Uren hud og kviser

Personer med uren hud har vanligvis fet hudtype. Det kan være fet hud i hele ansiktet, bare i pannen, på nesen og haken. Uren hud kjennetegnes av områder med tilstoppede eller store porer, sorte prikker, kviser, røde og blanke områder eller ujevn overflate.

Nesten alle vil en eller annen gang oppleve problem med kviser / akne. Kviser er et vanlig, men sjenerende problem for veldig mange mennesker. Kviser er en betennelsessykdom i huden som rammer spesielt gutter og jenter i puberteten, men tilstanden kan også komme eller fortsette i voksen alder for både menn og kvinner.

Det er flere myter når det gjelder kviser, blant annet at det skyldes usunne matvaner eller at huden er skitten/uren. Årsakene til kviser kan være flere:

 • Overproduksjon av talg
 • Trange utførselsganger i talgkjertlene
 • Kvisebakterier og betennelse
 • Genetisk anlagt

Behandling av kviser

Glem mirakelkurer. Hvis du leter etter et universale tips for å unngå kviser for alltid, så kan det være du blir skuffet over svaret. Stikkordet er isteden tålmodighet, kontinuitet og gode rutiner. Lær deg tre enkle trinn for en renere hud. Rengjøring, behandling og gjenfukting.

Kviser er noe de fleste før eller senere rammes av. Istedenfor å satse på dyre midler som lover underverker som “aldri mer kviser”, finnes det faktisk mye du kan gjøre selv for å få renere hud. Først og fremst handler det om å rengjøre huden for døde hudceller og overflødig fett som ellers kan tette igjen porene og utgjøre en grobunn for kviser. Etter rengjøring er gjenfukting minst like viktig.  Visste du at hud med kviser også trenger gjenfukting for at den ikke skal komme i ubalanse?

Den daglige hudpleien er utrolig viktig. Fortsett med å rengjøre og behandle også når en forbedring begynner å bli synlig. Ytre faktorer som sol kan også ha positiv påvirkning på huden, men tenk på at visse hudlegemidler kan gi bivirkninger i solen. Slike legemidler gjør at du blir mer ømfintlig for sollyset og bør bruke en høyere solfaktor når du er ute.

Tålmodighet er som tidligere nevnt et stikkord når det gjelder pleie av uren hud. Det kan ta opp til 4-6 uker før resultatet av behandlingen synes. Dette skyldes at huden bruker ca 4.uker på å fornye seg. Husk at god hudpleie i unge år legger grunnlaget for hvordan huden din blir i årene som kommer.

Følg tretrinnsmetoden for enklere hudpleierutiner:

 • Rengjøring

Rengjøring er grunnlaget for fin hud. Rengjøring er viktig også når man får behandling med legemidler. Ved å fjerne smuss, overflødig fett og døde hudceller reduserer man risikoen for at porene tettes igjen og at kviser oppstår. Rengjør huden en til to ganger om dagen med et renseprodukt som er tilpasset uren hud. Et tips kan være å rengjøre huden med et skum samtidig som du dusjer.

Velger du å bruke rensevann/melk så avslutt med en toner for å lukke porene og gi huden videre pleie.

Ønsker du å gjøre litt ekstra for huden din, kan du ta en dyprens med peeling en gang i uka. Dyprens er fjerning av døde hudceller, komedoner, talg i porer, sorte prikker og kviser/acne.

 • Behandling

Når huden er ren er det tid for å behandle. Det finnes flere produkter på markedet, både uten resept og om det ikke hjelper så legemidler på resept som du får fra legen din.

Reseptfrie produkter som Aco spotles inneholder salisylsyre. Disse virker eksfolierende og proppløsende for å rengjøre porene i dybden og hindre at de tettes igjen. Produkter med salisylsyre virker også lett bakteriehemmende. Unngå å klemme ut hudormer med fingrene. Det øker risikoen for betennelser.

Basiron er en krem som inneholder Benzoylperoxyd, som reduserer bakterieantallet i huden. Basiron kan gi irritasjon i huden som tørr hud, rødhet, flassing eller svie i huden. Denne bivirkningen vil normalt avta etter et par uker. Benzoylperoxyd gir noe bleking av farget tøy, så ikke bruk det fineste hodepute-trekket ditt.

Får du ikke synlig bedring av disse legemidlene, ikke vent med å ta kontakt med legen din for å få et legemiddel på resept. Det er ikke uvanlig med kombinasjonsbehandling, dvs at legen kombinerer flere ulike kremer, og i noen tilfeller kremer og tabletter, for å få optimal effekt.

 • Tilfør fuktighet

Etterpleie av huden er viktig for å hindre at den tørker ut. Får huden for lite fuktighet kan huden forsøke å kompensere for dette med å produsere mer talg, som vil få huden enda mer ut av balanse. Egnede produkter for fet og uren hud er lette kremer og gel med lavt fettinnhold, eller helt fettfrie. Velg gjerne en fuktighetskrem med en mattende effekt, slik at huden din blir mindre blank.

Råd mot kviser

 • Unngå at håret henger ned i ansiktet.
 • Ikke klem på kvisene, da dette kan gi arr og øke betennelsen.
 • Unngå fete kremer og kosmetikk som tetter igjen porene.
 • Bruk foreskrevne produkter regelmessig. Det tar flere uker før de har full effekt.
 • Hvis du bruker produktene regelmessig vil det forebygge nye utbrudd.
 • De aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen. Det er, som oftest, du selv som ser de best. Ikke la en kvise ødelegge dagen din.

Den danske hudspesialisten og kosmetologen Ole Henriksen anbefaler å prøve isbittrikset: Ta en isbit og pakk den inn i et lommetørkle for å gjøre kontakten med isbiten mer behagelig. Gni så isbiten forsiktig mot huden i fem minutter. Gjenta gjerne flere ganger om dagen. - Isbiten roer ned betennelsen i talgkjertelen og øker blodsirkulasjonen til området

Kilde, Relis, Leverandørinfo, Aco spotles, ulike hudpleieklinikker.