Festemidler og rengjøring av tannprotese

Hvis du har mistet noen eller alle dine naturlige tenner kan et gebiss, en tannprotese eller to tannproteser benyttes for å erstatte disse. Det er ingen problemer med å snakke eller spise normalt med tannproteser, men en tannprotese kan være ubehagelige å ha i munnen.
de aller fleste venner seg fort til det. Vær oppmerksom hvis protesen gnager eller ikke fester seg ordentlig. Kontakt tannlegen din for justering av protesen før problemene blir for store.
En person med manglende tenner ser fort mye eldre ut. Dette fordi ansiktsmusklene blir slappere over tid. Ved å sette inn en tannprotese kan ansiktsmusklene stives opp igjen.

Det finnes forskjellige typer tannproteser:

  • Helprotese (gebiss): Dersom det er en helt tannløs under- og overkjeve benyttes en helprotese.

  • Delprotese/Partiell protese: Dersom det er flere av dine egne tenner som står igjen i kjeven, benyttes en delprotese som festes med klammefester til de andre tennene.

Hvordan fester jeg tannprotesen?

En tilpasset protese skal sitte stødig/fast uten bruk av hjelpemidler. Festemiddel anvendes i de tilfeller hvor protesen sitter dårlig pga. forandringer i gommen som fører til dårligere passform, eller forandringer i spyttsekresjonen. I disse tilfellene må man derfor feste protesen ved hjelp av festemidler, som krem, pulver eller puter. Hva som er best for deg, din munn og din tannprotese må du konsultere med din tannlege eller apotek-personell.

Festemidler skaper en støtdempende effekt og hindrer samtidig at matrester trenger inn mellom protesen og gommen.

De forskjellige festemidlene:

Krem – krem påføres på tre flater som kommer i kontakt med tannkjøtt og gom. (Ikke på protesens kanter.) Krem er spesielt tilpasset for de med følsomme slimhinner eller ved munntørrhet. Sett protesen på plass og trykk den fast til den sitter ordentlig. Protesen må være tørr før påføring. Kremen virker raskt etter at den er påført.

Pulver - Mens protesen ennå er fuktig drysses pulveret i et tynt lag over hele protesen. Protesen settes på plass uten å fukte den ytterligere. Trykk den fast til den sitter ordentlig. Pulver er spesielt tilpasset for de med økt spyttproduksjon. Pulveret virker raskt etter at det er påført.

 

Må protesen rengjøres?

Du får selvfølgelig ikke hull i dine protese-tenner, men rengjøring og vedlikehold er fortsatt viktig for å unngå infeksjoner og sopp i munnen. Puss tannkjøtt, tunge og gane godt med en myk tannbørste eller en protesetannbørste, hver morgen før du setter inn tannprotesen. Dette gjør man for å stimulere sirkulasjon i vev og for å fjerne plakk. Årlige eller regelmessige tannlegebesøk er nødvendig slik at man kan undersøke munnen og protesen for å sikre en sunn munn og en behagelig passform på tannprotesen. Ikke bruk vanlig tannkrem på tannprotesen. Tannkrem kan inneholde slipemidler som kan skade protesen. Skrap aldri på protesen med harde eller spisse gjenstander.

Rensetabletter

Rensetabletter fjerner enkelt og effektivt matrester, tannstein, misfarginger som kaffe, te, vin, tobakk, bakterier og rester av gammelt festemiddel. Slik at nytt festemiddel sitter bedre.  Rensetablettene forebygger også betennelsesreaksjonen protesestomatitt.
Børst protesen forsiktig med en myk børste eller en protesebørste under rennende vann. Legg protesen i et glass med varmt/lunkent vann sammen med en rensetablett. Skyll alltid protesen under rennende vann før den settes på plass igjen. Ved bruk av krem som festemiddel må protesen være tørr før påføring. Protesen bør rengjøres hver dag, for å få bort bakterier.

Ved tannstein kan man også legge protesen i eddikoppløsning, 1 del 7 % eddik og 1 del vann.
La protesen ligge natten over. Skyll protesen grundig før du setter den inn igjen.


Ved misfarging kan man legge protesen i klorin. 1 glass vann med 1-2 spiseskjeer klorin i 3-4 timer. Skyll protesen grundig med varmt vann.

Når bør jeg kontakte tannlegen?

  • Tannprotesen bør justeres en gang årlig, ikke gjør dette selv.
  • Dersom du får hovne og røde gummer dekket av et hvitt belegg.
  • Hvis du opplever ubehag ved bruk av protesen.
  • Hvis protesen sitter dårlig.

Kilder: Nobel tannklinikk, Leverandørinformasjon