Hva er flass?

Flass er et vanlig problem og berører de fleste av oss i varierende grad. Flass er ikke smittsomt og det er helt ufarlig, men kan oppleves som plagsomt eller flaut hvis det blir for mye av det.
Flass kjennetegnes ved kløe og hvitaktige oljeglinsende/fete flak fra hodebunnen.

Hva er årsaken til flass?

Mange faktorer kan være årsaken til flass som f. eks:

 • Tørr hodebunn
 • Fet hud
 • For hyppig eller for sjelden vask med sjampo
 • Ugunstig næringsinntak
 • Stress
 • For mye bruk av styling produkter

Men det er en fettspisende gjærsopp kalt Malassezia ovale som er den virkelige synderen. Dette er en sopp som de fleste av oss har i hodebunnen som ikke nødvendigvis skaper noe problem. Men noen ganger blir det for mye av denne soppen, noe som gjør at huden i hodebunnen avstøtes raskere slik at det dannes flass.

Det er normalt at hudceller avstøtes, og at de erstattes av nye. Vanligvis går denne prosessen over noen måneder. Når utskiftingen av hudcellene i hodebunnen skjer i normalt tempo, er flasset så beskjedent at det knapt synes. Men ved større oppblomstring av gjærsoppen kan denne prosessen skje så raskt som på 11 døgn. Da avstøtes så mange hudceller samtidig at de klumper seg sammen med hjelp av fett og hår fra hodebunnen, og dermed blir disse hvitaktige flakene lettere synlig.

Flass eller tørr hodebunn?

En tørr hodebunn kan være veldig plagsomt fordi den ofte klør, og det kan løsne hudflak som legger seg på klærne. Flakene er vanligvis en del mindre, tørrere og mer «støvaktige» enn ved flass. Det kan være nok å bytte til en mildere sjampo, og eventuelt prøve en fuktighetsgivende hodebunns gele.


Flass derimot gjenkjenner man ved hvitaktige oljeglinsende/fete flak.

Kan man forebygge flass?

Det er dessverre ikke mulig å forebygge flass, men det er en rekke ting som kan prøves ut som kan redusere risikoen for å bli plaget av flass.

 • Vask håret ofte, daglig sjamponering reduserer olje/fettstoffene som normalt finnes i hodebunnen, og næringsgrunnlaget for flass blir mindre.
 • Styling produkter som hårspray, gele, voks og skum kan gjøre håret fetere, og dermed mer attraktivt for gjærsoppen.
 • Sol og et sunt kosthold har også en positiv virkning og reduserer mengden flass.

Om man klarer å stresse mindre kan det være gunstig for å bli mindre plaget av flass.

Hvordan behandle flass?

Ved mild flass kan man bruke en sjampo mot flass i utsatte perioder. Vi har gode alternativer for både tørr og fet hodebunn. Flass-sjampoene har ulik sammensetning, så man må nok prøve å feile litt før man finner en man er fornøyd med.

Ved moderat til kraftig flass anbefales en 4 ukers kur med en spesial sjampo.  Etterfulgt av vedlikeholdsbehandling ca. 1 gang per uke så lenge det er nødvendig. En spesial sjampo inneholder legemidler som reduserer soppmengden og dermed også flass. Bruk en vanlig mild sjampo når du vasker håret mellom behandlingene.

Når bør man kontakte lege?

 

 • Hvis tilstanden ikke er bedret etter 4 ukers behandling med spesial sjampo.
 • Ved sterk kløe og rød flassende hud i hodebunnen

 

Kilder: Norsk helseinformatikk, Felleskatalogen