Solbrenthet

Har huden din har fått mer sol enn den tåler, kan den reagere med å bli rød, øm, opphovnet, det svir og klør. Hudreaksjonen oppstår gjerne 4-6 timer etter solingen. Etter ett par dager går rødheten over og huden begynner å flasse. Solforbrenning (også kalt solinflammasjon) klassifiseres faktisk som en førstegrads forbrenning. Trosser du solforbrenningen og soler deg ytterligere, vil forbrenningen forverres og gi sterk solforbrenning, som klassifiseres som 2. - eller 3. grads forbrenninger.

Alle som har vært ordentlig gjennom en skikkelig runde med solbrenthet vet hvor vondt det gjør. Det er selvsagt grader av både solbrenthet og smerte. De som lett blir brune tåler mer sol enn de som har en lys hudtype. Det handler om å vise forsiktighet i solen og ikke bli brent!

Dette skjer med huden i solen

UV-strålene er en naturlig del av sollyset. Når vi er i sola, blir vi utsatt for UVA- og UVB-stråling. Om strålingen gir størst bruningseffekt eller rød hud avhenger av hudtype.

UVA-strålene gjør at huden får en umiddelbar brunfarge, men som forsvinner relativt raskt. UVA-strålene trenger dypere ned i huden og kan gjøre skade på lang sikt. Det er også UVA strålene som gjør huden rynkete.

UVB-strålene gjør det ytterste hudlaget tykkere, noe som gir huden beskyttelse mot solstrålenes negative effekter. UVA og UVB samarbeider om å gi oss brunfarge.  UVB er de strålene som bidrar mest til brunfargen, ved at de stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin. Det er også UVB- strålene som gjør at vi blir solbrente. En liten huskeregel for UVA er aldring/rynker og UVB er «brun hud» og «brent».

Soleksem er en allergisk reaksjon på solens UV stråler. Utslettet som oppstår kommer ofte på våren, i påsken eller tidlig sommer, når vinterblek hud utsettes for sollys.

 

Hvorfor blir vi solbrente og hva skjer når vi blir røde som hummer?

Vi blir solbrente når huden vår utsettes for UV-stråling. UV-stråler fra solen gjør at pigmentceller i huden lager melanin. Melanin gir huden farge og beskytter den. Blir UV-strålingen for intens, rekker ikke cellene å produsere nok melanin og vi blir solbrente. For å reparer skaden, utvider blodårene seg og blodgjennomstrømmingen øker til de brente områdene på huden. Det er det ekstra blodet som gjør huden rød og varm.

Enkelte legemidler kan også gjøre huden mer ømfintlig overfor sollys enn normalt og dermed gi økt risiko for solforbrenning.

Norge er på verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. Hovedårsaken til all hudkreft er sol, hvor føflekkreft er mest relatert til solbrenthet. Hver gang man blir solbrent, oppstår det en skade i huden, som etter mange år kan utvikle seg til hudkreft.

Forebygging av solforbrenning

 • Den viktigste måten å unngå solbrenthet på, er å være forsiktig med soling.
 • Soling bør skje forsiktig slik at man får en gradvis tilvenning til sola. Da vil du langsomt utvikle brunfarge uten å bli brent.
 • Bruk solkrem med solfaktor som er tilpasset din hudtype. Basert på råd i fra Kreftforeningen anbefaler vi at du bør bruke en solkrem med faktor 30 eller høyere
 • Det er viktig å bruke solkrem riktig og rikelig! Bruk en håndfull krem/lotion og smør inn hele kroppen.
 • Gjenta smøringen etter 2-3 timer og etter bading. Sjekk om solkremen din tåler 2 eller 4x20 minutter med bading.
 • Små barn bør holdes i skyggen og beskyttes med klær. Barn har tynnere hud enn voksne og blir lettere solbrente, og trenger derfor god beskyttelse. Les mer om solbeskyttelse til barn
 • Solen er på sitt sterkeste mellom klokken 12 og 15. Tar du noen pauser fra solen på denne tiden er faren for å bli solbrent mindre.
 • Klær og solhatt beskytter godt mot solen.

Hva gjør du om har blitt solbrent?

 • Er du solbrent, fjern deg fra sola eller dekk til det området som er brent.
 • Som smertelindrende førstehjelp kan det være svært virksomt å legge våte laken over de solbrente partiene
 • Ta deg en dusj, gjerne kald.
 • Smøre deg inn med en kjølende og lindrende krem som eks Aloevera gel. After Sun virker kjølende på huden og kan til en viss grad også lindre solbrent hud.
 • Unngå solen i 2-3 dager etter at du har blitt solbrent. Er ikke dette mulig så beskytt det området du har blitt brent med klær
 • Xylocain salve* er en reseptfri, lokalbedøvende salve som demper smerte og kløe.
 • Kortisonkrem som Hydrokortison eller Mildison kan smøres på de forbrente områdene for å dempe betennelsen og lindre smerte og kløe i huden.
 • Ved større smerter kan reseptfrie smertestillende medisiner, med virkestoff paracetamol,