D-vitaminer til spebarn

D-vitamintilskudd anbefales til barn fra fire ukers alder

D-vitamin er et fettløselig vitamin som lagres i kroppens fettvev. Kroppen kan selv lage D-vitamin ved hjelp av sollys, og tilskudd av D-vitamin kan være unødvendig ved tilstrekkelig mengde lys fra sola. Barn med mørk hud trenger mer sollys for å kunne danne samme mengde D-vitamin som barn med lys hud. I de nordiske landene hvor det er begrenset med sollys er det nødvendig med tilskudd av D-vitamin til alle barn fra fire ukers alder uavhengig av hudfarge.

D-vitamin er viktig for opptak av kalsium fra kostholdet, kalsium er viktig for å utvikle et sterkt skjelett og for tennene våre. Mangel på D-vitamin vil kunne gi rakitt (engelsk syke) som gjør at barn kan utvikle hjulbenthet, redusert lengdevekst og økt tendens til leggbrudd. D-vitaminnivået vil falle raskt i løpet av de første seks leveukene. Morsmelk inneholder ikke tilstrekkelig mengde D-vitamin til å forebygge rakitt selv om mor tar tilskudd av D-vitamin.

Vitaminer er stoffer som er helt nødvendige for at kroppen skal kunne fungere. De forskjellige vitaminene har ulike og viktige oppgaver i kroppen vår – selv om vi bare trenger dem i ørsmå mengder.

Tilskudd av D-vitamin er nødvendig allerede i løpet av de første leveukene. Et inntak på 2,5 mikrogram per dag kan være tilstrekkelig for å forebygge rakitt, og et totalt inntak på 7,5 mikrogram per dag er vist å gi normale blodverdier av D-vitamin. Anbefalingen om 10 mikrogram D-vitamin per dag inneholder en sikkerhetsmargin og skal sikre at barnet får i seg tilstrekkelig med D-vitamin.

5 dråper Frisk D-vitamin og Nycoplus D-dråper daglig fra fire ukers alder vil sikre at barnet ditt får i seg anbefalt mengde D-vitamin!  

Hvordan gi D-vitamin dråper

  • Gi 5 dråper vitamin D til barnet hver dag (dette utgjør 10 mikrogram vitamin D).
  • Drypp 5 dråper ved å holde flasken loddrett.

Dråpene kan dryppes direkte i barnets munn eller gis med skje.

NB: Vitamin D-dråper bør ikke gis til barn som får tran eller andre vitamintilskudd samtidig. Det kan føre til at de får for mye vitamin D.

Kilder: Norsk pharma