Liktorn

En liktorn (Clavus) er en fortykning av huden og stikker som en torn inn i foten. Liktorn oppstår gjerne der huden på foten utsettes for langvarig trykk, på tærne eller under foten, og er som regel ubehagelig og smertefullt. Årsaken til at man får liktorn kan være feilstilling i foten eller tær, sko eller sokker med dårlig passform eller sømmer som irriterer huden.

Hvordan oppstår liktorn?

Den vanligste årsaken til at liktorn oppstår er dårlig tilpasset fottøy. Det kan være at skoen trykker, sømmer som gnisser eller at skoen er for stor slik at foten glir i den. Sokker som passer dårlig eller sømmer som irriterer kan også være årsaken. I noen tilfeller får man liktorn på grunn av feilstilling i fotens knokler. Hard hud som kan oppstå etter fjerning av vorter kan også utvikle seg til liktorn. Liktorn er vanligst blant kvinner.

Hvordan kan man forebygge liktorn?

  • Ta regelmessig fotbad for å myke opp føttene og fil forsiktig vekk hard hud.
  • Bruk en mykjørende fotkrem morgen og kveld for å unngå hard hud.
  • Bruk fottøy som passer og ikke trykker mot foten.
  • Bruk sokker i skoene for å forhindre gnissing mot huden.
  • Bruk gjerne avlastningsputer for å forhindre gnissing fra sko.

Om tærne gnisser mot hverandre kan man bruke tåbeskytter eller tåskiller.

Hvordan kan man selv behandle liktorn?

Start gjerne med et fotbad i 5-10 minutter, det er gunstig for å myke opp huden. Fil vekk den harde huden men vær påpasselig slik at det bare er død hud som fjernes. Sett på et liktornplaster eller start med liktornbehandling. Et liktornplaster inneholder salisylsyre som løser opp liktornen og virker samtidig trykkavlastende og smertelindrende, skal sitte på i 24 timer. Liktornbehandling er en 2 i 1 penn men en væske som bryter ned den harde huden med en tilhørende skrape som fjerner de øverste lagene av liktornen. Dette vil redusere fortykkelse, samt fjerne trykk og smerte.

Hvordan skiller man fotvorte og liktorn?

Mange tar feil av fotvorter og liktorn fordi de er så like og kan forekommer på samme område av foten. En vorte har en tørr, skorpeaktig overflate med små svarte prikker dypt inne i vorten, vorter utvikler seg gjerne også i grupper og de er smittsomme. Vorter er oftest smertefrie.
Mens en liktorn har en tykk, trælet overflate og ingen svarte prikker, liktornen får ofte et glassaktig, gulfarget utseende og oppleves ofte svært smertefullt. Det kan oppleves som et nålestikk hver gang du tråkker på foten. Liktorn er ikke smittsomt.

Når bør man kontakte lege?

Kontakt lege dersom man selv ikke klarer å behandle liktornen. Dersom det er et barn som har fått liktorn eller om liktornen er svært smertefull eller betent.

Dersom man har diabetes skal man ikke behandle liktornen selv. Ta kontakt med din fotterapeut eller lege dersom det oppstår liktorn elle andre sår på ben eller føtter.


Kilder:  Norsk Helseinformatikk, Hudlegekontoret og leverandørinfo.