Hånd- og fotvorter

Vorter (Verrucae vulgares) er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. Vortene skyldes en virusinfeksjon i huden, infeksjonen angriper hudcellene og fører til at tykkelsen og grovheten på huden øker der viruset befinner seg. Vorteviruset tilhører gruppen papilloma-virus (Humant Papillomavirus, HPV). Vorter kan være plagsomme, vonde og skjemmende men er helt ufarlige og forsvinner av seg selv, men det tar lang tid.
For å fremskynde prosessen kan man pensle eller fryse vortene.

Hva kjennetegner vorter?

Vortene er vanligvis hudfargede, harde og har en ujevnt småknudrete overflate. Vortene er gjerne 4-5 mm store og kan sitte enkeltvis eller i grupper. Vorter er mer vanlig hos barn enn voksne fordi mange blir immune mot viruset med årene.

Vorter på hendene finnes ofte rundt neglene og på fingrene og ligner nesten på ørsmå blomkål. Barn får ofte vorter gjennom hverdagslig kontakt med andre barn og er derfor vanskelig å forebygge. Ofte kan barn ikke la være å pirke og bite i vortene, og dermed blør og smitter de lettere.

Fotvorter sitter som oftest der fotsålen er utsatt for trykk. De er ofte ømme når man trykker, står eller går på dem. Vorter på føttene viser seg som flate, nedtrykte hudområder med en hard kant rundt et litt mykere sentrum. Man kan se små svarte punkter i vorten som kommer av blødninger i vorten som følge av trykket når man går og står.

Hvordan skiller man fotvorte og liktorn?

Mange tar feil av fotvorter og liktorn fordi de er så like og kan forekommer på samme område av foten.

Vorter er oftest smertefrie og har en tørr, skorpeaktig overflate med små svarte prikker dypt inne i vorten. Vorter utvikler seg gjerne i grupper og er smittsomme.
En liktorn har en tykk, trælet overflate og ingen svarte prikker, liktornen får ofte et glassaktig, gulfarget utseende og oppleves ofte svært smertefullt. Det kan oppleves som et nålestikk hver gang du tråkker på foten. Liktorn kan forekomme etter fjerning av fotvorter, da det vil danne seg hard hud etter fjerningen. Liktorn er ikke smittsomt.
Om du er usikker på om du har en fotvorte eller liktorn kan du kontakte apoteket eller legen.

Hvordan smitter vorter?

Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv, slik at man overfører vorteviruset fra et sted til et annet. Vorter kan også spres til andre gjennom deling av håndkle, barbersaker, negleklipper etc. Fotvorter kan du få ved å gå barbeint på offentlige steder hvor andre mennesker også går barbeint, som for eksempel i svømmehaller og garderober på treningssentrene. Inkubasjonstiden er lang, det kan gå opptil 4 måneder fra du blir smittet til du få symptomer. Vortene er smittsomme så lenge symptomene vedvarer.

 

Hvordan blir jeg kvitt vortene?

Vorter forsvinner av seg selv med det kan ta fra et halvt til to år. For å fremskynde prosessen finnes det flere alternativer. Som er regnet for å være noenlunde like effektive.

Vortemidler som inneholder salisylsyre (Verucid/Vortemiddel NAF Kollodium) eller maursyre (VorteFri) fås kjøpt på apoteket uten resept. Verucid pensles på vorten hver kveld til vorten er borte. Kan brukes av voksne og barn. Vortemiddel NAF Kollodium pensles på vortene morgen og kveld i 4-6 uker. Kan brukes av voksne og barn. Liniment med salisylsyre skal kun pensles på selve vorten. Fukt området i varmt vann og tørk godt av før du bruker behandlingene med salisylsyre. Rester av død hud og vortevev kan fjernes 1-2 ganger i uken. Det kan gjøres ved å sitte med hender eller føtter i varmt grønnsåpebad f.eks. Barnengens flytende såpe, i 5-10 minutter, og deretter skrubbe bort den harde huden med en fotfil eller en pimpstein. VorteFri kommer i pen og liniment som påføres på vorten 1 gang per uke til vorten er borte. Kan brukes til voksne og barn fra 4 år. Barn under 4 år kan også behandles men rådfør med lege først og vær ekstra nøye med doseringen. Fukt området i varmt vann og tørk godt av før du bruker behandlingen. Behandlingen bør fortsette inntil man har oppnådd ønsket resultat, og det kan ofte ta flere måneder. Vortemidler skal ikke brukes på frisk hud.

Et alternativ til liniment er frysebehandling. Frysebehandling virker ved å fryse det indre av vorten slik at de lettere faller av. Én behandling er som regel nok, men ikke alltid. Det kan også skje at vorten kommer tilbake etter en tid, så det kan være aktuelt at man må repetere behandlingen. Frysing kan være smertefullt, så denne behandlingen passer dårlig for de aller yngste. Frysebehandling egner seg best på hendene, der vortene ikke stikker så dypt. Frysebehandling kan brukes på barn fra 4 år. Skal ikke brukes på frisk hud.

Det er sjelden man skjærer eller brenner bort vorter lenger. Behandlingene gir arr, og slike arr kan bli smertefulle, særlig i fotsålene. I tillegg tar det lang tid før et sår under foten gror.


 

Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet eller spre smitte?

Vær ekstra forsiktig hvis en vorte er skadet eller blør. Da er smittefaren ekstra stor.
Bruk badesko i offentlige bad, gymsaler og garderober. Det er ingen begrensninger for barn med vorter i forhold til barnehage. Men om man bruker plaster over vortene, beskytter dette mot smitte. Barn/skoleelever med fotvorter bør bruke sokker eller fottøy ved trening i fellesanlegg.

Når bør jeg kontakte legen?

  • Dersom vorten ikke forsvinner etter behandling med reseptfrie produkter.
  • Dersom man er usikker på om det man har er en vorte, eller et annet hudproblem.
  • Dersom du har vorter andre steder enn på hender og føtter.
  • Dersom du har diabetes må du behandle med stor forsiktighet, og kontakte lege dersom det oppstår komplikasjoner.
  • Dersom du har diabetes og har problemer med sirkulasjonen i beina. Bør du ikke behandle fotvortene selv, da det kan oppstå sår som er vanskelig å få til å gro.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Lommelegen, Helsebiblioteket, leverandørinfo