Urinveisinfeksjon

Har du en brennende eller sviende smerte når du tisser og kjenner du at du må ofte på do? Det kan skyldes at du har fått en urinveisinfeksjon, UVI, også kalt blærekatarr.

Urinveisinfeksjon skyldes bakterier som kommer inn i urinblæren og der lager betennelse. I urinblæren er det vanligvis bakteriefritt. Alle kan få urinveisinfeksjon, både voksne og barn, men det er mest vanlig hos kvinner.

 

Årsaker

I de fleste tilfeller er det bakterier som kommer inn i urinrøret og opp i urinblæren som fører til urinveisinfeksjon. Urinveisinfeksjon oppstår når urinen og urinveienes slimhinner blir infisert av bakterier. Bakteriene kommer vanligvis fra tarmen og inn via urinrøret.

Disponerende faktorer

Kvinner er mer disponert for å få urinveisinfeksjon sammenliknet med menn på grunn av kortere urinrør. Ellers har man sett at sitting på kaldt underlag, etter samleie og sjelden vannlating kan disponere. Gravide er mer utsatte for urinveisinfeksjon enn kvinner ellers.

Ved økende østrogenmangel etter overgangsalderen blir slimhinnene både i skjeden og urinveiene, tørre og tynne og mindre motstandsdyktige mot bakterier. Muligheten for en infeksjon øker derfor i denne perioden.

Symptomer

De to typiske symptomene på urinveisinfeksjon er hyppig og sivende vannlating. I tillegg kan man kjenne et økt vannlatingspress, en murring bak i korsryggen og smerter nederst i magen.

Hvordan diagnostiseres tilstanden

Diagnosen baserer seg hovedsakelig på symptomer. For kvinner i alder 16-55 år med typiske symptomer og fravær av utelukkelsessymptomer kan diagnosen stilles uten videre urindiagnostikk og betegnes ukomplisert urinveisinfeksjon.

Behandling

Urinveisinfeksjon er vanligvis en selvbegrensende tilstand som går over av seg selv etter en ukes tid. Ved milde symptomer kan derfor rikelig drikke og eventuelt smertestillende være en tilstrekkelig strategi. Er du gravid skal du ikke vente, men ta kontakt med legen din så du får behandling med det samme.

I mange tilfeller velger man å behandle en urinveisinfeksjon med antibiotika fordi symptomene er plagsomme. I de fleste tilfeller vil kuren virke raskt og det er ofte tilstrekkelig med korte kurer. Kontakt fastlegen din, eller benytt en av de nettbasert tjenestene, som for eksempel Nettlegevakt.no.

Komplikasjoner og liknende diagnoser

Noen ganger kan bakterier komme høyere opp i urinveiene enn urinblæren. De kan da gi opphav til nyrebekkenbetennelse som er en alvorlig infeksjonssykdom som kan føre til blodforgiftning. Symptomer kan da være ryggsmerter, feber og nedsatt allmenntilstand. Hvis du mistenker dette bør du ta kontakt med legevakt eller fastlege snarest.

Forholdsregler du kan ta selv

Det er flere ting du kan gjøre selv for å unngå urinveisinfeksjon:

  • Vannlating etter samleie ser ut til å beskytte mot urinveisinfeksjon.
  • Lat vannet når behovet melder seg, og unngå å holde igjen ved trang.
  • Unngå å sitte på kaldt underlag eller fryse på beina.
  • Tranebær surgjør urinen og gjør at bakteriene trives dårligere. Tranebær har ikke dokumentert effekt, men mange mener at de har god effekt med å bruke det.

 

Hvis du til tross for dette ofte er plaget finnes det forebyggende medisiner som kan være aktuelle. Ta i såfall kontakt med fastlege.

Kilde: Helsenorge.no, Nettlegevakt.no