege?

Dersom egenbehandlingen nevnt over ikke hjelper og hvis du merker ferskt blod på toalettpapiret eller i avføringen.

 

Kilder: Norsk helseinformatikk, leverandørinfo