Hudens aldringsprosess

Forandringen i huden varierer. Noen ser yngre ut enn de er og noen langt eldre.
Selv om de fysiologiske endringene i huden er noe av de samme vil hastigheten variere.
Hudens aldring påvirkes av flere faktorer, arv, livsstil og miljø, og det er ikke alt vi får gjort så mye med. Men en aldrende hud som blir tatt godt vare på kan være både vakker og glødende og holder seg spenstig og frisk lenger. Det aller viktigste man gjør for huden uansett alder er å ha gode rutiner for rens og fuktighetspleie. Rens huden morgen og kveld for å bidra til å holde huden sunn og frisk.
Ved å rense huden fjerner du overflødig talg, smuss og sminke. Uten å rense huden vil du få lite nytte av andre produkter fordi de ikke klarer å trekke ordentlig ned i huden. Fuktighetspleie er minst like viktig og bør være en del av pleierutinen morgen og kveld. Huden produserer mindre fettstoffer jo eldre vi blir, derfor får mange en tørrere hud med alderen.

Det finnes mange effektive produkter som jobber målrettet mot aldringstegn.
De aktive ingrediensene skaper en reaksjon i huden, de stimulerer cellefornyelsen eller har en oppstrammende effekt. Aktive produkter i form av serum, masker og kremer vil derfor være gunstig.

Rens

En god rens til din hudtype (normal, fet, tørr, kombinasjon) er første steg, bruker du Foundation og annen sminke, bør du rense huden 2 ganger. Da vil huden igjen kjennes myk, frisk og ren.

Det ideelle er å rense huden morgen og kveld. Men, får du bare til en gang om dagen anbefaler vi deg å rense huden din om kvelden

Etter rens avslutt gjerne med et godt ansiktsvann (tonic) for å lukke porene og nøytralisere PH verdien i huden. På mange av de nyere renseprodukter trenger man ikke ansiktsvann, da disse har en nøytralisert PH verdi.

Pleie

Dagkremer med anti-aldringsegenskaper tilfører fukt, men jobber også mer aktivt med hudens aldringstegn, enten det er å gi glød, minske porer og linjer, stramme opp, eller å jevne ut hudtonen. Velg en variant som passer deg og din hud.  Sørg for at din fuktighetskrem gir maksimal fuktighet og beskytter huden mot tidlig aldring. Og Ikke glem halsen!
Daglig bruk av riktige hudpleie produkter vil ha gode effekter på huden, både kortsiktig og langsiktig.

Nattkremer er ofte rikere i konsistensen og tilfører huden godt med fukt, næring og aktive ingredienser mens du sover, det er da huden er mest mottakelig.

Huden rundt øyepartiet er tynnere og tåler mindre enn resten av huden i ansiktet.


En øyekrem har derfor en mye tynnere konsistens. Det er rundt øyepartiet de første aldringstegnene kommer til syne, gjerne rundt 25 års alderen og kalles ofte mimikkrynker. Bruk derfor gjerne en øyekrem både morgen og kveld som en del av den daglige pleierutinen. Øyekrem med anti-aldrings egenskaper tilfører fukt, demper poser, mørke ringer og forebygger linjer og rynker.

Serum er et produkt med høyere innhold av aktive ingredienser og gir huden et ekstra boost.
Serum påføres etter rens men før dag-og/eller nattkrem. Et serum trekker dypere ned i huden enn hva en krem klarer. Bruk gjerne serum daglig for optimalt resultat av hudpleien din.

Peeling er viktig for alle hudtyper, men etter hvert som huden blir eldre blir det enda viktigere.
Hudens naturlige avstøting av celler går tregere, derfor trenger den hjelp med å fjerne døde hudceller og stimulering til produksjon av nye. Bruk peeling gjerne 1-3 ganger per uke. Er huden din sensitiv holder det med 1 gang pr uke. Unngå de groveste kornpeelingene.

Ansiktsmasker gir huden det lille ekstra. Du kan velge mellom rene fuktmasker, peelingmasker, masker som gir glød og masker med anti-aldringseffekt. Velg ut i fra det du ønsker å forbedre og bruk masken gjerne 1-2 ganger per uke.

Sol og aldring

Sol er nydelig for kropp og sinn, men det er også en versting med tanke på aldring av hud.
Mesteparten av aldringstegnene våre skyldes stråler fra solen. Bruk av solbeskyttelse er derfor grunnleggende for å forebygge aldring av huden. Det finnes mange dagkremer som inneholder solfaktor, det er en god beskyttelse i vinterhalvåret eller for dager man ikke er mye i solen.

Men i sommerhalvåret, og når man er ute i solen over lengre tid, er det anbefalt å bruke en solkrem med høy beskyttelse i tillegg til dagkrem for å sikre optimal beskyttelse.
Det mange kanskje ikke tenker på er at så mye som 80 prosent av rynkene vi ser er skader fra solen stråler.

 

UVA stråler- er de lange bølgene fra solen som gir energi.

 

Dette er de ALDRENDE strålene, de går dypere ned i huden og ødelegger bindevevet slik at huden mister spenst og elastisitet og danner rynker i huden. (UVA strålene Finnes også i solarium).

UVB ståler- er de korte bølgene og gir mye energi.

 

Strålene skader overhuden og danner frie radikaler som forandrer hudcellenes arvemateriale (DNA).  Disse strålende gir rødhet og solforbrenninger i huden og kan utvikle tilfeller av hudkreft.

Når bør man begynne med anti-age produkter?

Hudens aldringsprosess starter allerede i midten av 20 årene.
Litt varierende fra person til person hvor fort hver enkelt av oss aldres, på grunn av gener, livstil, soling, bruk av medisiner og kjønn, men i gjennomsnitt havner vi på fra ca. 25 år.  Hudtypen er bestemt av genene våre. Når vi blir eldre nedsettes produksjonen av fibrene kollagen og elastin som er med på å sørge for en spenstig og fast hud. Hudens innhold av hyaluronsyre, som binder fuktighet, reduseres og huden mister noe av sitt volum og rynkene blir dypere.
Muskelkraften reduseres, huden blir tynnere og de første linjene og rynkene kommer til syne. Har du veldig tørr hud, kan det også se ut som du har mer linjer i huden enn det du faktisk har.

I midten av tjueårene skjer det ofte også en rekke endringer i våre liv relatert til karriere, familie, bosted etc. og for ikke å glemme i kroppen vår!

Hudpleie er vesentlig når vi snakker om aldringsprosessen, det finnes ingen universell måte å stoppe aldringsprosessen på men man kan bremse den ned:

Med en sunn livsstil med moderat mosjon, sunn kost, gode hudpleierutiner og lite røyk og alkohol, er påvist å være gunstig. At røyk og alkohol er dårlig for huden er ikke noe nytt. Røyk reduserer både blodsirkulasjonen og hudens egen evne til å reparere seg selv. Huden blir dermed gusten og man utvikler rynker raskere. Røyking gjør også at huden gror dårligere, og siden mange som røyker også kan få kviser og akne, vil huden få flere permanente arr og skader.

Alkohol kan også fremskynde aldringsprosessen, spesielt fordi alkohol dehydrerer huden som kan føre til flere rynker. Ved et større og jevnlig alkoholinntak vil elastisiteten i huden svekkes, og rynkene kan bli værende permanent i huden.

Få nok «skjønnhetssøvn»

- Mens vi sover skifter nervesystemet fra det sympatiske som er det dominerende systemet mens vi er våkne, til det parasympatiske systemet. Det parasympatiske nervesystemet øker blodtilførselen til huden, og lar den reparere seg selv mer effektivt. Det samme gjelder for de som drikker mye alkohol og ofte. Alkohol dehydrerer ikke bare kropp og hud, men medfører også redusert søvnkvalitet og dårlig oksygen tilførsel mens du sover.

Stress mindre

Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men også stressnivået ditt har noe å si for hudkvaliteten din. Når du stresser, frigir hjernen din økte mengder av stresshormonet kortisol. Dette kan gi økt talgdannelse, kviser, og håravfall. Ved stress blir huden mer sensitiv og mindre motstandsdyktig mot ytre påkjenninger som UV lys og forurensing, som igjen kan akselerere aldringsprosessen på sikt.

Huden har godt av daglig og god pleie,
Har du ikke vært flink til å ta vare på huden tidligere, er det på tide å starte nå!