Forstoppelse hos barn

De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Det er store forskjeller for hvor ofte barn har avføring. Noen går en gang i uken, mens andre går flere ganger daglig. Ved forstoppelse har barnet sjeldnere avføring enn vanlig og den er hard, tørr og vanskelig å få ut.

Forstoppelse er ikke uvanlig blant barn. Opptil en tredjedel i alderen 6-12 år rapporterer å ha opplevd forstoppelse. Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-4 års alderen.

Spedbarn som opplever smertefulle avføringer, kan "gå opp i bro", stramme setemusklene eller gråte. Husk at spedbarnet har svake magemuskler, og det er normalt at barnet ofte må streve for å få tømt magen. Det foreligger ikke forstoppelse hvis spedbarnet leverer en myk avføring selv om det har krevd noen minutters anstrengelse.

Hva skyldes forstoppelse hos barn?

En baby som kun får morsmelk vil sjelden få forstoppelse fordi brystmelken fordøyes lett. De har som regel avføring mange ganger daglig, men hos noen kan det gå en uke mellom hver tarmtømming. Avføringen kan være tynn og sprutende, eller mer salveaktig og halvfast og grønn av farge.

Spedbarn som får morsmelkerstatning lider oftere av forstoppelse fordi morsmelkerstatningen kan være vanskeligere for barnet å fordøye. Et spedbarn som bare får morsmelkerstatning, har vanligvis færre tarmtømninger enn et brysternært barn. Avføringen deres blir tykkere, og den har en annen, mer grønnaktig farge og bæsjen lukter råttent.

Det kan være flere årsaker til at barn får forstoppelse. Barn er spesielt utsatt for dehydrering og for lite inntak av væske kan føre til forstoppelse. Noen barn foretrekker kjente omgivelser når de skal på do og vegrer seg om de må gå på do utenfor hjemmet. En annen årsak er for lite fiber i maten. Når avføringen står lenge i tarmen kan den bli hard og tykk. Da kan det gjøre vondt å gå på do. Slimhinnen kan briste og man kan blø litt. Noen barn vil grue seg til å gå på do på grunn av smerter og på denne måten kan det oppstå en uheldig uvane hvor barnet vegrer seg for å tømme tarmen, og komme i en vond sirkel. I slike tilfeller kan det være lurt å smøre litt vaselin eller mykgjørende krem på og rundt endetarmsåpningen.

Hvor ofte barn har avføring er som sagt variabelt. Små babyer kan fylle bleien flere ganger om dagen. I 3-4 års alderen kan noen ha avføring tre-fire ganger om dagen eller tre-fire ganger i uken. Går barnet ditt på do kun to ganger i uken eller mindre, og synes dette er smertefullt, kan det skyldes forstoppelse og tiltak bør settes i gang.

 Forebyggende råd mot forstoppelse og hard mage

 • Regelmessige måltider, og kosthold med fiber fra brødmat og rå grønnsaker. Minigulrøtter er perfekt
 • Rikelig væskeinntak, helst vann. Væske er viktig for å holde avføringen i gang og tykktarmen sunn. Hvis det er for lite væske i systemet, blir avføringen hard og vanskelig å presse ut
 • Fysisk aktivitet og bevegelse stimulerer bevegelse i tarmen
 • Faste rutiner for toalettbesøk, helst etter hovedmåltider
 • La barnet bruke den tiden det trenger på toalettet uten å føle at det må forte seg. Kjekt å ha en bok eller et blad liggende i nærheten av toalettet.

Egenbehandling av forstoppelse hos spedbarn

Det enkleste rådet, og kanskje det som hjelper best, er å gi barnet litt maltekstrakt blandet i morsmelk eller morsmelkerstatning på flaske. Maltekstrakt er et tungtfordøyelig sukker som har vært brukt mot forstoppelse i lange tider. Det virker ved å holde tilbake vann i tarmen. Det foreligger lite dokumentasjon på om det faktisk hjelper, men kan forsøkes ved milde former for forstoppelse for å mykgjøre avføringen hos barn under ett år. Van­lig dosering av maltekstrakt er 1 teskje i 250 ml melk ved 2-3 måltider per døgn.

Egenbehandling av forstoppelse hos barn

Dersom fiberrik mat ikke har virket, kan dere prøve et avføringsmiddel. Det finnes flere forskjellige typer. Avføringsmidler som gjør avføringen mykere og bløtere er oftest det en forsøker først. Barnet vil da bæsje mer og ha mindre smerter. På fagspråket kalles disse osmotiske midler og eksempel på det er Duphalac. Duphalac smaker søtt, men kan blandes ut i mat eller annen drikke hvis barnet ønsker det. Doseringen avhenger av barnets alder og Duphalac kan brukes fra spedbarnsalder og oppover. Les pakningsvedlegget før bruk.

Klyster

Dersom dere ikke kommer i mål med avføringsmiddel som nevnt overfor eller ved akutt smertefull forstoppelse, kan det være aktuelt å gi et klyster for å få løst opp evt avføringspropper i endetarmen. Eksempel på klyster er Microlax. Hos barn under 3 år skal bare halve lengden av klysterspissen innføres inn i endetarmen. Smør gjerne klystertuppen med litt stellesalve eller olje slik at den er lett å føre inn i endetarmen.

Fiber i pulverform

Fiber binder vann i tarmen, noe som fører til at tarminnholdet får større volum. Dette gir normal avføring med myk konsistens. Lunelax og Vi-Siblin kan brukes fra barnet er 2 år.

Når bør lege eller helsesøster kontaktes?

Ring straks lege eller legevakt hvis barnet har sterke magesmerter eller sterke smerter i endetarmsområdet.

I tillegg bør du kontakte lege eller helsestasjon hvis:

 • Barnet ditt har ikke hatt avføring innen 24 timer etter behandling av forstoppelse
 • Spedbarnet er yngre enn fire måneder
 • Barnet ditt ikke vil spise eller går ned i vekt
 • Du ser blod i barnets avføring eller bleie
 • Barnet ditt har gjentatte episoder av forstoppelse
 • Barnet ditt klager over smerte ved avføring
 • Du har spørsmål eller bekymringer om barnets tarmvaner

KIlder: Apotekerforeningen, helsebiblioteket.no, Norsk helseinformatikk og Lommelegen