Allergivennlig jul for alle

«Du grønne glitrende tre, god dag. Velkommen, du som vi ser så gjerne, med julelys og med norske flagg og høyt i toppen den blanke stjerne!

Julen forbindes gjerne med mye lys, lukt og smak. Vi trekker grantrær inn i stuene våre, pynter med blomster og holder oss innendørs. For allergikere kan jula være en prøvelse, men med litt planlegging kan alle få en god jul.

Julen er tid for innekos hvor vi fyrer i peisen, bruker mye stearinlys og røkelse, og pynter med juleblomster med sterke dufter som for eksempel svibel. Og vi skal kose oss- med god mat og julegotterier. Her blir det mange irritanter på en gang!

Juletreet

Juletreet er ofte fuktig av snø eller regn, når vi sleper det med hjem. Før du tar inn treet, bør du tørke det i et rom hvor allergikere ikke ferdes, som eksempel garasje eller kjeller. Under avdamping frigjøres irritante mikropartikler til lufta i stuen om det settes rett inn, og dette kan være irriterende for en allergiker. Få er vel allergisk mot selve juletreet, men treet kan inneholde allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Et tips kan være å spyle treet før det tas inn. Plastjuletre blir mer og mere naturtro med årene og kan være et godt alternativ. Bare husk at også plasttrær kan gi allergiske reaksjoner. Sjekk at ikke treet har sterke lukter, og la det stå og lufte seg noen dager før du setter det opp i stuen. Julepynten har de fleste av oss plassert på loft eller i kjeller når det ikke er i bruk. Ikke glem støvtørking av juletrepynten og juledekorasjonen før det tas i bruk.

Julelys og duften av jul

Vi elsker å tenne stearinlys når det er mørkt ute og jula er intet unntak. Tvert imot! Men det kan være lurt å ikke tenne alle stearinlysene på en gang – os og røyk fra peis, stekeovn og lys kan virke sterkt irriterende på luftveiene for en allergiker og til de som har astma.

Levende lys skaper størst problemer i det de blåses ut. Det kan være smart å bruke en lyseslukker og bøye veken ned i stearinen når du slukker lyset siden det er røyken fra veken som er plagsom. Batteridrevne lys kan være et alternativ. Er du av typen som elsker røkelse og duftlys, kan det være lurt å rydde disse bort om du får besøk av en allergiker

HUSK at de aller verste forurensningen inne er tobakksrøyk. Julesigaren må far - eller mor - ta ute.

Juleblomster

Du har kanskje fått med deg at julestjernen gjør mange allergikere syke? Det samme gjelder også andre blomster som juleglede, svibler, liljer og tulipaner. Mange tror at det er tilstrekkelig beskyttelse å knipe av blomstene på julestjerna og bruke den som grønnplante, men det stemmer ikke. Det allergikere reagerer på, er den hvite melkesaften som siver ut igjennom de røde og grønne bladene. Det er derfor ikke nok å knipe av blomstene, man må rett og slett kvitte seg med hele julestjernen om man er allergisk.

Julematen

Julen er en tid hvor vi ofte lager mye god mat. Husk å lufte kjøkkenet ekstra godt etter matlagingen. Julekrydder som kanel, anis og muskatnøtt skaper stemning og gir både godlukt og smak. Men enkelte personer kan også reagere allergisk (kryssallergi) mot noen av julekrydderne.

I jula er det vanlig med nøtter, klementiner, appelsiner, marsipan og pepperkaker på bordet. For noen allergikere kan nøtter som knekkes, eller at det er klementiner i rommet, gi reaksjoner som gjør at de blir syke. Andre kan ikke spise julematen fordi den inneholder melk, egg, hvete, nøtter eller peanøtter.

Julevasken

«Nå har vi vaske golvet og vi har børi ved, og vi har sett opp fuggelband og vi har pynte tre.»

Mange har det som tradisjon at når julen nærmer seg skal det vaskes og skubbes fra tak til gulv. Det er bra for inneklimaet å bli kvitt husstøv, men bruk minst mulig spraybaserte rengjøringsmidler. Bruk heller tørrmopp og mikrofiber og du blir kvitt mest mulig støv.

Siden det er overflater som skal rengjøres, er det helt unødvendig å bruke sprayprodukter. Litt flytende rengjøringsmiddel på en klut vil ha like stor effekt. Det aller viktigste for å ha et rent hjem er uansett at du sørger for å ha det rent og ryddig, spesielt på kjøkkenet og badet, og bruk en støvsuger med Hepafilter. Gjør du dette jevnlig vil det ikke være så nødvendig med skippertak i jula.

Tips for en allergifrisk jul:

Julen skal være en god tid for alle, og det er ikke så mye som skal til. Kosen skal fortsatt være der, men en kan likevel ta de forholdsreglene som trengs.

Her er en oppsummert liste over de viktigste rådene før julen ringer inn, hentet fra NAAF sin brosjyre "En frisk jul for alle":

 • Velg et juletre i plast fremfor et grantre, men husk å spyle av støvet fra i fjor. Dersom du velger et ekte juletre så husk at dette også bør spyles forsiktig før det tas inn og setter det til tørk et sted der allergikere ikke ferdes (kjeller/garasje).
 • Tørk støv av julepynt som har stått nedpakket. Støv kan skape irritasjon i luftveiene.
 • Unngå å pynte med julestjerne siden den inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Bruk allergitrygge blomster som duftfri asalea, ildtopp, julekaktus, alpefiol, peon, duftfrie roser og orkidé. Løkblomster og blomster med sterk lukt kan gi allergiplager.
 • Begrens stearinlys. Bruk batteridrevne kubbe- eller telys siden noen kan reagere på os og lukter fra stearinlys.
 • Husk at duften av røkelse og duftlys kan gi pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne.
 • Skaff allergivennlig julegodteri som sjokolade uten melk, egg og nøtter.
 • Server gløgg med rosiner, men uten mandler eller nøtter. For de som er allergiske mot krydderet i gløggen, er varm solbærsaft et godt alternativ.
 • Julenissen bør ikke dufte av parfyme eller tobakk. I stedet for mandariner, nøtter og marsipan, kan nisseposen inneholde seigmenn, kjærlighet på pinne, rosiner og små leker
 • Julegrøt kan lages uten melk, og mandelen kan erstattes av tørket banan eller gresskarkjerne.
 • Oppbevar bjørkeveden ute siden den kan gi allergiske reaksjoner. Eventuelt kan man bruke furu eller or når du fyrer i peisen.
 • Ligg unna bruk av kjemiske vaskemidler. Bruk tørrmopp og mikrofiber samt en god støvsuger med Hepa-filter til julevasken.
 • Alkohol er en av mange faktorer som kan påvirke en allergisk reaksjon. Noen alkoholholdige drikker inneholder også allergener. Sjekk derfor varedeklarasjonen på drikkevarene.

 

Kilder: Norges astma og allergiforbund, Norsk helseinformatikk