Vinter - hva skal du smøre huden i ansiktet med?

Ved kulde og lav fuktighet i luften (tørt klima) vil huden raskere tørke ut fordi den ikke klarer å holde på fuktigheten.  Temperaturendringer mellom inne og uteklima bidrar til at huden tørker lettere ut i vintermånedene.  Det ytterste hudlaget, som er svært tynt og fint, blir skadet og klarer ikke å binde fukten i huden. Dette resulterer i en tørr hud som føles stram, klør og som ofte blir rød.

Hele kremutvalget vårt finner du her

Hva skal du smøre deg og barnet ditt med når dere skal ut?

Mange av oss har lært at man bør benytte seg av kuldekrem i ansiktet når kvikksølvet kryper nedover på gradestokken.

Bruk av kuldekremer (fet krem uten vann) er omdiskutert og der er mange synspunkter. Kuldekremer verken beskytter mot, eller forhindrer, frostskader.

Å bruke kuldekrem blir som å ta på seg et par plastikkhansker. De rene kuldekremer er tette og legger seg som en film over huden. Det blir økte vannivåer i det øverste hudlaget som ikke fordamper bort på grunn av den oljebaserte kremen. Det gjør at man faktisk blir mer utsatt for frostskader med denne typen kuldekrem.

Å smøre seg med kuldekrem kan gi "en falsk trygghet" som gjør at man blir værende lengre ute i sterk kulde enn anbefalt.

Bruk en god og fet fuktighetskrem som motvirker tørr hud.

Tørr hud i ansiktet om vinteren er en utfordring for flere, og huden oppleves gjerne som litt for liten. Hvis du eller barnet ditt får tørr og sår hud om vinteren er det anbefalt å bruke en god fuktighetskrem. Smør gjerne inn med krem om kvelden før leggetid, slik at huden er bedre rustet til å komme ut i kulda neste dag.

En tørr ansiktshud føles fort ubehagelig. Et godt tips er å bytte ut den lette kremen fra sommeren med en fetere variant. Jo tørrere hud, desto mer fettinnhold bør det være i fuktighetskremen du bruker.

Bruk gjerne mykgjørende krem med høyt fettinnhold som binder fukt til huden, gjerne parfymefri.  Dette er spesielt viktig for barn som er mye ute i barnehagen eller på skolen. Ønsker du å bruke en fet fuktighetskrem (med vanninnhold) som kuldekrem er det viktig å huske på at den må smøres på 20-30 minutter før man skal ut. Da får kremen god tid til å trekke inn, og vannet i kremen får tid til å fordampe. Hvis man smører ansiktet rett før man skal ut kan en risikere at kremen fryser på huden og kulden kjøler den ned, og kuldeskader kan oppstå.

Det er uansett viktig å bruke fornuften, og ikke være for lenge ute når det er ordentlig kaldt.

Hva skjer når huden får frostskader? Hva gjør kulda med huden vår?

 

 

Kulde får blodårer til å trekke seg sammen. Det tåler den som regel helt fint, men blir det lenge uten blodtilførsel eller varme kan det oppstå frostskade. Når det er veldig kaldt kan det dannes iskrystaller i vannet som finnes i huden, og celler og blodårer sprenges. Blir huden nummen og hvitaktig, tyder det på at man har fått en frostskade.

Har man fått en overfladisk frostskade behandles dette med hud-mot-hud kontakt. Er frostskaden mer alvorlig, må man ha medisinsk tilsyn. Ikke gni frostskader, bare varm opp med hånden eller lignende.

Kle deg etter været!

I tillegg til bruk av fuktighetskrem er det viktig å kle seg godt før en går ut! Er det veldig kaldt, bør en uansett dekke seg til mest mulig med klær som holder huden varm og tørr. Ansikt, hals og ører er ekstra utsatt. Velg en lue som dekker ørene, lange vanter som beskytter håndleddene og gjerne en buff/hals eller finlandshette til å dekke ansiktet.

Pass på barna, spesielt de aller minste!

Barn kan ikke alltid kommunisere at de fryser så derfor må voksne passe ekstra godt på når gradestokken kryper nedover, og spesielt hvis det er vind og sno i tillegg.

 

Kilde: Norges astma og allergiforbund. Hudlege Helsing