Hva er psoriasis?

Psoriasis er en kronisk hudsykdom med skjellende utslett som rammer ca. 2-3% av befolkningen. Psoriasis er en såkalt «autoimmun betennelsessykdom i huden».  Det vil si at kroppens eget immunforsvar går til angrep på deler av huden, og gjør at hudcellene vokser, deler seg og dør raskere enn normalt. Cellefornyelsen tar normalt 28 dager, men i psoriasis områdene, tar det bare 4-7 dager. Sykdommen varierer mye fra person til person, både i intensitet og i utbredelse på kroppen. Typisk er røde, skjellende utslett over store deler av huden, inkludert hodebunn, negler, ører og kjønnsorganer. Områdene som er mest berørt er gjerne strekkesidene på knær og albuer samt på ryggen. Psoriasis i ansiktet er nokså uvanlig. Sykdommen svinger i intensitet, og man kan ha sykdomsfrie perioder som varer fra uker til år. Sykdommen kan debutere i alle aldre, og er ikke smittsom. En plass mellom 7-40 prosent av alle personer med psoriasis får leddbetennelse, såkalt psoriasis artritt.

Hvem får psoriasis?

Årsaken til psoriasis er ikke kjent, det man vet er at det kan utløses av belastning på kroppen, f.eks. stress, infeksjoner, alkoholinntak, medisinbruk og ytre irritasjon av huden. Det foreligger også en klar arvelig belastning. Dersom begge foreldrene har psoriasis er det ca. 40-50 prosent sjanse for at også barnet får det. Hos ca. 30 prosent av pasientene med sykdommen finnes personer med psoriasis i den nærmeste familien.

Hva er symptomene på psoriasis?

Det fins mange typer psoriasis, og symptomene kan variere avhengig av hvilken type man har.
Guttat psoriasis, neglepsoriasis, hånd og fotpsoriasis, pustuløs psoriasis, erytroderm psoriasis og plakkpsoriasis som er den vanligste. 9 av 10 får denne typen.

Ved den vanligste tilstanden plakkpsoriasis, er det oftest hudutslett som er klart avgrenset, på knærne, albuer og i hodebunnen men kan forekomme over hele kroppen.
Utslettene er røde med varierende størrelse og er belagt med tørre hvitaktige delvis fastsittende skjell som fortykker huden. Av og til er utslettet mer eksemlignende, og uten den typiske skjellingen. Mange av de med psoriasis er også plaget med hudkløe.

Ved neglepsoriasis kan neglene bli misfarget, endre form og tykkelse og i noen tilfeller løsne. For andre typer psoriasis kan man se symptomer som blant annet væskefylte blemmer.

Oftest vil legen være i stand til å stille diagnosen ut fra sykehistorien og det typiske utseendet av utslettet. Men noen ganger er ikke utslettet like typisk, og diagnosen kan da være mer usikker. I slike tilfeller er det aktuelt å ta en vevsprøve av utslettet for å kunne stille en sikker diagnose.

Kan skjellene fjernes?

Ja – de kan fjernes på følgende måte:

Skjell på kropp:
Ta en dusj eller et bad, etterpå kan du påføre enten Locobase LPL, Salisylsyre 2 eller 5 %  eller andre fuktighetskremer som virker oppbløtende. Vent i minst 4 timer, evt. over natten, før du vasker deg igjen. Du kan gjenta behandlingen hvis det fremdeles er skjell igjen. Salisylsyre trenger gjennom huden, og i store mengder kan dette ha uheldig virkning på kroppen. Hvis man skal fjerne skjell fra store deler av kroppen anbefales det å bruke salisylpreparater med lavest mulig konsentrasjon (2 %).

Skjell i hodebunn:
Påfør enten Locobase LPL eller Salisylsyre 2, 5 eller 10 % i hodebunnen. Ved bruk av salisylsyre olje bør voksne bruke 5 eller 10 %, mens 2 % er anbefalt til barn. La det virke i minst
6 timer, evt. ta på dusjhette og la det være på over natten. Vask med sjampo om morgenen. Behandlingen kan gjentas hvis det fremdeles er skjell igjen.

For å forsterke effekten av salisylsyren kan man vaske med basisk såpe. Dette gjøres ved å tilsette litt grønnsåpe i vannet. Til håret bør dette gjøres etter vask med vanlig sjampo. Det er viktig å skylle godt med vann etter vask, og til kroppen er det viktig at man smører med fuktighetskrem til slutt for å forebygge hudskader.

Hvordan behandle psoriasis?

Psoriasis har et svingene forløp med milde plager til perioder med økte plager. Noen behandlinger kan gi symptomfrihet, men sykdommen kommer som regel tilbake. Det finnes ingen medisiner som helbreder tilstanden men det finnes en rekke ulike behandlingsformer som brukes for å dempe plager og forkorte varigheten av periodene med høy sykdomsaktivitet.

Det er mye du kan gjøre selv for å lindre tilstanden:

  • Daglig påsmøring med fuktighetskrem er viktig for å unngå sårhet, sprekker og tørr hud.
  • Bytt ut dusjsåpen med dusjolje, fordi dusjsåpe kan irritere og tørke ut huden.  
  • Beskytt huden mot kutt og skraper da psoriasis kan forverres ved skader på huden.
  • Ta godt vare på neglene for å unngå eller begrense neglepsoriasis.
  • Sol og saltvannsbad hjelper ofte, men unngå solforbrenning.
  • Stress og psykiske påkjenninger forverrer psoriasis, prøv å få tilstrekkelig avslapping og nok søvn.
  • Hvis overvekt, kan det å gå ned i vekt virke positivt på psoriasis.
  • Ha et moderat alkoholinntak.
  • Slutte å røyke/ikke begynn å røyke. Om du begynner å røyke er sjansen større for å utvikle psoriasis, og om du røyker kan det forverrer tilstanden.
  • Ha et normalt og sunt kosthold. Hvis du spiser lite fisk kan det være gunstig med tilskudd av omega-3Om man har psoriasis har man en høyere risiko for å utvikle hjertesykdom, omega-3 fettsyrer kan bidra til å forebygge eller bremse hjertesykdom.

Hudpleie med fuktighetsbehandling er viktig både i gode og dårlige perioder. Fuktighetsbehandling lindrer kløe og tørr hud og du unngår avflassing og sprekker i huden. Ved å bruke fuktighetskrem minst 2 ganger daglig vil du også forlenge de gode periodene. Kommer du ikke i mål med bare fuktighetsbehandling kan legen din kan skrive ut kortison holdige kremer, eventuelt kombinert med vitamin-D, som demper betennelse, reduserer rødfarge og hevelse samt lindrer plager. Man kan også supplere med lysbehandling, tabletter eller injeksjoner i de tilfellene der lokalbehandling med kortisonkrem ikke er effektivt. Kortisonbehandling over lang tid kan gjøre huden tørr og tynn. Det er derfor viktig å bruke fuktighetskrem i tillegg, som smøres inn minst 10-15 minutter etter at du har smurt med kortisonkrem. Det anbefales også kortisonfrie perioder. Hvor du fortsetter med fuktighetsbehandling. Kortisonkrem finnes i fire forskjellige grupper, der gruppe 1 er svakest og gruppe 4 sterkest. Hvilken type legemiddel som velges har blant annet sammenheng med hvilken type utslett man har, hvor utbredt utslettene er og hvor de sitter på kroppen, samt alder, tidligere behandling og evt. andre sykdommer.
Psoriasis i hodebunnen behandles med spesielle sjampoer eller kortisonholdige og skjell-løsende preparater, i tillegg til fuktighetsgivende gele til hodebunnen.

Man må bruke en god del tid på å holde sykdommen i sjakk, men det betaler seg i form av bedre funksjon, velvære og kvalitet i hverdagen.Kilder: Norsk Helseinformatikk, Psoriasis og eksemforbundet.