Neglesopp

Neglesopp (Onyykomykose/Tinea unguium) er en soppinfeksjon under neglene og fører ofte til misfargede (gulaktige) og fortykkede negler som kan løsne helt. Det er mest vanlig å få neglesopp på tåneglene men fingerneglene kan også angripes. Idrettsutøvere er spesielt utsatt for å få neglesopp siden soppen lever på varme og fuktige steder f.eks. i garderober eller bade/dusjanlegg. Neglesopp er helt ufarlig og gir sjeldent alvorlige symptomer men om den forblir ubehandlet vil soppen spre seg videre til andre negler, og kan over tid ødelegge neglene. De fleste ønsker derfor å behandle neglesoppen selv om behandlingen kan være både langvarig og tidkrevende.

Jo raskere infeksjonen behandles, jo lettere er den å bli kvitt.

Årsaker til neglesopp

Årsaken er som oftest en gruppe sopp som kalles dermatofytter, en sopp som lever av keratinholdig vev. Soppen lever på varme og fuktige steder og kan smitte ved bruk av felles bad og svømmehall. Mange smittes på skolen eller under militærtjeneste på grunn av varme og svette sko eller bruk av fellesanlegg. Soppinfeksjonen varer vanligvis livet ut, så fremt den ikke behandles. Smittsomheten er liten, man kan f.eks. ha sopp på en negl i mange år før infeksjonen sprer seg til en negl på den andre foten. Neglesopp smitter ikke ved direkte kontakt.

Årsakene kan også være:

 • Ubehandlet fotsopp som smitter over til tånegler.
 • Psoriasis eller skader på negler som kan disponere for neglesopp.
 • Personer som bruker tett fottøy eller ofte er fuktige på føttene.
 • Dersom du har nedsatt immunforsvar er du mer utsatt for infeksjoner.

Symptomer på neglesopp

Infeksjonen starter ofte ytterst eller på siden av neglen, og arbeider seg innover. Neglen får gjerne en gulaktig misfarging og neglenes fremre del blir porøs, fortykket og deformert, hele neglen kan bli ødelagt over tid og etter hvert løsne fra underlaget. Plagene er hovedsakelig kosmetiske, men en fortykket negl kan i noen tilfeller gi smerter og ømhet i og rundt neglen. Og om tåneglene er hardt rammet, kan det være vanskelig å gå. Forblir neglesoppen ubehandlet kan soppen spre seg til flere negler. Man kan også få soppinfeksjon i huden og områdene rundt den angrepne neglen. Dersom neglen faller av, vil det ikke vokse ut ny negl før soppen er borte.

Det er flere andre tilstander som har et utseende som minner om neglesopp, for eksempel negleforandringer på grunn av psoriasis eller eksem.

 

Hvordan blir jeg kvitt neglesopp?

Neglesopp er tidkrevende og behandle, og krever at du er tålmodig. Den vanligste behandlingsformen er lokalbehandling med midler som påføres direkte på neglen. Innholdsstoffene endrer neglens mikromiljø og vekstvilkårene for neglesoppen fjernes. For å bli kvitt soppen kreves det som regel full gjenvekst av neglen, noe som tar 6-8 måneder for fingernegler og 12-18 måneder for tånegler.

Nalox brukes 1 gang om dagen, gjerne på kveldstid. Et tynt lag smøres over hele negleoverflaten, inkludert under negletuppen. Med Nalox opplever de fleste en betydelig forbedring etter 2 uker, men behandlingstiden kan ta 3-12 måneder, da ny negl må vokse ut.
Nailner kommer i penn og liniment, brukes 2 ganger daglig i 4 uker, deretter 1 gang daglig frem til ny frisk negl vokser ut. Nailner påføres over hele negleoverflaten, inkludert under negletuppen og forbedrer neglens utseende etter 2 uker, men behandlingstiden kan ta 6-12 måneder.
Scholl Professional neglesopp behandling trenger dypt ned i neglen og dreper neglesoppen. Brukes 1 gang daglig de første 4 ukene, samtidig som neglen files 1 gang ukentlig. Dette for å drepe soppen. Deretter påføres gelen 1 gang ukentlig i 9 måneder, eller til neglen ikke lenger er misfarget for å forebygge spredning og at soppen kommer tilbake. Loceryl medisinsk neglelakk er et reseptfritt legemiddel til behandling av moderat utbredt neglesopp. Etter at diagnosen er stilt av lege. Inneholder Amorolfin som virker soppdrepende eller hemmende på soppens vekst. Loceryl påføres 1-2 ganger ukentlig på angrepet negl. Behandlingen fortsettes uten avbrekk, inntil neglen er regenerert og de angrepne områdene er kurert. Det er viktig å file ned de angrepne neglene så grundig som mulig. Behandlingstiden kan ta 6-12 måneder. Loceryl finnes også som en reseptbelagt pakning, som er litt større.
Onytec medisinsk neglelakk er et reseptbelagt legemiddel til behandling av mild til moderat neglesopp. Etter at diagnosen er stilt av lege. Inneholder Ciclopirox som virker soppdrepende. Onytec påføres 1 gang daglig på rene og tørre negler, helst på kveldstid. Behandlingstiden kan ta 6-12 måneder.

Lokalbehandling lykkes best hvis soppangrepet er begrenset til den ytre halvdelen av neglen. Ved mer omfattende infeksjoner må behandlingen være systemisk.
Behandlingen gis da i form av tabletter.
Lamisil er et reseptbelagt legemiddel til behandling av neglesopp når utvortes behandling ikke er egnet eller ikke har gitt tilfredsstillende resultat. Lamisil inneholder Terbinafin som virker soppdrepende. Lamisil tabletter tas 1 gang daglig i 6-12 måneder. Lamisil vil ikke endre neglens utseende på kort sikt, men dreper soppen slik at neglen etter hvert kan gro normalt ut igjen.

Neglesopp forekommer oftest på voksne, om et barn får neglesopp skal behandling foregå gjennom legen.

Hva kan jeg gjøre for å unngå neglesopp?

Forebygging av neglesopp går først og fremst ut på å være påpasselig med å tørke seg mellom tærne etter bading, samt å behandle fotsopp før den eventuelt sprer seg til neglene.

 • Hold føttene tørre, tørk de godt før du tar på deg sokker og sko. Neglesopp trives best i fuktig og varmt miljø.
 • Unngå støvler og tette sko som klemmer på beina.
 • Bruk badesko i offentlige bad og garderober.

 

Når bør jeg kontakte legen?

 • Dersom reseptfrie produkter mot neglesopp ikke ser ut til å hjelpe.
 • Dersom du er usikker på om det du har er neglesopp.
 • Dersom du har diabetes og mistenker at du har fått neglesopp.
 • Dersom barn får neglesopp eller andre negleforandringer.

Kilder: Helsenorge, Norsk Helseinformatikk, Store norske leksikon, Leverandørinfo.