Halsbrann - i ferien

Halsbrann, et velkjent fenomen for mange av oss. Den sviende fornemmelsen bak brystbenet som du kjenner etter du har spist fet mat, for sterk mat eller bare drukket for mye kaffe. Mange tenker at dette hører julen til med ribbe og pinnekjøtt, men den gang ei. Halsbrann oppstår oftere om sommeren fordi folk skal kose seg litt ekstra i ferien. Vi griller, spiser fetere og mer krydret mat, og drikker gjerne mer alkohol enn vanlig.

Selv om mat kan utløse halsbrann, så er årsaken til halsbrann at det kommer for mye syre fra magesekken og opp i spiserøret. Magesekken produserer stadig syre, og det er imidlertid normalt at litt syre slipper opp gjennom lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør. Halsbrann oppstår bl.a når lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret ikke fungerer slik den skal. Det sure mageinnholdet kommer opp i spiserøret, noe som irriterer og svir. Derfor lønner det seg å kjenne til hvilken mat som utløser halsbrann hos deg.

Feriekos kan trigge halsbrann

Når vi er på ferie så ønsker vi gjerne kose oss litt ekstra med god mat og drikke. Samtidig som vi ønsker å slappe av å bare nyte ferien. Det er helt greit, men det kan være lurt å ha i bakhodet hva du kan gjøre hvis sure oppstøt og halsbrann plager deg.

Ta gjerne en tur etter du har spist og bli kjent i området du er på ferie i. Aktivitet bedrer nemlig fordøyelsen. Hev gjerne hodeenden på solsengen selv om du kanskje aller helst vil ligge rett ut. Da vil tyngdekraften hjelpe til med å holde surt mageinnhold vekk fra spiserøret, og du unngår irritasjonen av spiserøret. Halsbrann forverres nemlig om du ligger helt flatt med hodet. Det samme gjelder når du legger deg for natten.

Det du spiser kan også gjøre halsbrannen verre, så merk deg hva som trigger halsbrann hos deg. Føler du forverring etter å ha spist mye grillet kjøtt, sterke dressinger eller fritert mat? Eller får du kanskje lett halsbrann når du drikker rødvin/hvitvin, øl eller tar deg en røyk? Hva som utløser eller forverrer halsbrann er ulikt fra person til person. Gjør deg kjent med hva du føler at du reagerer på.

Når man er på ferie spiser man gjerne en sen middag. Vil du gjøre deg selv en god tjeneste kan det være smart å unngå alkohol og tunge måltider de siste timene før du legger deg.

Er du en av de som tar deg en sigarett når du er på ferie og i godt lag? Røyking kan også gi halsbrann, så ikke gi opp de sunne vanene dine selv om du er på ferie. Røyking svekker nemlig lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk, og vil ofte virke uheldig inn på halsbrann og sure oppstøt.

Ferien skal gi en god opplevelse

Ferietiden er ofte en etterlengtet tid. Hverdagsmønsteret skal brytes og vi ønsker gjøre noe annet enn å stelle hus og hage. Da er det unødvendig å kaste bort den dyrebare tiden på å ha det vondt. Sørg heller for å gjøre noe med årsaken til problemet, slik at du kan nyte ferien din. Hvilken mat spiser du til hvilken tid osv

Dersom du bare får halsbrann en sjelden gang, er løsningen å unngå livsstilen som gir deg plager. Du kan også ta syrenøytraliserende midler før å løse problemet der og da.

 

Vil du vite mer om halsbrann og behandling?

 Kilde: Helsenett, Nycoplus leverandørinfo