Ikke la «feriemagen» ødelegge ferien for deg

Turistdiarè er ikke uvanlig og de fleste av oss har opplevd å være på ferie og erfart at magen slår krøll på seg. Det kan raskt ødelegge ferieidyllen. Turistdiarè er en akutt diarèsykdom som i de fleste tilfeller skyldes smitte fra forurenset (eller fordervet) mat eller drikke. Men det er ikke alltid vi kan legge skylden på fremmede bakterier. En kan få løs mage uten å være smittet av bakterier også. Dette kan skje når du kommer til varmere deler av kloden der matkulturen er annerledes. Mange reagerer da med løs mage som regulerer seg selv etter noen dager uten sykdomsfølelse, bare litt «uggen» i kroppen. For noen kan det motsatte være tilfelle at avføringen blir treg og stopper opp.

Hvordan unngå feriemage

Det er utrolig kjedelig å få ferien ødelagt av ferie/reisemage. Du kan redusere risikoen ved å være nøye med hygiene. Det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for turistdiarè er å vaske hendene dine med såpe og vann, evt bruke hånddesinfeksjon som Antibac. Hvordan er vannet der du er? Kan du drikke det rett fra springen eller er det best å kjøpe vann fra super`n på hjørnet? Mange restauranter tar vann fra springen som de fryser til isbiter og serverer i brusen eller drinken din. Dette vannet er ikke desinfisert og kan dermed forårsake diarè. Vil du være på den sikre siden, så kjøp vann på flasker som er uåpnet.

Turisdiarè er smittsomt

Turistdiarè går som regel over i løpet av 3-5 dager. Normalt sett går dette helt greit uten at du trenger å kontakte lege eller sykehus. Men dersom du, partneren din eller barna blir syke, bør resten av familien være litt på vakt da turistdiarè er svært så smittsomt avhengig av hvilke mikrober du blir smittet av. Den beste forebyggelsen for resten av familien er håndvask etter toalettbesøk. Hvis det er mulig bør den som er syk bruke et eget toalett. Hvis ikke kan det være lurt å ha et desinfeksjonsmiddel stående på badet som kan brukes for å desinfisere toalettet etter bruk.

Mat du bør være oppmerksom på

  • Påse at grønnsaker og salater er vasket, evt kokt.
  • Skrell frukt før du spiser den.
  • Is fra gata som ikke er pakket inn enkeltvis, eks kule-is og softis der man er usikker på hygienen, og antall varmegrader i beholderen
  • Isbiter som er laget av vann fra springen
  • Egg bør alltid være varmebehandlet, dvs stekt eller kokt og ikke flytende plomme.
  • Farsemat som kjøttdeig og kjøtt fra fjærkre må være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Hamburger som er lys rosa i midten er ikke gjennomstekt og du bør ikke spise den.

Behandling ved turisdiarè

Skulle du være uheldig å få diare er det viktig å fortsette med god håndhygiene og spise mat som du vet ikke er infisert. Det er viktig å få i seg drikke så man ikke blir slapp- og ikke hvilken som helst drikke. Farris, evt blandet med eplejuice er et godt alternativ. Du kan også kjøpe med elektrolyttpulver fra apoteket som du blander med vann om uhellet skulle dukke opp. Barn er mere følsomme for væsketap enn voksne er og det er derfor svært viktig at væsketapet erstattes. Cola regnes ikke som en god rehydreringsvæske. Medisiner som stopper diarè, eks Imodium, skal ikke gis til barn under 12 år eller ved feber da de vil hindre kroppen i å bli kvitt bakterier og evt parasitter. Er man over 12 år og ønsker å bruke et stoppende middel er det viktig at man får tømt magen så mye som mulig FØR tablettene tas. Hvis ikke blir avføringen værende lengre i kroppen- og det er jo ikke ønskelig. Ved forstoppelse kan det være gunstig å spise fiberrik mat og drikke mye vann. Har magen stoppet helt opp vil et avføringsmiddel være aktuelt å bruke for å få systemet i gang igjen.

Når bør du oppsøke lege?

  • Dersom mageplagene ikke går over i løpet av 3-5 dager.
  • Hvis du blir uttørket, får blod i avføringen eller i oppkastet, eller allmenntilstanden er redusert.
  • Hvis feberen ikke responderer på febernedsettende