Næringsdrikker

Næringsdrikker er sunne og godt sammensatte måltidserstattere som kan forebygge og hindre underernæring, til bruk ved sykdom og som restitusjon ved trening. 

Når matlysten er dårlig, er det ofte lettere å drikke, enn å spise. Ferdiglagde næringsdrikker er et godt supplement til maten. ​Enkelte næringsdrikker kan også fungere som eneste næring, under forutsetning at en drikker nok til at energibehovet blir dekket og en ikke går ned i vekt. For barn finnes egne næringsdrikker.

Vårt utvalg

Hvem trenger næringsdrikker?

Næringsdrikker kan brukes av alle som trenger å supplere kosten med ekstra næring (fett, karbohydrater og proteiner), vitaminer og mineraler. Her er noen eksempler for hvem som kan ha nytte av næringsdrikker:

 • Eldre personer som har mistet matlysten, har sorg- ved at feks ektefellen har gått bort, har mindre smak pga endrede smaksløker og tannproblemer.
 • For å opprettholde vekten.
 • Hvis vektøkning er ønskelig.
 • Etter kraftig trening og kroppen trenger restitusjon.
 • Ved enkelte sykdommer som kreft da sykdommen og behandlingen gjør at det er vanskelig å holde vekten. En annen sykdom er KOLS hvor personen bruker my energi på å spise og blir for fort mette.
 • Ved kyssesyke, hvor matlysten er svekket og det gjør vondt å svelge.
 • Ved tygge- og svelgeproblemer

Eldre personer kan ved hjelp av næringsdrikker få tilbake tapte krefter og energi. Les mer om næringstilskudd til eldre

Ulike næringdrikker

Næringsdrikker kommer i praktiske flasker og er klare til bruk. Det finnes ulike næringsdrikker. En ting er at de kommer med mange forskjellige smaker. En annen ting er at de deles inn i ulike grupper hvorvidt de er fullverdige eller som tilskudd ut fra næringsinnholdet i flaskene.

 

Disse  inneholder balanserte mengder av alle næringsstoff, inkludert vitamin og mineral. Disse næringsdrikkene kan brukes som eneste from for næring, men de kan også brukes i tillegg til vanlig kost. En fullverdig næringsdrikk tilsvarer to skiver grovt brød med smør og pålegg.

En rekke næringsdrikker inneholder i tillegg fiber som er gunstig for tarmfunksjon. De fiberholdige variantene er også førstevalget dersom en har diabetes, da fiberinnholdet vil være gunstig for blodsukkerreguleringen.

Fullverdige næringsdrikker er melkeliknende i konsistensen og forekommer i smaker som for eksempel sjokolade, vanilje, jordbær, cappuccino, kaffe, tropisk frukt og sitron. Det finnes også noen yoghurtliknende varianter som er syrligere på smak.

 

Tips: Næringskremer - et alternativ til drikker

Ønsker du et alternativ til drikke finnes det fullverdige produkter med fastere konsistens lignende pudding, dessert og youghurt. Hva med en næringskrem med smak av markjordbær eller en frisk dessert med eple/ferskensmak?

 

Tilskudd næringsdrikker, også kaldt ikke- fullverdige næringsdrikker

Som navnet tilsier er dette næringsdrikker som ikke skal brukes som måltidserstatter, men heller som ett supplement til vanlig kost. De inneholder bare et utvalg av næringsstoff. Drikkene er saftliknende i konsistensen med forskjellige smaker og er fine som måltidsdrikk.

De klare næringsdrikkene er frie for fett og kan anbefales til pasienter med svekket opptak av fett (fettmalabsorpsjon), for eksempel ved Chrons sykdom, stråleskadd tarm eller pankreatitt (betennelse i bukspyttkjertelen).

Proteinholdige næringsdrikker

De proteinrike næringsdrikkene har et høyere innhold av protein enn de fullverdige drikkene, men er ganske like i smak og konsistens. De proteinrike drikkene anbefales ofte til de som har gått mye ned i vekt, kreftpasienter og kirurgiske pasienter, men kan benyttes av alle som trenger et ekstra tilskudd til maten eller som restitusjon etter trening.

Næringsdrikker til barn:

Det finnes egne næringsdrikker og sondeernæringer som er spesialtilpasset barn med tanke på innhold av vitamin, mineral og sporstoff. Barn har andre næringsbehov enn voksne og næringsdrikkene til voksne kan være uegnet for barn.

Bruk av næringsdrikker til barn bør være medisinsk begrunnet av lege før oppstart.

Hvor mange flasker med næringdrikker trenger man pr dag?

For fullverdig næring:

Fresubin: 4-5 flasker à 200 ml eller 7-8 flasker à 125 ml

Nutridrink: 5-7 flasker à 200 ml.

For supplerende næring:

Fresubin: 1-2 flasker à 200 ml eller 2-3 flasker à 125 ml.

Nutridrink: 1-3 flasker à 200 ml.

Serveringstips:

 • Næringsdrikker smaker som regel best når de er kalde. Server gjerne i glass med isbiter.
 • Dersom du er var for lukt, kan det være best å drikke med sugerør direkte fra flasken. Stikk sugerøret gjennom folien som er over åpningen på flasken.
 • Drikker med sjokolade-, mokka- eller cappuccinosmak smaker godt også varme. Varmes i gryte til det starter å ryke. Må ikke koke. Server gjerne med krem.
 • Drikker med vaniljesmak kan benyttes som vaniljesaus.
 • Både melkeliknende og saftliknende næringsdrikker kan fryses til is/slush.
 • Bruk drikkene som ingrediens i smoothie og milkshake.
 • Saftliknende drikker kan blandes ut med litt sitronbrus, saft, eplemost, eplejuice e.l. for å variere smaken.
 • Dersom en hel næringsdrikk blir for mektig, kan en i stedet ta næringsdrikken som «shot» for å redusere volumet, for eksempel 50 ml x 4 ved ei flaske på 200 ml.
 • Holdbarhet etter åpning er 24 timer.

Næringsdrikker på blåresept

​​Du kan få legen din til å søke Helfo om å få refundert utgifter til næringsdrikker. Det er bare ved bestemte sykdommer eller tilstander at du kan få dekket utgifter. Rådfør deg med fastlegen om det kan være aktuelt for deg.

Kilder: Leverandørinfo fra Fresenius kabi og Nutricia, Sykehusapotekene og Helfo

Oppdatert 11.10.19