Parfymeallergi

Hvis du blir dårlig av parfyme eller andre duftstoffer, kan det tyde på at du har parfymeallergi. Parfymestoffene er noe vi utsettes for hver dag, f.eks. når vi sitter på bussen, er på jobben eller på skolen. Mange produkter som vi benytter daglig inneholder også parfymer og kjemikalier, som sjampo, såpe, sminke, vaskemidler, blomster, planter og trær. Ja, til og med på steder vi ikke umiddelbart forestiller oss, som f.eks. tobakk, rødvin og kaker.

Parfymeallergi er en overfølsomhetsreaksjon som kan gi seg utslag i kontakteksem og luftveisplager. Det viktigste forebyggende tiltaket du kan gjøre er å unngå dufter som gjør at du reagerer.

 

Parfymeallergi er en form for kontaktallergi som rammer rundt 1-3 % av befolkningen i Europa. Ettersom parfymer og sterke dufter finnes overalt, kan det være vanskelig å unngå dem. Det ser ut til at kvinner oftere er allergiske mot duftstoffer enn menn, noe som sannsynligvis reflekter at kvinner bruker parfymerte produkter hyppigere enn menn.

Hva er parfyme?

Parfyme er betegnelsen som knyttes til en rekke kjemikalier som enten kan fremstilles syntetisk, eller utvinnes naturlig fra for eksempel planter i form av oljer eller vekstekstrakter. Det er cirka 3000 forskjellige kjemikalier (både syntetiske og naturlige) som kan benyttes for å lage en parfyme eller en dufttilsetning. Stoffene lukter godt og brukes for å gi en deilig duft og velværefølelse til vanlige forbruksprodukter som deodoranter, såper, kremer osv.

Symptomer på parfymeallergi

  • Når det irriterende stoffet kommer i kontakt med huden, innebærer det at man kan få røde, tørre utslett som klør og iblant sprekker og væsker. Når blemmene deretter tørker, flasser huden.
  • Hvis man får i seg stoffet gjennom luften man puster inn, kan symptomene på parfymeallergi ligne plagene som oppstår ved andre typer allergi: nysing, rennende nese, tett nese, øyeirritasjon, kløe i halsen og hodepine.
  • Symptomene kan også sette seg i luftveiene i form av pustenød, pipende pust og tørrhoste.
  • Har man pollenallergi eller astma, kan man oppleve forverring av symptomene i kontakt med parfyme og dufter.

Hvordan behandle parfymeallergi

  • Det viktigste du kan gjøre er å unngå eller begrense irritantene.
  • Bruk milde og parfymefrie rengjørings- og hygieneprodukter hjemme.
  • Fortell omgivelsene dine at du, evt familiemedlemmet, at du/dere er ømfintlig for parfyme slik at de kan ta hensyn.
  • Eksem som forårsakes av parfymeallergi behandles først og fremst med mykgjørende fuktighetskremer Kremen hjelper ved å regulere fukten i huden og danne en barriere mot det irriterende stoffet. Jo fetere krem du bruker, desto bedre resultat oppnår du. Ikke spar på kremen!
  • Iblant kan det bli nødvendig å behandle med kortisonkrem for å dempe betennelsen og lindre kløen. I første omgang vil det være aktuelt å bruke reseptfrie kortisonkremer som Mildison eller Hydrokortison. Hvis det ikke hjelper, ta kontakt med legen din for evt en sterke kortisonkrem.

Tips: Hvis huden er tørr er det lurt å smøre inn huden med en uparfymert fuktighetskrem cirka 10 minutter etter påsmøring av kortisonkrem/salve.

 

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Folkehelseinstituttet og Hudlegekontoret