Luft i magen

Det er normalt å ha luft i magen, og det er vanligvis ikke alvorlig. Vi mennesker er forskjellige og noen er mer plaget enn andre. Det kan være både sjenerende og smertefullt med luftplager.

 

Når vi spiser og drikker svelger vi samtidig litt luft. Du kan til og med svelge luft uten å vite det når d uer nervøs, spiser for raskt tygger tyggegummi eller drikker gjennom et sugerør. I tillegg produserer bakteriene gasser når enkelte matvarer brytes ned i tykktarmen. Gassproduksjonen i tykktarmen er delvis avhengig av hvilke bakterier du har i tarmen, men først og fremst er det viktig hva slags mat du spiser. Dessverre er det slik at sunn mat - som frukt, grønnsaker, helkorn, bønner og erter - ofte er de værste synderne. Det er fordi dette er mat med høyt fiberinnhold. Fiber har mange helsefordeler, men har altså den ulempen at det kan gi luftplager fra magen.

Gassholdige drikkevarer som brus og øl, er også viktige årsaker til gass. Andre årsaker til for mye luft i magen er forstoppelse, matintoleranse, kunstige søtningsmidler og ulike sykdommer som feks irritabel tarm, ulcerøs colitt mfl

Det finnes heldigvis ulike produkter man kan bruke når luftplagene oppstår. Her finner du noen av de.

oppdatert 20.01.2020